Publicidad
La Puntita · 14 de Septiembre de 2017. 13:05h.

JOAN B. GAVALDÀ

Politòleg

Aturem l’1-O

Els darrers 20 dies del mes de setembre de 2017 estan sent claus per a la resolució del que tots coneixem com a 'procés'. La velocitat en què es van produint i publicant notícies relacionades amb la convocatòria de referèndum de la Generalitat sobre l'autodeterminació de Catalunya suspesa pel Tribunal Constitucional a instància del Govern d'Espanya és de vertigen.

Els dos governs estan ara per ara i fins a l'1 d'octubre en una posició immobilista respecte el que cadascú defensa. L'executiu de Rajoy atrapat en la idea que l'1-O no hi haurà cap votació, i el govern català que sí.

Davant la metàfora que ha fet fortuna aquests darrers anys, molts parlen que el xoc de trens ja s'està produint. Però veient la posició dels dos actors més aviat van per vies paral·leles. El que queda clar és que des del tren del govern espanyol es van llençant obstacles a la via del costat perquè l'altre descarrili i no arribi a l'estació el primer d'octubre.

El govern d'Espanya, amb totes les institucions de l'estat al seu costat, i tots els poders alineats al so de la flauta d'Hamelin Rajoy ha matat Montesquieu i la seva divisió de poders. Fins i tot el contrapès del 4t, fent que els mitjans de comunicació ballin també al so de la flauta, darrere de la Justícia, del Legislatiu i l'Executiu. Així, qui sembla que està estressant al límit la democràcia espanyola és Rajoy amb els seus acòlits i no pas el Parlament de Catalunya, com volen fer creure.

Al llarg de la història contemporània les nacions que s'han autodeterminat han hagut de trencar la legalitat vigent, fos autoritària, totalitària o fins i tot democràtica. L'autodeterminació és un dret que només el pot exercir el subjecte polític que es vol separar. Per tant, l'autodeterminació és desobediència civil. És no reconèixer i trencar la sobirania del tot i atribuir-se-la a la part. A hores d'ara a molts, tant d'aquí com d'allà, sembla que els sorprengui que els independentistes catalans el que realment volen és la independència de Catalunya.

Sempre es diu que la democràcia és un sistema polític imperfecte però el més perfecte que es coneix per tal de mantenir la convivència i resoldre els conflictes de la diversitat de forma pacífica. Els acèrrims defensors de la Constitució espanyola la lloen perquè permet gaudir d’un marc constitucional que allera al ciutadà ser independentista, tenir partits clarament secessionistes, participar en eleccions amb programes que són netament rupturistes amb l'estat, etc. fet que no pasa amb altres constitucions de l’entorn europeu. Però aquests no són capaços de veure la contradicció democràtica de permetre la defensa de la ideologia amb la prohibició de portar-la a la pràctica.

La Brigada Aranzadi, amb Soraya Sáenz de Santamaria al capdavant, defensen a capa i espasa que l'Espanya actual és un estat de dret. És cert. Però també és cert que durant la dictadura l'estat s'esforçava molt a remarcar que era un estat de dret. I era cert. Però quina és la diferència? Doncs que l'actual marc constitucional defineix Espanya com un "Estat de dret, democràtic i social". Això significa que les lleis emanades del legislatiu són inspirades per la democràcia.

Tornant a la Constitució que només permet ser independentista però no exercir-ne, podem dir que li manca aquest punt d'inspiració democràtica que faria que qui defensa el dret a l'autodeterminació hauria de poder exercir-lo. Només citar sense entrar en el detall que existeixen diversos tractats internacionals que reconeixen el dret a l'autodeterminació i que han estat signats pel Regne d'Espanya incorporant-los al corpus jurídic espanyol tal com ho preveu la mateixa Constitució espanyola. 

Suspendre lleis, dictar ordres des de la fiscalia, amenaçar càrrecs electes, funcionaris i privats que no podem participar en l'organització del referèndum, fer servir el Mossos d'Esquadra com a policia judicial, portar un reforç de 5000 policies del CNP per cercar urnes i paperetes, citar a declarar més de 700 alcaldes que donen suport a l'1-O, prohibir actes a Madrid de suport al dret a decidir, tallar la llum dels col·legis electorals, precintar col·legis, tancar webs, etc. i tot allò que anirà sortint els pròxims dies, serà suficient per aturar la voluntat de realitzar el referèndum per part de la Generalitat i dels catalans que li donen suport?

Si els favorables a la independència segueixen defensant de forma pacífica el referèndum i el govern espanyol posa tots els ous que té a la mateixa panera per tal d'impedir-ho, serà suficient perquè l'1 d'octubre no es pugui votar?

Això ho anirem veient en els dies vinents.

6 Comentarios

Publicidad
#6 Carlos Gomez, colon tenia 3 ous i no era catala, 21/09/2017 - 21:46

On aniras a votar el 1O Gavalda ?

t´imprimiras la papereta en color o en blanc i negre ?

#5 Ignasi, Maherit, 18/09/2017 - 10:58

Si hay algo peor que un ignorante es un semi-culto. Habla de Montesquieu, de estado de derecho, da ejemplos históricos..., pero solo conoce las palabras, no los conceptos ni su relación. Agita todo y le sale este engendro que representa todo lo contrario de la democracia y libertad que pretende defender.

#4 Decebut, bcn, 15/09/2017 - 20:43

I sabent que a les eleccions "plebiscitàries" els partits independentistes van obtenir un 48,7 % dels vots, et sembla que és justa, raonable i legítima aquesta ruptura??

Seguint la lògica dels propis independentistes , s'hauria d'acceptar que el referèndum ja es va fer i que l'independentisme el va perdre.

#3 Turmas, Barcelona avergonzada., 15/09/2017 - 09:36

Tipico tramposo indepe.
Desde Companys , pasando por los Pujol, hasta Puigdemonte-Junqueras.
Lo ancho para mi, lo estrecho para ti. Embudo para ignorantes.

#2 Grauero, Gurugù, 14/09/2017 - 16:52

Como que solo permite el ser segregacionista y no ejercerlo?
Sabe porque no se puede romper España?, porque los partidos mayoritarios no lo quieren. Consigan uds, mayoría suficiente en España para ello y después hablen, a que no pueden tenerla porque solo son territoriales, pues cambien de política o estrategia.