La Puntita · 18 de Julio de 2012. 10:43h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Cremar banderes espanyoles

La estelada quemada

Dijous passat a una veïna meva li van cremar l'estelada que tenia penjada a balcó. La vaig trobar jo mateix, a primera hora del matí, tota socarrimada. Em va doldre; és clar, en el fons una bandera és un tros de tela, però no és només un tros de tela. Té una càrrega simbòlica i sobretot emocional.
   
La veïna en qüestió -casada i mare de quatre fills- es va espantar i va posar fins i tot una denúncia als Mossos. Més que amb l'esperança remota que enxampin el culpable perquè almenys en quedi constància oficial. No va ser només una bretolada: per cremar-la algú es va haver d'enfilar-se fins al primer pis, perquè estava penjada al balcó.

Diumenge vam informar que, a l'Acampada jove de les JERC, uns joves encaputxats van cremar una bandera espanyola i una de francesa. Òbviament no estic pensant que comptés amb el vistiplau de l'organització, ni tan sols de les JERC, però es va fer a l'escenari. Vam publicar també la notícia. Va interessar a més de 2.500 lectors.
   
Alguns lectors, al Twitter, no van estar-hi d'acord. Un d'ells ho va considerar "una anècdota". "Em sembla més noticiable 'l'únic festival que combina l'oferta lúdica amb la lluita i la reivindicació", va insistir.
   
Vaig cometre l'error no només de contestar-li, sinó de contestar-li en to irònic: "gran titular" perquè, en efecte, un titular no només ha de resumir en un espai limitat el contingut de la notícia, sinó també cridar l'atenció del lector. Un titular, per entendre'ns, no és una tesi doctoral.
   
Vaig provocar immediatament la reacció de la claca, segurament d'altres joves que també havien passat per l'Acampada de les JERC. Un ens va acusar de "groguisme", l'altra de ser el "Sálvame català" -m'agradava més quan ens deien e-brutícies- fins i tot crec que un em va comparar amb el David Bisbal, però estic segur que no serà per la quantitat pèl en la part superior del carni ni per les meves dots musicals, d'aquelles que fan ploure.

No ho dic per ells, però ho tinc comprovat: els que donen lliçons de periodisme són sovint els que tenen menys seguidors. Després també hi ha els friquis que busquen la desqualificació automàtica a veure si hi piques. Com deia la meva àvia: qui no té feina el gat pentina. Però també es llàstima que, amb els temps que corren, la gent perdi el temps d'aquesta manera o els faci perdre als altres.

Hi ha de tot, per descomptat. També n'hi ha que hi toquen. Un va considerar que "cremant banderes donem arguments a la caverna mediàtica i als unionistes". Mentre que un altre es preguntava si "realment ERC vol la independència o ja li va be això de cremar banderes?

Potser hauríem de fer com als EUA on cremar una bandera, encara que sigui la nord-americana, no és cap delicte en nom de la llibertat d'expressió. Però, llevat de per esbravar-se, dubto que serveixi de res. Més aviat el contrari. 

Ben mirat caldria preguntar-se si cremar una bandera espanyola ens farà més independents. Posaria la mà al foc que no. Però si cremen una bandera espanyola llavors no ens queixem si d'altres cremen també una senyera. En determinats coeficients intel·lectuals funciona sempre l'ull per ull.

Publicidad
Publicidad

19 Comentarios

Publicidad
#13 Indignado/a, Cataluña, 11/09/2012 - 15:13

Los independentistas catalanes son los que han empezado quemando banderas española y realizando diversos tipos de ataques. Reciben lo que ellos solitos se buscan y después van llorando a las autoridares. Quien siembra tormentas,recoje tempestades.

#12 Ciutadà català, Catalunya, proper estat europeu., 24/07/2012 - 02:25

Aquí hi ha un error: ja que s'esmenten els EUA, què farien si un país com Espanya els estès insultant, amenaçant i maltractant com als catalans? Cremar una bandera espanyola seria el més suau. Si la cosa fos al revés, que Catalunya ocupés Espanya, entendria la crema de Senyeres.

#11 X.de Paredes, BNC, 21/07/2012 - 18:10

On va a parar home!. Es comença cremant banderes i s'acaba demanant llibertats. Intolerable!

#10 pep, sabadell, 20/07/2012 - 18:57

La gran diferencia entre quemar la bandera española y la estelada catalana, es que la primera representa la bandera de un país democrático y un símbolo constitucional, y la estelada representa una utopía estampada en un trozo de tela sin valor alguno...sin valor oficial ni siquiera en Catalunya.

#9 jossues, Barcelona, 20/07/2012 - 11:36

Sr. Rius té tot el meu suport en el seu comentari, jo sempre ho he dit, "Quien siembra odio, recogerá tempestades". No crec que amb la crema de banderes s´aconsegueixi res de res. Només com a molt, "el ojo por ojo" i res més. Jo penso que són accions d´individus sense res al cervell, buit i net