Publicidad
La Puntita · 9 de Enero de 2017. 09:33h.

XAVIER DEULONDER

Catalunha

Segons va afirmar-ho el recentment desaparegut Mário Soares —primer ministre (1976-1978 i 1983-1985) i president (1986-1996) de Portugal— en l’article d’opinió, titulat precisament Catalunha, que va escriure cinc dies després de la consulta del 9-N, Portugal sempre teve um grande carinho pela Catalunha e hoje continua a manter essa situação, com a solidariedade que lhe é devida, fet que relacionava amb el record de la circumstància històrica que si Portugal havia aconseguit la independència fou perquè la insurrecció de desembre de 1640 va produir-se només uns mesos després de l’esclat a Catalunya de la Guerra dels Segadors (1640-1659) i, trobant-se amb dos fronts de lluita oberts al mateix temps, el govern de Felip IV va donar prioritat al de Catalunya, on va dirigir els seus efectius militars que, entre d’altres coses, destruïren Cambrils i en massacraren la població, fet que, a alguns, avui dia no els agrada que s’expliqui a les escoles. Evidentment, Soares deuria comprendre que si al segle xvii les coses haguessin anat d’una altra manera, avui dia Portugal no seria pas un estat d’Europa sinó una comunitat autònoma espanyola on, per reclamar el dret a decidir sobre el propi futur, igual hauria calgut organitzar una cadena humana des de Viana do Castelo fins a Faro, com també hi hauria càrrecs electes portuguesos investigats per la justícia espanyola per haver organitzat una consulta popular.

Mariano Rajoy ha enviat Mi sentido pésame al poble portuguès i a la família de Mário Soares, a qui ha definit com a gran europeísta y hombre decisivo en la democracia lusa; evidentment, donades les circumstàncies, deu d’haver considerat que no li havia de tenir en compte haver escrit en l’abans esmentat article aquest paràgraf: A Espanha atual encontra-se numa situação difícil. Desde logo na Catalunha, que tem sido maltratada pelo presidente do Governo, Rajoy, o que tem agravado as manifestações que os catalães têm realizado diga-sesempre pacificamente, o aquesta altra frase: Rajoy, que é galego, devia ter um procedimento muito mais flexível relativamente à Catalunha. Mas infelizmente não tem tido com també l’afirmació que, en el cas de Catalunya, el referèndum escocès era un exemple que calia considerar. Soares, doncs, no compartia pas la versió de les autoritats espanyoles que la consulta del 9-N no havia estat pas res més que una pantomima. A Catalunha també va escriure Como disse Felipe Gonzalez, é a altura de Espanha perceber que deve ser um Estado federal, porque caso contrário serão obrigados a ir muito mais longe. Aliás, o atual secretário-geral do PSOE, Pedro Sánchez, que é uma figura de extrema inteligência, tem dito o mesmo; vista l’actuació política de Felipe González, del PSOE i del mateix Pedro Sánchez en tot l’afer de Catalunya no sé pas si Soares va arribar mai a penedir-se d’aquestes paraules.

Carles Puigdemont va escriure com a missatge de condol Triste pela morte de Mário Soares, grande democrata e bom amigo da Catalunha. As minhas condolências ão povo portuguès i algú que, benèvolament, qualificaré de poca-solta, hi va respondre a twitter Hasta en catalán tenéis que hablar a los muertos?? Lo de ablar catalan a los perros vale, pero eso… es reirse de los muertos…. En primer lloc, publicar una nota de pesa’m no és pas parlar amb els morts, precisament perquè amb els morts no s’hi pot parlar; d’altra banda, per quina raó deu ser el català una llengua adient només per adreçar-se als gossos fins al punt que usar-la en una nota de condol pugui interpretar-se com un escarni o burla del difunt? Com pot veure’s, en aquest text que ací he escrit, hi surten paraules i frases en català, portuguès i castellà; espero que això serveixi perquè el poca-solta en qüestió aprengui a distingir el català del portuguès; ja ho sé que pel fet de procedir del llatí, aquestes dues llengües s’assemblen, però confondre-les ja té gràcia perquè el portuguès és més similar al castellà que no pas al català.

14 Comentarios

Publicidad
#5 no has escrito Cataluña nunca, Barcelona , 12/01/2017 - 12:02

nos la vas a pegar ahora escribiendo Catalunha en portugués y mensajes de twitter "ablando" con faltas ortográficas

#4 salto espacio-temporal Deulonder, Barcelona, 12/01/2017 - 11:55

después de un clásico como la Guerra dels Segadors
Deulonder buscando en les clavegueres de Twitter
se nos van acabando los argumentos amiguito...

#3 xus, Albacete, 10/01/2017 - 23:23

Alucinante este artículo por varias razones:
- Mete la directa desde 1640 a la actualidad afirmando que "Portugal hubiera sido hoy una comunidad autónoma española sin dret a decidir...." así, sin vaselina...Como si no hubieran pasado cosas desde entonces.
- Se olvida del diferente origen y status

#2 Jonoméspregunto, Barcelona (España), 09/01/2017 - 17:21

Portugal es va independitzar i Catalunya no. Qui té millor nivell de vida, els catalans o els portuguesos?

#2.1 !!*!!, Bcn, 09/01/2017 - 21:51

Amics de la demagògia, bon dia ! Doncs mira, potser és veritat que el Portugal és més pobre que si hagués sigut una provincia espanyola, però ves per on cap portuguès no ha demanat a ser espanyol. Por qué será ?

#2.2 pepe.----, andorra, 10/01/2017 - 13:01

y como lo sabes? conoces a todos los portugueses y se lo has preguntado? lo de amigos de la demagogia lo debes decir pq ese es el club donde militas? Por esa regla de tres, no conozco ningun frances q quiera ser catalan. Jordi no cuenta pq es un trolete de Can Fanga, se le nota en el lenguaje.

#2.4 !!*!!, Bcn, 10/01/2017 - 17:51

Ah, aquest Pepe, sempre a l'aguait, he ? Quan parlo de portuguesos que no volen ser espanyols no parlo a nivell personal, que no m'interssa. Dic que ningú, que jò sàpiga, no ha demanat que una part de Portugal tingui l'asili a Espanya. I si m'equivoco, diga-m'ho.

#2.5 la respuesta es..., Barcelona, 12/01/2017 - 11:59

#2.5


...en Portugal no hay provincialismo como en el nacionalismo, son europeos como los españoles y tenemos gran cantidad de acuerdos y colaboración

#2.6 !!*!!, Bcn, 12/01/2017 - 15:41

#2.5

No pots dir que Espanya és europea. La quantitat de lleis europees que no obeeixen és impressionant. Un exemple ? Castor. Espanya va en contra de les lleis europees i tornarà els diners a Florentino. Pagats per qui ?

#2.7 pepe.----, andorra, 13/01/2017 - 12:55

Un 68% de los portugueses está de acuerdo en que España y Portugal avancen hacia alguna forma de unión política ibérica. Este es uno de los resultados más llamativos que arroja el último Barómetro sobre la imagen de España elaborado por el Real Instituto Elcano.

#2.8 pepe.----, andorra, 13/01/2017 - 12:57

Q España es Europa se ve a simple vista en cualquier mapa. Eso si, de q cumplieran una sentencia sobre los etarras q libero a etarras, violadores y asesinos, no te parece tan mal, pq no lo mencionas. Lo de castor es como las radiales, la autopista de manresa o el tunel del cadi. Corrupcion pura.

#2.9 !!*!!, Bcn, 14/01/2017 - 16:12

#2.8

Si corrupció pura, però corrupció d'estat.
Ah i Andorra també és a Europa ? vull dir UE, clar.

#2.10 pepe....., andorra, 15/01/2017 - 23:49

confundes los terminos estrellado, UE y Europa no son sinonimos, y en Andorra por desgracia se estan bajando los pantalones ante los burocratas de bruselas y sus amos alemanes. Andorra es geograficamente Europa, pero no UE, lo q no es seguro, es parte de los paises catalanes imperialistas.

#1 Juan García, Alcoletge, 09/01/2017 - 11:31

La matraca de sempre: hem de tornar al segle XVII (a un estat feudal); Espanyaensroba (o ens matxaca, tant s'hi val); anecdotisme (un descerebrat que brama a twitter és un exemple de tots els contraris a laindapandènsia). Quins mimbres per fer el nouestatdeuropa. Vai tomar no cu!