Publicidad
La Puntita · 11 de Septiembre de 2017. 07:04h.

XAVIER DEULONDER

Com és que actuen així?

La primera idea que li pot venir al cap a un observador neutral és la de preguntar-se com és que Espanya no vol permetre, de cap manera, la celebració a Catalunya d’un referèndum sobre la independència; al capdavall, tal com va passar a Escòcia i al Quebec, podria passar que els resultats del plebiscit fossin contraris a la creació d’un estat català, cosa que, tant per als espanyols com per als catalans unionistes, seria el millor escenari possible perquè llavors segur que de la independència se’n deixaria de parlar durant uns quants anys o, potser, fins i tot, dècades, mentre que, en canvi, si, mitjançant un cop de força, s’impedeix que el proper 1 d’octubre hom pugui acudir a les urnes, el problema no s’haurà resolt pas, ans al contrari. D’altra banda, no sé fins a quin punt quedaria gaire bé que, dins de la Unió Europea, hi hagués un lloc on l’ordre polític vigent es basés no pas en la seva acceptació pels ciutadans, sinó en l’acció repressiva de l’Estat.

Evidentment, si Escòcia continua formant part del Regne Unit, i el Quebec del Canadà és perquè en els referèndums d’autodeterminació que s’hi van celebrar, la independència va ser-hi derrotada, però no pas perquè el Regne Unit i el Canadà es defineixin com a nacions indivisibles, tal com ho fa Espanya, on, segons ho afirma l’article 2 de la constitució de 1978, La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, i, lògicament, aquest fonament de la constitució quedaria en entredit si es preguntés a un determinat territori espanyol si vol continuar formant part d’Espanya o bé si s’estima més separar-se’n. Com és natural, això porta a la idea que pugui donar-se el cas que una regió formi part d’Espanya no pas perquè aquesta sigui la voluntat majoritària dels seus ciutadans, sinó, simplement, perquè la unitat de la Nació espanyola és indissoluble, cosa que, per més que no es vulgui veure, entra en contradicció amb l’apartat primer de l’article 1 de la mateixa constitució segons el qual, España se constituye en un Estado social y democrático de Derecho, que propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la justicia, la igualdad y el pluralismo político. Com pot un estat social i democràtic de Dret incloure dins del seu territori una regió que no vol pas formar-ne part? On queden, doncs, els objectius de Garantizar la convivencia democrática dentro de la Constitución y de las Leyes conforme a un orden económico y social justo, Consolidar un Estado de Derecho que asegure el imperio de la Ley como expresión de la voluntad popular i Establecer una sociedad democrática avanzada que es proclamen al preàmbul de la Constitució? Ara fa vint o trenta anys, als independentistes se’ls feia callar observant-los que, en el cas que es convoqués un referèndum d’autodeterminació, la independència hi seria àmpliament derrotada, però ara que hi ha una majoria independentista, de referèndum, ni parlar-ne.

La Transició iniciada el 1977 va presentar-se com la manera de posar fi a tot un passat de guerres civils, conflictes i dictadures per així fer entrar Espanya dins del món civilitzat, és a dir, dins del sistema democràtic; ara bé, com tots sabem, aquell procés polític va fer-se sobre la base que, malgrat tot, hi havia certes coses intocables sobre les quals no s’havia de poder no ja opinar sinó, ni tan sols, preguntar, la més destacada de les quals fou, per exemple, la monarquia mateixa. Doncs bé, ara ens trobem ni més ni menys que amb l’aplicació d’aquest principi, és a dir, com que, a diferència de com passava durant el franquisme, l’estat és democràtic, es pot votar i gaudir dels drets i llibertats públiques, però, sempre admetent l’existència d’uns certs dogmes inqüestionables i, òbviament, el proper 1 d’octubre no es pretén res més que sotmetre al veredicte de les urnes un d’aquests principis fonamentals; per això, d’ací tres setmanes començarà, tant a Catalunya com a Espanya, un nou període polític ja que si el govern espanyol aconsegueix impedir el referèndum, llavors, a Catalunya, el marc constitucional de 1978 hi haurà quedat deslegitimat perquè només es basarà en la força i la coacció, com passava abans amb el règim de Franco, mentre que si el referèndum se celebra amb normalitat i sense incidents, s’haurà obert la porta a anar qüestionant i discutint tots i cadascun dels principis de 1978.

 

8 Comentarios

Publicidad
#6 pepe.----, andorra, 13/09/2017 - 10:44

el mismo articulo escrito con diferentes palabras, pero q pesados, q chapas y q brasas son los separatas. Q alguien les recuerde q Mussolini fue entalegado por hacer un referendum ilegal, por favor. Eso si, despues de esto, yo tambien voy a poner urnas por toda Barcelona para pedir la autonomia y en la seu para pedir la anexion a Andorra de la Seu.

#5 Un dels altres, Prop del Llobregat, 12/09/2017 - 13:28

Que li preguinti a un alemany si acceptaria la secessió unilateral de Baviera o a un francès què li sembla la separació del Roselló o d'Alsàcia. Sobretot, si als darrers anys, el govern regional de torn ha fet una intensa campanya de conscienciació i una considerable despesa pública en propaganda i lobbisme en favor exclussivament dels partida

#4 Kropotkin, Vic, 12/09/2017 - 10:41

Es muy sencillo. Escocia era una nacion independiente que se unio de mutuo acuerdo a Inglaterra en 1707. Parte del acuerdo es que se podian volver a serpara cuando quisiesen. Espana tiene una Constitcion, votada a favor por el 91% de los catalanes, que dice que la independencia de Catalunya es una decision de TODO el pueblo espanol.
Lo ve ahora?

#4.1 Kropotkin, Vic, 12/09/2017 - 10:55

Por otra parte, la supuesta Constitucion Catalana, tambien dice que Catalunya es una e indivisible. De que se quejan pues porque Espana sea indivisible?
Por otra parte, esa es la unica posibilidad logica. Todas las constituciones del mundo dicen exactamente lo mismo. USA, Francia, Alemania, Italia, Dinamarca, Suecia, etc.

#4.2 Kropotkin, Vic, 12/09/2017 - 10:57

Porque no se detienen a pensar un poco? Se trata de algo tan envidente que su actitud parece un cachondeo.
O que les hayan laavado el cerebro como a los islamistas radicales, que piensan que al morir matando van al paraiso y les corresponden 140 huries y rios de miel. En fin, recapaciten un poco. Tampoco es tanto pedir.

#3 botifler1914, Sinitaca, 12/09/2017 - 10:32

Delirante como siempre, ya veo que no mejora con la medicación.

#2 Decebut, bcn, 11/09/2017 - 13:00

...a efectes pràctics, no té el mateix pes Escòcia al RU o Quebec al Canadà que Catalunya a Espanya.

A més, un cop s'ha reconegut aquest "dret", encara que el resultat fos "no", ja s'ha sentat un precedent i es pot continuar votant indefinidament fins que surti el "sí"... Després, ja no.