La Puntita · 6 de Febrero de 2016. 14:18h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El Leonardo DiCaprio del procés

Com que ningú s’ha atrevit fins ara dir la veritat -llevat el mindundi que escriu aquesta columna si em permeten- el procés ha entrat en una fase psiquiàtrica. Mas, en efecte, va desaprofitr la nit electoral quan va deixar anar aquella frase de ”Hem guanyat, hemos ganado, we have won, nous avons gagné!”. Tampoc era qüestió d’aigualir la festa.

Però si Mas hagués guanyat de debò encara seria president de la Generalitat. Com Antonio Baños, que també és va atrevir a dir que “la declaració unilateral anava lligada al plebiscit. No s'ha guanyat, no hi ha proclamació”. En fi, els dos ja no estan a primera línia. Dues víctimes més del procés.

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tampoc ha gosat rebaixar el to. Ha fet alguns intents com quan ha descartat la DUI fins i tot al cap dels 18 mesos (“Preparar un Estat per esdevenir un Estat independent”) o el xoc de trens  (“Nosaltres posem trens a la via no perquè xoquin, sinó perquè vagin lluny”)

Perquè a veure qui és el valent que diu la veritat a aquestes alçades, sobretot si t’ha posat la CUP i l’AMI: no es pot fer la independència amb un 52% de la gent que no segueix o està decididament en contra. No és culpa d’Espanya, és culpa nostra: falta massa crítica. Ens ha passat sovint al llarg de la història. Per la vida no es pot anar de farol. T’acaben clissant.

En canvi, el sobiranisme català tendeix sistemàticament a minusvalorar l'Estat espanyol: éstà podrit per dintre, caurà pel seu propi pes, serà bufar i fer ampolles. Com si aquí no hi hagués corrupció i estigués tot net com una patena.

A Hitler li va passar el mateix amb la Unió Soviètica. Es pensava que amb un cop a la porta s’esfondraria tot l’edifici. Després els serveis d’espionatge alemanys no paraven de descobrir noves divisions vingudes de més enllà dels Urals. Sense que pretengui, en cap cas, fer una comparació entre un moviment democràtic i un règim totalitari. Ho poso només com a exemple. De la història se n’aprèn cosa que no sé si saben els nostres polítices. Per mi que n'han llegit poca.

Per això els protagonistes del procés estan elaborant les més curioses teories. Ara resulta que serem independents gràcies als mercats, segons Junqueras. Però si és gràcies als mercats no sé si la CUP voldrà. O farem una negociació per evitar el Brexit com els britànics, segons el president. La darrera aportació teòrica ha estat la del propi vicepresident, aquest mateix dissabte a Catalunya Ràdio, quan ha afirmat que la independència serà “multilateral” o no serà perquè “hi intervindran molts actors”. No sé si ho diu per la ONU, que almenys ha intercedit per Assange.

Això ens passa també perquè la premsa s’ho empassa tot. Sobretot els mitjans públics. Junqueras segur que no té necessitat d’aixecar-se abans d’hora de la cadira. Ja no queden periodistes a la Corpo? Ningú capaç de fer una pregunta amb cara i ulls?. Una rèplica almenys. Em sembla que l’últim va ser Josep Maria Ureta. L'anterior Mònica Terribas -tampoc devia ser un tercer grau- i l’ara vicepresident es va ennuegar.

Per mi que Oriol Junqueras va anar ahir a veure The revenant, la darrera estrena de Hollywood, i es pensa que això és Hollywood. Al capdavall, al protagonista l’ataca un òs, l’empaiten els indis, es cura tot sol les ferides amb pòlvora i salta per un penya-segat des d'un cavall en marxa. En resum: fins i tot ressuscita. Encara té temps de matar el dolent. Jo, de petit, també sortia embalat després de veure una pel·lícula d’acció. Sort que no eren de Bruce Lee.

Però l’únic que sé és que, després de 22 dies d’ençà de la seva presa de possessió, el nou conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, només ha aconseguit entrevistar-se amb el consol americà. I suposo que devia ser visita de cortesia perquè el diplomàtic també es va reunir uns dies abans amb Carme Forcadell.

A Espanya diuen que les dues grans bicoques són la presidència del Consell d’Estat i la del consell d’administració de RTVE. A Catalunya, partir d’ara, serà la conselleria d’Afers Exteriors. Molt superior a la presidència del CAC o a la direcció de l’Oficina Antifrau. Jo, de gran, vull ser Raül Romeva. Que bé t’ho muntes, Raül.

 

Qui sóc?

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicidad
Publicidad

13 Comentarios

Publicidad
#14 Kropotkin, Vic, 09/02/2016 - 08:45

Ostras, pensaba que se referia al Junqueras.... Jua, jua, jua, jua,...

#13 Pablo, Madrid, 08/02/2016 - 01:25

Dejales Rius, esa es la principal ventaja de los No nacionalspearatistas. Viven tan fuera de la realidad los separatistas que se creen ahasta sus propias mentiras

#11 TV3% es el gallinero, de la manipulación racista y clasista, 07/02/2016 - 00:27

TV3 - 23:27- 6 Feb 2017 Película titulada "El Mexicà" Salen los personajes arbitrariamente hablando en Catalán y castellano Johny Deep se le cae la botella y llega la camarera que habla en ESPAÑOL y así toda la película. Que manípula TV3? nooooooooooooooooo que VA hombre!!! Las chachas en castellano

#10 Circus, .cat, 06/02/2016 - 20:02

Si Junqueras se parece a Leonardo Di Caprio pero no en The revenant tiene un deje más al Titanic proa barba al viento dándole la tramuntana en la papada temblorosa de emoción mientras se hunde cantando la Trinca.Muy al estilo la Grossa del prusés pero en versión campanuda y peterpanesca.
Que Circo

#8 PepetCabrejat, Bcn, 06/02/2016 - 19:14

Afortunadament a tota aquesta tropa se li ha acabat el jugar a cartes i ara no té més remei que acomplir el que tants cops han dit, demostrar que el 'prusés' va de debó. Ara veurem que estratègia no en tenen i que, com a la mili, el valor 'se les supone'.
Ja triga a enfonsar-se el Titànic.