Publicidad
La Puntita · 4 de Diciembre de 2017. 11:53h.

XAVIER DEULONDER

El fantasma del feixisme

Per posar només un exemple, ja m’ho crec que si la Diada del 2013 no hagués estat marcada per la reivindicació de la independència, no hauria passat pas que a una trepa de sis fatxes —quatre energúmens de la Falange i dos més d’Alianza Nacional— se’ls hagués acudit d’assaltar la llibreria del centre cultural Blanquerna de Madrid, provocar-hi destrosses i agredir les persones que s’hi van trobar; d’aquest cas, i d’altres de semblants, deu haver tret Pablo Iglesias la idea que una de les nefastes conseqüències de l’independentisme català ha estat la d’haver contribuït a despertar el fantasma del feixisme.

Amb la seva acusació, Pablo Iglesias sembla donar a entendre que no hem de lluitar pas contra el fantasma del feixisme per matar-lo ja d’una vegada, sinó que hem d’estar-nos callats i en silenci per evitar que es desperti; a part que això significa tornar a l’estil de la “vella política”, sorgida com sabem dels pactes de la transició postfranquista, en realitat, en un país on és perfectament legal una entitat com la Fundación Francisco Franco, no deu caler fer gaire soroll per despertar el fantasma del feixisme perquè el seu son no és gaire profund. Si en les eleccions municipals del 2011, Plataforma per Catalunya (PxC) va fracassar a Badalona fou, principalment, perquè el PP, encapçalat per Xavier Garcia Albiol, va presentar un programa igual de xenòfob i de racista que el dels ultradretans de Josep Anglada. És culpa dels independentistes catalans que, cada any, s’organitzin a Madrid actes de commemoració del 20-N i de reivindicació de la memòria de Franco i de José Antonio? O que un jutge no consideri delictives les manifestacions d’apologia del nazisme i les barbaritats contra l’alcaldessa Manuela Carmena que en un grup de wahtsup proferien uns policies municipals de Madrid? Va ser un independentista català el qui va posar Emilio Hellín Moro, assassí convicte de la jove militant comunista Yolanda González, morta el 1980, a treballar per a les Fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado? Durant els darrers anys del franquisme, quan la protesta i la mobilització social contra el règim eren ja una realitat innegable, els grups d’extrema dreta actuaven com una mena de complement de la repressió que duien a terme els cossos policials i l’aparell judicial; si no es podia obtenir per la vida legal una ordre de tancament d’una llibreria, ja se n’encarregaven els ultres de calar-hi foc o de posar-hi una bomba. Amb la transició a la democràcia, les coses van canviar però no pas gaire; en els cercles del poder, els ultradretans se’ls pot veure com uns eixelebrats però no pas com un enemic a batre; no és pas cert que tots els guàrdies civils i tots els policies nacionals siguin uns fatxes però n’hi ha bastants que ho són, i d’ací ve la impunitat de què gaudeix l’extrema dreta, la darrera manifestació de la qual ha estat l’ajornament de l’entrada a la presó dels falangistes condemnats per l’assalt a Blanquerna. Si ara fa quaranta anys, el feixisme a Espanya hagués quedat tan mort com hi va quedar a Itàlia i Alemanya després de la II Guerra Mundial, aquestes coses no passarien. 

Per cert, és veritat que Podemos planteja una alternativa real al règim de 1978? Si de debò fos així, llavors els fatxes també els posarien en el seu punt de mira, i començarien a mobilitzar-se en defensa de l’Espanya de sempre. Segur que mereix cap mena de credibilitat un polític d’esquerres si resulta que la seva principal preocupació és evitar que els fatxes s’empipin i comencin a fer de les seves? Que potser hi vol dialogar amb l’extrema dreta? Si mai arribés a la Moncloa, seguiria Pablo Iglesias la mateixa política de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero de mantenir el mausoleu franquista del Valle de los Caídos perquè si proposés demolir-lo Falange, Fuerza Nueva, Alianza Nacional i tota la resta de l’extrema dreta podria sentir-se ofesa i organitzar manifestacions de protesta?

17 Comentarios

Publicidad
#16 Oriol, BCN, 11/12/2017 - 01:41

Tot el que dius és cert, i les declaracions de l'Iglesias van ser lamentables, però no et pensis que el feixisme és totalment mort a Alemanya i Itàlia. Ara, allà almenys ve a ser com una mena secret obscè. Aquí canten el Cara al Sol el 20 de novembre a la Plaza de Oriente i no passa res.

#15 A., Barcelona, 10/12/2017 - 23:55

Entre els ultres flamencs, els Putin boys i els CDR's em sembla que de feixisme aneu molt ben servits els indepes. No vull dir que els unionistes no en tinguin uns quants (falanges, españa 2000, etc), però Deulonder els vostres us heu de rentar els baixos abans de parlar.

#14 José Hucha, Manchester, 09/12/2017 - 21:21

Sr. Deulonder, agradecería que ya que nos llama fascistas a todos los no independentistas, dijera algo sobre los herederos de l nazismo en Bélgica que no es otro que Vlaams Belang y que ha ido de la mano de Puigde en la manifestación....O se le han acabado los carnets de fascista que tan alegremente reparte?????

#13 Decebut, bcn, 09/12/2017 - 11:45

Quin partit belga flamenc ha recolzat la manifestació independentista catalana a Brussel.les?

Gràcies. No hi ha més preguntes.

#11 Mesetario, Meseta, 07/12/2017 - 12:56

Hablando de fascimo, Convergencia y ERC pusieron en su lista electoral a una menda, Forcadell, que consideraba no catalanes a los de PP y C's (rectificó DESPUÉS de entrar en la listas).
Y el presi de ERC explica que yo estoy genéticamente más cercano a Ronaldo, y que usted, señor Deolunder, lo está a Macron o Berlusconi.