La Puntita · 4 de Julio de 2014. 12:55h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El dia que Sala i Martín em va dir "sangonera"

Sala i Martín, quan va rebre del Rei el premi Rey Juan Carlos I d'Economia el 2004

A part de Toni Albà i el CCN, si mai no som independents serà també per culpa de  Xavier Sala i Martín. El professor de Columbia s’ha enfadat de valent perquè hem recollit la seva intervenció d'ahir en el programa .Cat que presenta tan sàbiament Ariadna Oltra. “Aquest és el resum del debat?” m’ha preguntat a twitter. No, no és un resum del debat, sinó només la seva intervenció que, d'altra banda, va ser la més interessant. A la televisió francesa, en comptes d'expolítics, haguessin posat periodistes a fer preguntes a Nicolas Sarkozy.

Però, en la seva opinió, sóc "el pitjor del periodisme: una sangonera que viu de la distorsió”. El que no entenc és que es posi així perquè si dubta de les seves pròpies paraules que miri el vídeo de TV3. Però servidor -que col·lecciona insults com d'altres ho fan amb els segells o les monedes antigues-, haig d’agrair que tot un catedràtic de Columbia m’hagi dit “sangonera”. S'ha posat a l'alçada d'algun antisistema. No està gens malament per algú que presumeix de lliberal.

Jo -que he viatjat menys que ell- no sé si "els espanyols van pel món de xuletes" com va dir en antena. Realment la imatge d’Espanya està “per terra”, però no oblidem mai que Fèlix Millet (Barcelona, 1935) era català. Pel que fa la corrupció, malauradament, aquí no ens hem quedat enrere entre el cas Palau, el cas Mercuri o el cas de les ITV, entre d’altres. De fet, ahir mateix saltava una altra notícia -el presumpte cobrament de sobresous per part d’una quarantena d’alcaldes de quasi tots els colors polítics- que fins ara pensàvem que només ho feia el Bárcenas del PP.

La llàstima és que Xavier Sala i Martín està perdent el prestigi professional amb aquestes sortides de to. No ho dic per mi, que al cap i a la fi sóc un mindundi, sinó per les seves darreres intervencions públiques. A la filla del Rei la va comparar amb la “nena de l’Exorcista” en una tertúlia a El món a Rac1. El problema no és que fos la filla del Rei, que potser també, sinó que la nena en qüestió té vuit anys.

Sense, per cert, que el moderador, Jordi Basté, o cap dels tertulians d’aquell dia li cridés almenys l’atenció: l’exdirector de La Vanguardia, José Antich; el president d'Endemol España, Jordi Bosch; l’excap de premsa del Ministeri de l'Interior, Albert Gimeno; l’escriptor Rafael Nadal; o l’exalcalde de Montblanc, Andreu Mayayo. Al contrari algun com l’esmenat Andreu Mayayo, d’ICV, encara li va riure la gràcia.

Després, en una piulada, també va especular amb que l’Estat era darrere dels aldarulls de Can Vies. “Quan els mossos identifiquin els violents, que informin sobre d'on vénen. No fos cas que, a més de policies, algú estigui enviant manifestants!" va afirmar el passat mes de maig. De debò creu el que diu? No hi ha, en tot cas, rastre de CNI. Aquí l'únic que ha donat un cop de mà als okupes ha estat l'alcalde Trias.

Però, segurament, la més greu va ser quan va insinuar -també en una tertúlia a Rac1-, que la senyora de Terrassa que va donar una bufa a Pere Navarro era la seva amant. Entre d’altres coses perquè el ja ex primer secretari del PSC no només està casat, sinó té -crec- dues filles. Una mica de respecte per a elles.

Potser és que, amb un currículum acadèmic brillant, els mitjans -de TV3 a Rac1- li han donat massa peixet i el propi  Xavier Sala i Martín ha acabat creient-se el personatge. També deu haver-hi una mica de la fe del convers perquè és l’únic economista català que conec que ha rebut un premi d'economia a mans de l’anterior Rei d’Espanya i alhora ha publicat a la FAES.

Val a dir, tanmateix, que més enllà de la meva opinió personal, el meu respecte professional continua intacte. Bé, va disminuir una mica després del seu pas pel Barça perquè no he entès mai que, si és tan bon economista com diuen, deixessin el club amb el forat que el van deixar amb ell de president de la comissió econòmica. La notícia, abans que em torni acusar de ser "el pitjor del periodisme", no és d'e-notícies, sinó del 324. A veure si amb TV3 s'hi atreveix.

Passa com amb Joel Joan al qual considero un grandíssim actor, però que com a persona també em va decebre. Jo he defensat que Xavier Sala i Martín hagués estat, almenys anys enrere, un excel·lent conseller d’Economia o de Governació. Segur que se’n recordarà perquè fins i tot ho va penjar -si ara no ho despenja-, al seu web.

Em sap greu dir-ho, però ningú com jo ha donat la cara per Xavier Sala i Martín. Vaig llegir, amb fruïció, els seus dos llibres: Converses amb Xavier Sala i Martín (2007) -segur que Jordi Graupera se'n recorda- i Doncs jo ho veig així (2010). També l'he citat sovint en aquest mateixa columna per parlar de noves tecnologies o fins i tot d'història.

De fet, ara m’ha dit “sangonera”, però anys enrere ens deixava pels núvols en els seus articles a La Vanguardia arran de la polèmica pel currículum inflat de Carme Chacón. “Cuando el portal e-notícies descubrió la farsa, el PSC cambió la web rápidamente. José Zaragoza apareció ante los medios y afirmó que ellos nunca habían dicho que Chacón era doctora. Por suerte, e-notícies había copiado la web antigua y la publicó junto a la nueva. El PSC fue desenmascarado”, va escriure el 7 de març del 2008. Gràcies, Xavier.

El pitjor de tot és que propostes com la de l’ANC, actituds com les del Cercle Català de Negocis o personatges com Toni Albà i Xavier Sala i Martín fan, en el fons, un mal immens al sobiranisme. Si aquests ens han de portar a la independència jo continuo estant-hi a favor perquè és ara o mai, però que Déu ens agafi confessats.

Crec que vaig ser el primer a dir que amb el que vaig batejar com el sobiranisme de la mala llet no anàvem enlloc. Encara sort que, amb propostes com les de l'Armada catalana, ara ho ha vist més gent. Fins i tot alguns dels més destacats sobiranistes del país. Però no ens sortirem si continuem per aquest camí. I que ningú no s'enganyi: la culpa, llavors, serà nostra.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicidad
Publicidad

96 Comentarios

Publicidad
#38 Rafael.la Cases i Noves, La Silvanya d'amunt, 25/07/2015 - 19:32

És un gran economista, fixeu-vos com va endevinar el que li passa a Panamà. Amazing!
http://www.prensa.com/maria_del_carmen_fernandez/Xavier-Sala-Martin-Panama-politicos_2_3436926274.html

#37 Colgaric, Barcelona, 07/07/2014 - 12:02

Per un ex CCN, que he estat fen alguna xerrada amb en Toni Alba, i que a mes es conegut d'en Xavier Sala i Martin, sols em quedaria dir que en Xavier Rius esta equivocat. En una ocasió mentre parlava amb un polític, al mitg de la Pza S- Jaume en va fer fora per parlar´hi ell, a mes maleducat.

#36 Jordi Català, Barcelona, 07/07/2014 - 11:08

Reconozco que a mí el Xavi Rius me hacer reír, me pone de buen humor, pero me cabrea cuando me entero de la subvención que recibe de la Generalitat...

#34 ., ., 06/07/2014 - 23:46

Rius, ets un tipus repugnant, i el que et va dir el Sala Martín encara es va quedar curt.

#32 woodsdrive, Barcelona, 06/07/2014 - 14:32

Després d'una nit de festa ho veig mes clar, ahir vaig parlar angles, francès, castellà i català allà fora hi ha vida no vull quedar-me a la "una, grande y libre" ens en sortirem. INDEPENDENCIA. I els cutres ejpanols ja podeu seguint escrivint.

#32.1 El azote de los necios, Barcelona, España, 06/07/2014 - 17:26

Claro dejar de ser español y de estar en la UE, te amplia el radio de acción hasta la frontera de Aragón o de Francia...ja,ja,ja... pero que tontos que sois. Mi mujer es brasileña y ve los catalanistas como unos fanáticos insignificantes, gritándole con soberbia al mundo que son muy importantes

#32.2 woodsdrive, Barcelona, 06/07/2014 - 19:53

jajjaja i jo soc the fucking gunman.....bla bla bla

#32.3 woodsdrive, Barcelona, 06/07/2014 - 20:06

Yo respeto que tu mujer sea portuguesa (yo también quiero ser portugues / brasilenyo), por lo menos los ejpanoles no violaron a sus antepasaodos.Pero la próxima ves contesta en portugués nos entenderemos también.

#32.4 Enricus , En ronda Dalt, 06/07/2014 - 21:05

Bueno woodsdrive, ya puedes guardar por hoy la porra. Ya has insultado y vejado a todo el que discrepa de tu ideología, por llamarla de alguna manera. Has repartido bien y calentado al contrario. Recuerda meterte la porra donde sueles.