Publicidad
La Puntita · 6 de Noviembre de 2017. 09:38h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

Ara eleccions

A l'estat espanyol ja hi ha presos polítics (cap país del món, dictadura o democràcia, ha reconegut mai tenir presos polítics) i també exiliats per motius polítics. Ja ho va avisar Pedro Casado, vicesecretari de comunicació del PP, quan va advertir al president (per protocol, aquest tractament no es perd mai) que podia acabar com el president Companys. Quan algú li va retreure en un ple del Congreso aquesta comparació la bancada popular va escridassar-lo (no cal recordar com va acabar Companys després de ser lliurat per la Gestapo al general Franco).

 

Després d'aquest preàmbul i amb plena vigència de l'article 155, amb un govern empresonat o a l'exili (els juristes denuncien que aquest procés està ple d'irregularitats, veurem que diuen dins uns quans anys els tribunals internacionals) Madrid ha convocat eleccions autonòmiques, però sembla que els números no els hi surten i les alarmes han començat a disparar-se (i no només en els mitjans periodístics de dreta o extrema dreta).

 

Davant d'això primer va ser el vicepresident del Senat Pedro Sanz qui va advertir que si en les eleccions de desembre surt un govern fora de la llei hi haurà un altre 155. No se li va escalfar la boca al senador, ja que poc després feia afirmacions similars el mateix Enric Millo. O sigui si no guanyen els unionistes tot seguirà en aquesta mena d'estat d'excepció que tenim ara, amb una Generalitat governada des de Madrid i un Parlament en funcions només representatives. Davant d'aquest escenari no es d'estranyar que comencin a sortir veus recelant de la neteja d'aquest procés electoral (tots recordem l'operació Catalunya). Les sospites estan a l'ordre del dia, des d'empadronaments massius fins dubtes de la netedat del recompte.

 

Mirant el futur i volent acceptar la pulcritud del sistema electoral, és probable que com senyalen les enquestes el 21-D doni un mapa polític molt semblant a l'actual. El ministro portavoz Íñigo Méndez de Vigo celebrava que els partits catalans apostessin per participar en aquestes eleccions i és de suposar que en les seves llistes hi figuraran els dos Jordis, els membres del Govern i de la Mesa del Parlament empresonats i qui sap si el mateix Puigdemont. El mateix portaveu no sols va reconèixer que tenen tot el dret a fer-ho sinó que ho va celebrar. Pretenen donar una certa imatge de normalitat, encara que el preu sigui convertir aquests comicis en plebiscitaris

 

Com és de suposar que els posaran en les llistes en llocs de sortida ens podem trobar amb un Parlament amb quinze diputats empresonats o exiliats amb el que la Cambra quedarà totalment desvirtuada. O sigui que el que van plantejar com una solució es pot convertir en un altre problema mes gran.

 

Tot per no acceptar que els problemes polítics els han de resoldre els polítics i no els jutges. En qualsevol cas un cop que baixi la tensió és evident que és urgent recuperar la confiança de molts ciutadans en les institucions i cal replantejar-se massa coses, des del funcionament de la justícia fins la forma de fer política, passant pel model d'Estat (entre elles la Constitució, però veient la comunió PP-PSOE-Ciutadans i l'absència de partits nacionalistes i possiblement Podemos, les esperances de millorar-les són mínimes). 

2 Comentarios

Publicidad
#2 catafracto, Barcelona, 09/11/2017 - 15:30

Josep María, confiesa... tú eres Jordi Perpinya, ¿verdad? Porque decís las mismas tonterías...

#1 botifler1914, Sinitaca, 06/11/2017 - 10:02

Les esperances de millorar-les són mínimes....
La esperanza es lo último que se pierde, yo espero que la reforma constitucional blinde a la nación española frente a sus enemigos declarados.