La Puntita · 16 de Abril de 2013. 22:15h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El conseller del Fòrum

La vida dóna moltes voltes. Sobretot en política. Només cal veure la trajectòria de Ferran Mascarell, que ha esta conseller de Cultura amb Pasqual Maragall i ho és ara -per segon cop- amb Artur Mas.

Per això, quan he vist que encara arrosseguem l'invent del Fòrum de les Cultures m'he quedat de pedra. Què devia pensar ell, com a conseller de Cultura, quan la darrera reunió del Govern ha aprovat extingir el consorci organitzador de tan magne esdeveniment? Deu haver dit alguna cosa? Ha fet autocrítica? Ha entonat algun mea culpa? Tinc ganes de parlar amb algun conseller perquè m'ho expliqui.

Al capdavall, ell va ser l'encarregat de ressuscitar-lo en un dels pitjors moments de la seva història: just després de la fugida cames ajudeu-me del llavors conseller delegat, Josep Caminal. Caminal, en veure el pati, va fer com Ratzinger però sense helicòpter. Vostès ja m'entenen. Va ser un encàrrec personal de Joan Clos perquè si no allò s'enfonsava.

Però ja ho diu la dita: el que comença malament acaba malament. Al capdavall, el Fòrum havia de ser una Exposició Universal i quan Pasqual Maragall va anunciar-ho a bombo i plateret -com Jordi Hereu amb els Jocs d'Hivern si fa no fa- l'Oficina Internacional d'Exposicions, amb seu a París, es va afanyar a dir que ells no en sabien res de res. Llavors el van reconvertir a corre-cuita en un Fòrum.

La broma, com recordava ahir el popular Alberto Fernández, ens ha costat 215 milions d'euros invertits per l'Ajuntament de Barcelona més 48,5 de la Generalitat sense comptar els de l'Administració de l'Estat que, en el fons, també paguem nosaltres. Tot plegat era l'excusa per fer una gran operació urbanística que no va acabar de reeixir.

Ara tenim un famós edifici de 180 metres de llarg que no sabem com omplir. Al final li han encolomat el Museu Nacional de Ciències Naturals, però no sabria dir amb exactitud el nombre de visitants que atrau. En aquest país primer fem els edificis i després els busquem una utilitat. I, pel que fa aquella immensa esplanada del davant, serveix per acollir la Feria de Abril, entre d'altres esdeveniments.

Mascarell és la prova fefaent que, almenys en matèria cultural, la frontera entre dretes i esquerres ha gairebé desaparegut perquè l'home que va ser conseller de Cultura del PSC ho és també ara de CiU.

I, en la seva etapa socialista, va dissenyar alguns dels projectes progressistes més emblemàtics com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) -fet a mida de Josep Ramoneda- per contrarestar la política convergent en matèria de cultura que intentaven impulsar determinats consellers empentes i rodolons. Alguns dels quals per cert -com Max Canher o Joan Rigol-, van acabar malament per les travetes d'uns o altres.

 

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat

Publicidad
Publicidad

7 Comentarios

Publicidad
#6 Daserrout, BCN, 20/04/2013 - 16:43

Sr. Rius, teniu els comentaris bombardejats pel CNI. Feu qualque cosa. Gràcies.

#5 Joan, Barcelona, 17/04/2013 - 15:52

Mascarell és un bluf. Va ser ideòleg del Fòrum i reidor de cultura en aquella època, i ara vol vendre que és independentista. Un home sense discurs i que només mira de sobreviure.

#4 Daniel, Barcelona, 17/04/2013 - 12:32

En matèria de cultura,d esgraciadament, ni les dretes ni les esquerres, ni els catalanistes ni els espanyolistes, no tenen cap programa seriós. Per això deixen fer a la màfia que controla el tema des de temps dels sociates, que només treballa per autoperpetuar-se.

#3 Bondia dos, Barcelona, 17/04/2013 - 09:38

Jo vaig anar al Forum de les Cultures i em va semblar una de les millors exposicions mundials que s'han fet mai. Tots els actes estaven molt ben fets i la rehabilitació de la zona va ser espectacular ¿que va costar molts diners? Va ser una inversió de futur que amb el temps s'amortitzarà segur.

#3.1 pepe, andorra, 18/04/2013 - 19:59

las fiestas les gustan a todo el mundo, pero hay q pagarlas en efectivo y a buen precio, no con tarjeta y sin discutir, q así pasan cosas como la estafa del forum y la consecuente especulación, siempre, lo del museo del diseño la plaza lesseps y ahora viene lo de la plaza de las glorias. A lo grande

#2 Bondia, Barcelona, 17/04/2013 - 09:36

Quan Madrid inverteix el triple de diners que el que va costar el Forum per fer una carretera de circumvalació gratuita que no fa servir ningú pensen ¡que llestos que son! Nosaltres recuperem i rehabilitem una zona molt important de Barcelona i estarem tota la vida criticant.