La Puntita · 17 de Enero de 2016. 20:17h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

¿Cuándo se jodió el proceso?

Si jo fos un sobiranista del pit i collons em començaria a fer aquella famosa pregunta de Vargas Llosa: “¿cuando se jodió el proceso?”. Perquè tot just uns dies després de la presa de possessió del nou president es van acumulant indicis al cel. Com els trons i llampecs a la tragèdia de Shakespeare abans de l’assassinat de Juli Cèsar.

El meu amic Quico Sallés ha fitxat per un diari espanyolista com La Vanguardia. Això suposa també la primera baixa a El Nacional. I el Telenotícies migdida d’aquest diumenge no ha obert amb el procés. Probablement per primer cop en molts mesos.

És veritat que l’acord nuclear entre els EUA i l’Iran és prou important. Però la vicepresidenta Munté se n’ha anat a Rac1 i ha declarat solemnement que no ens hem d’encotillar amb els 18 mesos perquè “seria absurd”. Apuntin el terme cotilla perquè serà un dels que incorporarem, en els propers mesos, al llenguatge del procés.

De retruc han començat també els retrets envers la CUP perquè els ha acusat de “xantage”. Almenys un parell cop de cops en la nota de premsa que ha distribuït l’emissora. Precisament ara que tot està dat i beneït. Abans no s’haguessin atrevit. Sembla que van mal dades.
 
Val a dir que, el que ha dit Munté, tampoc és nou: el president Puigdemont ja ho va dir dijous passat en la seva entrevista a TV3. “Si per fer les coses ben fetes, ens falta un temps, jo no interrompré la legislatura”, va manifestar. “No passa res si ens allarguem algun mes més”, va advertir.

Però llavors va passar més desapercebut perquè va descartar la DUI. D’ençà de la seva presa de possessió, el 130è president de la Generalitat ha rebutjat la declaració unilateral d’independència i el xoc de trens.

Ara bé: si una declaració d’independència no és unilateral com és?. Perquè ningú no pensarà a hores d’ara que Espanya ens donarà permís per marxar?. Allò del win-win era una metàfora que es va empescar Artur Mas a veure si colava.

En canvi, preguntat el vicepresident Oriol Junqueras en una entrevista a l’Ara per Antoni Bassas, un dels fogoners del procés,  ha contestat que tot plegat “es pot fer en 18 mesos i el nostre compromís és intentar-ho”.

A Junqueras se li ha girat feina perquè com a vicepresident econòmic ha de fer una Agència Tributària i una Agència de la Seguetat Social. Sense oblidar el forat, en les finances públiques, que li haurà deixat el seu predecessor, el conseller Mas-Colell. Diuen que 68.000 milions d’euros.

Sense oblidar els dos cervells econòmics que ha situat a la conselleria són d’una banda Lluís Salvadó (1969) i, de l’altra, Pere Aragonès. Salvadó és enginyer i té un postgaru en direcció d’empreses per la UOC. Però l’única experiència de Govern que té és com a delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre amb el tripartit. Quan hi anava Carod de visita oficial a Miravet, posem per cas, era l’encarregat de rebre’l.

Pere Aragonés és llicenciat en dret, també per la UOC, i té un màster en història econòmica per la UB, segons el seu currículum oficial a la web d’ERC. També ha ampliat estudis en polítiques públiques a la Universitat de Harvard.

L’exlíder de les JERC va ser un dels promotors d’Esquerra Independentista, el corrent crític impulsat llavors per Uriel Bertran. Però se’n va desmarcar a temps i va continuar de diputat. L’Uriel, en canvi, va haver d’aixoplugar-se sota el paraigües d’Elisenda Paluzie i va retornar a la universitat.

Com a diputat, Aragonès va ser el portaveu econòmic d’ERC a l’anterior legislatura. L’he vist defensar, en roda de premsa, el no als darrers Pressupostos de CiU amb la mateixa convicció que quinze després va defensar el sí. Oriol Junqueras va dir que no votarien uns pressupostos autonòmics i al final va canviar de parer.

Espero que el Govern de la Desconnexió no sigui el Dragon Khan segona part. No té ni assegurada l'estabilitat parlamentària.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicidad
Publicidad

17 Comentarios

Publicidad
#13 BEJOTA, BCN, 19/01/2016 - 17:49

E. 27-S.
CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.510.713

VOTANTS: 4.115807

Separatistes: 1.949241

Separatistes: 35% DEL CENS (47,8% DEL VOTS)

#11 Anda Lus, Barzemona, 18/01/2016 - 22:29

Zeñó Riuz
Como ce dice en qatalá ezto de quan se va hoder er prozezo?
Se lo digo pa no quedá mal con vustedegs.
Azí tendré la coza de poerme apuntá ar partío de la libertaz y demozgracias ,o ar de la taza of te con lechse, o ar de que majude a cobra er paro.
Ez que io tamben quero zer árguie como ud

#11.1 pepe, andorra, 19/01/2016 - 02:22

Leete a Makinavaja y las historias de la puta mili, ya q troleas, al menos, hazlo bien. Cagonto.

#11.2 Anda Lus, Barzemona, 19/01/2016 - 23:15

Pepe cagonto...que eg ezo de troleá ?

#10 Risto, BCN, 18/01/2016 - 19:20

Artur, el procés no ha muerto. El procés lo ha matado gente como tu

#9 Rafael.la Cases i Noves, La Silvanya d'Amunt, 18/01/2016 - 17:04

Des del minut menys one

#7 ERROR DE CALCUL, Barcelona, 18/01/2016 - 09:46

Al moment que el seu motiu principal
va ser el menyspreu constant contra Espanya

Error de calcul, hi ha massa Catalan que
per estimar a Catalunya NO ODIEM A ESPANYA

Y així hem arribar a un pais DIVIDIT 48%
on SENSE DIALEC NO HI HA SORTIDA

Diran que la culpa es d'ELLS
el mateix cuento de sempre

#7.1 Roger, L'H, 18/01/2016 - 16:59

Jo ni odio españa ni estimo catalunya. L'unic que vull es la independencia. O que deixem de dependre politica i economicament de la resta de la peninsula.

#7.2 A veure Roger..., Catadisney, 19/01/2016 - 00:31

#7.1

no se que odies ni estimes... però ets incapaç d'escriure Espanya en català (ni España, ni península).

#7.3 pepe, andorra, 19/01/2016 - 02:24

seguro roger, q si alguien dice lo mismo desde el Valle de Aran o Barcelona, no dirias lo miso, yo no odio cataluña ni amo BCN, lo unico q quiero es la independencia de BCN y no depender politica y economicamente del resto de Cataluña.

#7.4 Manolo, Barcelona, 19/01/2016 - 14:26

Yo pobre de mí, quisiera la independencia de Girona del resto de Catalunya y no subvencionar a Llerida o Tarragona. Y si me apuran más, de Sant Antoni de Calonge de Calonge

Estoy seguro que l´Estartit tambien se quiere independizar de Torroella

También a nosotros nos roban

Para cuando será?