Publicidad
La Puntita · 12 de Febrero de 2018. 09:34h.

XAVIER DEULONDER

Delictes d'odi

Ara fa cent anys, en qualsevol país d’Europa, mostrar-se obertament antisemita no era cap problema; en aquella època, si a algú li semblava que els jueus se’ls havia de marginar i excloure de la societat, s’hi podia no estar d’acord però aquesta es considerava una opinió tan vàlida com qualsevol altra, i, per això, qui difonia idees antisemites no es trobava mai rebutjat o desqualificat ni, menys encara, condemnat per la justícia; lògicament, d’ací va venir l’ascens a Alemanya del nazisme, un moviment polític que tenia com a punt bàsic del seu ideari l’odi visceral, violent i agressiu als jueus, i la seva conseqüència final: l’Holocaust. Llavors, com que, acabada la II Guerra Mundial, la comunitat internacional es va fer el propòsit d’evitar la repetició d’aquella mena d’horrors, ens trobem que, avui dia, és normal tipificar com a delicte la incitació a l’odi, una mesura que, vista la història del segle xx, està plenament justificada malgrat que s’hi pugui veure una limitació al dret de llibertat d’expressió. Ara bé, exactament, què és incitació a l’odi? Segons l’article 510 del codi penal espanyol, aprovat el 1995, és delicte incitar a la discriminació, a l’odi o a la violència contra grups i associacions per “motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, la pertinença a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat”.

La Guàrdia Civil va presentar als jutjats de Manresa un informe sobre Joan Pesarrodona acusant-lo d’un delicte d’odi perquè, el 20 de setembre, es va fotografiar duent un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil que custodiava la seu del departament de Governació mentre s’hi feia un escorcoll; d’altra banda, segons ho diuen les males llengües, si, l’1 d’octubre, un dels pobles on es van donar les càrregues policials més violentes fou Sant Joan de Vilatorrada (Bages) va ser perquè els efectius que hi van ser destinats sabien que Pesarrodona hi era regidor per ERC i, a més, no és pas casualitat que acabés ferit i contusionat perquè els policies que van intentar entrar a l’Escola Juncadella van anar a per ell. Un altre possible culpable d’un delicte d’odi és Jordi Perelló, veí de Reus, que, el 31 de gener, es va negar a reparar el vehicle d’una agent de la policia espanyola al seu taller mecànic, segons sembla en protesta contra els fets de l’1 d’octubre, i, també, Manel Riu, professor de l’Institut de Tremp, perquè l’octubre del 2017 va dir davant d’uns agents de la Guàrdia Civil que havia estat una vergonya la seva actuació durant l’1 d’octubre, tot i que ells a nivell individual podien ser unes bellíssimes persones. Com podem veure, doncs, del concepte de delicte d’incitació a l’odi, se’n fa una interpretació molt àmplia, com si al III Reich l’actitud habitual dels nazis amb els jueus hagués estat la de posar-s’hi al costat amb un nas de pallasso, i així s’arriba a una situació en què expressar el mínim desacord amb els cossos policials espanyols pot resultar no gaire aconsellable; en canvi, desitjar la mort del fill del diputat Gabriel Rufián és tota una altra cosa. Tot plegat, doncs, la prova que una de les conseqüències del procés independentista català ha estat la de mostrar els límits de la democràcia espanyola, més que res perquè la Guàrdia Civil ha interrogat Gemma Recoder acusant-la d’haver organitzat el concert de l’acte final de la campanya pel sí al referèndum de l’1 d’octubre, celebrat a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona, el 29 de setembre, i, sobretot, la va amenaçar dient-li que tenia fotografies seves on se la veia participant en actes i manifestacions independentistes. No sé pas si és cert que Erdogan s’hagi queixat que no es deixi entrar Turquia a la UE argumentant que un estat membre, Espanya, va prohibir un referèndum democràtic i no l’han expulsada pas, però, de totes maneres, ho trobo versemblant.

Publicidad

7 Comentarios

Publicidad
#8 Iñigo, Salou, 16/02/2018 - 11:04

Hacia tiempo noi leía a este sr., he vuelto con la esperanza de que se estabilizara pero nada.
Deulonder es una maldad de Rius hacia los soberanistas.

#6 Sergi, Bcn, 14/02/2018 - 09:48

Vosté és un PILOTA de ERC I Jxcat. Mai l he vist criticar cap acció. Pilota

#5 Gerardo Quesada, Arreu i Enlloc, 14/02/2018 - 00:00

Joan Pesarrodona no ha sigut imputat per delicte d'odi, sinó per obstruir la feina de la GC l'1-O. I el mecànic de Reus es va negar a atendre una senyora no pas per res que ella hagués fet, sinó per ser una policia espanyola, així que sí que és odi. En resum, el sistema funciona.

#4 Perico, Matadepera, 12/02/2018 - 19:52

¿Dónde estaría usted si España fuera la mitad o menos de lo que usted dice que es? No hace falta que responda, ¿verdad?

#3 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 12/02/2018 - 18:23

Incitar al odio es lo que hace el nacionalismo día tras día desde hace ya muchos años, y usted es uno de esos incitadores, pero ni se da cuenta. Al igual que los nazis, se cree usted que está en el lado de "los buenos". Fueron los nazis los que se cargaron la república de Weimar con una ley calcada por ustedes en su golpe. ¿Casualidad?