Publicidad
La Puntita · 14 de Marzo de 2017. 10:22h.

DOLORS ROVIROLA

Dolors Rovirola

Dia internacional de la dona treballadora

En l’origen de la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 25 de març del 1911, la fàbrica COTTON de Nova York, una indústria tèxtil on hi treballaven prop de 500 persones, la majoria dones i totes al voltant dels 20 anys, va sofrir un incendi i van morir 142 dones. A la fàbrica, els propietaris tancaven totes les sortides per evitar robatoris i això va ser el causant d’aquestes morts, ja que no van poder escapar del foc.

Dones que treballaven amb uns sous injustos, en condicions pèssimes del lloc de treball i dones que un any abans havien mantingut una important vaga per demanar millores en les condicions laborals.

Avui, 106 anys després del succés, en ple segle XXI, encara les dones reivindiquem drets laborals i socials, millores en la feina, menys discriminació salarial, major igualtat, etc.

Avui, hi ha moltes dones que sofreixen violència masclista i moltes moren en mans dels seus marits o companys sentimentals.

Avui, encara existeixen diferències de sous de fins el 26% en detriment de les dones, fent les mateixes feines i essent moltes vegades molt més eficients.

Avui, només fa 85 anys, que les dones tenim dret a vot a l estat espanyol.

Per tant, queda molta feina per fer i és un repte de tothom, homes, dones, administracions, entitats, mitjans de comunicació i la societat en general aconseguir la plena igualtat.

A Catalunya, des de la conselleria de Presidència, s’està treballant per assolir la igualtat de gènere i donar compliment al 5è dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Des de l’Institut Català de les Dones, s'ha posat a disposició dels mitjans de comunicació el Cercador d’Expertes, "eina que facilita la recerca de perfils de dones d'àmbits científics, acadèmics, empresarials, culturals i d'altres", per visualitzar les aportacions de les dones, especialment en aquells espais on tradicionalment no hi ha hagut presència femenina, i facilitar que els mitjans de comunicació convidin dones expertes a generar opinió en informatius, debats, intervencions i programes en general. Una eina també útil per les empreses que cerquen talent.

També valorem la creació de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, un òrgan assessor del Govern, que treballarà dades, estadístiques i recerca sobre les desigualtats entre dones i homes.

Després d'aquest breu repàs a diferents mesures, n’hi ha moltes més, no en tenim prou i demanem al Govern espanyol que acceleri els treballs per "desenvolupar la llei per a la igualtat efectiva de dones i homes en la seva totalitat.

 

Dolors Rovirola Coromi

Diputada al Parlament de Catalunya

3 Comentarios

Publicidad
#4 botifler1914, Sinitaca, 14/03/2017 - 14:30

Muy bien Lola!!! Som collonudas i a Convergencia més.

#2 pepe.----, andorra, 14/03/2017 - 11:06

lo q hay q hacer es hacer q las personas de sexo femenino q deciden tener hijos y dejar de trabajar tengan los mismos derechos q el resto de trabajadores, cuidar hijos es un trabajo muy duro q no tiene compensacion alguna. Claro q para una hembrista o feminazi de estas, cuidar hijos no es trabajar. ¿pq

#1 pepe.----, andorra, 14/03/2017 - 11:04

Tambien hay maridos q mueren por culpa de sus mujeres, hijos asesinados por sus madres, etc, manipular para chupar del bote lo entiendo, pero hay q ser muy zote para tragarse estas cosas. Es violencia domestica y yo no veo en las nominas q haya diferencia entre personas de diferente sexo por cuestiones l