Publicidad
La Puntita · 4 de Junio de 2018. 07:28h.

XAVIER DEULONDER

Dues notícies

Avui, comentaré dues notícies: una de bona i una altra de dolenta; la bona és que Mariano Rajoy ha marxat de la Moncloa, i la dolenta, que el nou president del govern espanyol és Pedro Sánchez.

Certament, hi havia una època en què era del tot legítim i raonable creure’s que el PSOE plantejava un projecte polític diametralment oposat al de la dreta espanyola, però aquests temps s’acabaren quan Felipe González va arribar al poder i molts dels seus votants van poder veure’l aplicant unes polítiques socials força similars a les dels anteriors governs de la UCD i a les que hauria pogut aplicar AP si Manuel Fraga Iribarne hagués assolit mai a la presidència, com també consolidant el règim sorgit dels pactes de 1978 amb les jerarquies franquistes; al capdavall, si una vergonya com el Valle de los Caídos continua dempeus és perquè els governs socialistes de Felipe González (1982-1996) i de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011) no el van enderrocar i, naturalment, també podem demanar-nos com és que la localització dels cossos de les víctimes del franquisme no va començar a plantejar-se fins el 2007. Com és obvi, resulta inconcebible imaginar-se un dirigent del PSOE acudint a la tomba de Franco a resar i a meditar tal com ho feia Jorge Fernández Díaz, però ací s’acaben les diferències; amb el PSOE i el PP, doncs, passa igual com amb els progressistes i els moderats dels temps d’Isabel II (1833-1868): no són pas idèntics, perquè llavors la política no tindria sentit, però només es distingeixen per qüestions de matís de tal manera que, per exemple, el nacionalisme espanyol dels socialistes sempre mostra uns aires de modernitat i progressisme, tal com es veia en els anys de Felipe González, mentre que l’espanyolisme dels populars és més ranci i caspós, però per la resta tot és igual perquè d’Espanya només n’hi ha una.

La memòria històrica és un element essencial per comprendre el present en què vivim, però ara no es tracta pas de remuntar-nos a la guerra civil i al franquisme sinó a un període molt més recent: el de la legislatura més breu de la democràcia espanyola, que va començar el 13 de gener del 2016, quan, havent-se celebrat eleccions generals el 20 de desembre del 2015, es van constituir les Corts Generals, les quals, però, hagueren de dissoldre’s el 3 de maig, al cap de només quatre mesos, perquè havien estat incapaces d’investir un president del govern. Durant aquella legislatura, el 22 de gener, Pablo Iglesias va proposar un govern de coalició del PSOE, Podemos i Izquierda Unida presidit per Pedro Sánchez, una idea que el dirigent socialista va rebutjar, mentre que, en canvi, li deuria semblar molt més interessant entendre’s amb Ciudadanos, amb els quals va arribar a un acord de govern el febrer, que no va materialitzar-se, només, perquè, en les sessions d’investidura dels dies 1, 2 i 4 de març, Sánchez no va aconseguir els vots necessaris del Congrés dels Diputats per esdevenir president del govern; com sabem, la formació d’Albert Rivera no s’ha caracteritzat mai per tenir una visió oberta i dialogant sobre qüestions nacionals i, en política social, no es distingeix gaire del PP. D’altra banda, on era Pedro Sánchez quan els piolins atonyinaven gent que només pretenia dipositar el seu vot en una urna? Es va desmarcar mai el PSOE de la política repressiva aplicada a Catalunya amb el 155? Més aviat, ara fa poc, no es criticava Sánchez per no fer oposició a Rajoy? A Catalunya, s’ha pogut dubtar mai que el PSC també formava part del bloc del 155? Pensa Pedro Sánchez nomenar ministre Josep Borrell, conegut per les seves estripades que el president Quim Torra és pitjor encara que la dirigent ultradretana francesa Marine Le-Pen? Ha exigit el PSOE a Alfonso Guerra disculpar-se amb el president Torra per haver-li dit nazi? El PSOE no és també el partit de José Bono i de Javier Lambán? Meritxell Batet ha dit que el conflicte català no es resoldria pas amb un referèndum; quina solució proposa, doncs? Enviar de nou la flota d’en Piolín, potser? A part d’això, a Badalona el PSC ha pactat amb PP i C’s una moció de censura contra l’alcaldessa Dolors Sabater; es deu tractar, doncs, de reproduir el model de Lleida on Àngel Ros (PSC) és alcalde amb el suport de C’s.

El triomf de la moció de censura contra Mariano Rajoy té, malgrat tot, un cert punt d’inexplicable, més que res perquè si comparem els resultats de les eleccions generals espanyoles del 20 de desembre del 2015 amb les del 26 de juny del 2016, sembla com si, aleshores, al PP, la seva constant implicació en els nous casos de corrupció que s’anaven destapant encara l’afavorís fent-ne créixer el nombre de vots. Ara, si té aspiracions de tornar a la Moncloa, suposo que el PP comprendrà que necessita un líder nou, és a dir, algú que no sigui ni Mariano Rajoy ni cap dels seus col·laboradors; d’altra banda, el desenllaç final de la pugna per l’hegemonia en la dreta espanyola entre el PP i C’s em resulta del tot indiferent; fet i fet, tant els uns com els altres acusaran Sánchez d’haver-se venut a los separatistas.

 

Publicidad

15 Comentarios

Publicidad
#12 Una pausa sisplau, Bcn, 07/06/2018 - 16:51

Un cartipàs com una casa reflexionant d'un costat a l'altre per acabar dient que l'ultim tema li és indiferent. Aquest Sr. té una empanada mental com la catedral de Milà

#11 Albert, BCN, 05/06/2018 - 23:00

Sigue usted sin hacerme caso con el tema de su forma de escribir, ponga algun paragrafo siusplau... se lo agradeceremos sus lectores

#11.1 pepe, andorra, 06/06/2018 - 14:36

es q a este lo sacas del franquismo y se pierde.....

#10 A., Barcelona, 05/06/2018 - 22:36

Sr. Deulonder, dues notícies dolentes. Quan governava el PP, els indepes pura sang us vau treure la careta supremacista i filofeixista "brothers Badia way". I ara quan governa el PSOE us tenen ben calats. Vau ficar la pota i ara amb el PSOE i Borrell a exteriors ho teniu molt pelut a Europa i el món. Propera parada independència al 2114.

#9 Decebut, bcn (tbn), 05/06/2018 - 20:51

El que és curiós és que tant a Lleida com a Badalona, dues de les ciutats més grans de Catalunya, és ja possible un govern PSC-PP-Cs. I aviat ho serà en d'altres.

#8 Sergi, Bcn (Espanya) , 05/06/2018 - 19:58

Qué nos apostamos que el próximo panfleto del historietador habla del franquismo. PILOTA QUE ETS UN PILOTA.