La Puntita · 4 de Enero de 2012. 20:26h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El mèrit de Jaume Roures

Tatxo Benet s'ha posat com una fera aquest dimecres perquè he recordat al twitter que Público nega que els seus problemes econòmics tinguin res a veure amb la marxa de Zapatero, però el seu anterior director, Fèlix Monteira, va acabar essent Secretari d'Estat de Comunicació a La Moncloa.

De seguida m'ha replicat -celebro tenir seguidors tan importants- amb una pregunta: "I què té a veure una cosa amb l'altra?". Jo li he contestat amb una altra: "La independència de Público respecte a Zapatero?". Tot seguit li he fet aquest comentari: "Sort, tanmateix. Mediapro és de les poques coses que tenim a Catalunya i el que ha fet Jaume Roures té un mèrit de collons".

Però Tatxo Benet s'ha despatxat a gust i m'ha acusat de "fer periodisme de portera, difonent maledicències...". De portera no ho sé, però de dona de fer feines segur, com em va clissar un dia en Manuel Cuyàs. Un dels problemes del periodisme a l'època d'internet és que es fa poc carrer.

Tant se val, ho dic i ho mantinc: a mi la línia editorial i informativa de Público m'agradarà més o menys -pel meu gust se li veu massa el llautó-, però el que ha fet Jaume Roures té molt de mèrit. Una altra cosa és com ho hagi fet, perquè no he entès mai que un exproductor de TV3 pugui crear un imperi com Mediapro del no res. Un cas digne d'Esade si, des del cas Urdangarin, la marca Esade no hagués quedat tan tocada.

Incloc entre els mèrits de Jaume Roures haver plantat cara a Prisa, un grup de comunicació que va arribar a tenir uns 5.000 milions de deute -ara ho han rebaixat amb penes i treballs a uns 3.500-, però potser cal recordar que la immobiliària Martinsa-Fadesa va fer fallida amb una quantitat similar.

Quan els Amics de les Arts feien aquell anunci d'Estrella Damm en què es preguntaven "Que què tenim?" jo sempre pensava que, en realitat, tenim ben poques coses. Fins i tot la Torre Agbar -a la mateixa banda de la Diagonal que Mediapro- és ara francesa. Potser per això TV3 ha deixat de retransmetre-hi les campanades de cap d'any i se'n va ara fins a Guissona.

A nivell financer encara sort de la Caixa i el BancSabadell. Després tenim la indústria agroalimentària (Agrolimen, Nutrexpa, Torres, Bon Àrea, tot el sector del cava, etc), editorial (Planeta), comunicació (Godó i Mediparo), farmacèutic (Grifols, Esteve, Uriach, etc), i una mica de tèxtil (Mango, Desigual), però Amancio Ortega -un gallec- acaba de comprar les Torres Picasso per 400 milions.

Segurament em deixo algú, però circulin una estona per la M-30 de Madrid -segur que en Jaume Roures ho ha fet- i veuran on és ara el famós motor econòmic d'Espanya avantatges de la capitalitat i dèficit fiscal a banda. Els catalans hem perdut el tren: sobretot el de les noves tecnologies. En el fons Catalunya encara és, bàsicament, totxo i turisme.

I no cal dir que em sap greu pels companys de Público -a Catalunya tenen un luxe com José Ramon González Cabezas: una de les persones que m'ha ensenyat a fer titulars-, però negar la proximitat del diari a ZP és com negar la d'El Mundo, La Razón o l'ABC al PP. M'estalvio de recordar també que Zapatero -com va fer un dia Felipe González amb Prisa-, els hi va donar una cadena de televisió, que també ha acabat malament.

La sortida de Tatxo Benet m'ha semblat tan fora de lloc que estic segur que el del compte de twitter -com li ha passat a Cristóbal Montoro- no és l'autèntic. M'he sentit com el mossèn de la parroquia Sant Ildefons el dia de l'estirabot de Galinsoga, que va enviar una carta al director de La Vanguardia dient que algú havia suplantat la seva personalitat i anava repartint targetes amb el seu nom.

Estem assistint a un espectacle curiós, però que en el fons és més vell que l'anar a peu. Tots els que van apropar-se a Zapatero -des de la política o des del periodisme- ara en fugen com de la pesta. Per què serà?. Només cal llegir el manifest de Carme Chacón. Sembla que no hagués estat mai ministra. És que ni de Vivienda.

En tot cas, Tatxo, n'hi ha que encara creiem en el periodisme independent.

 

 

Recomano aquest llibre encara que sigui meu (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

http://www.twitter.com/xriusenoticies

Publicidad
Publicidad

11 Comentarios

Publicidad
#10 Empleat TV3, BCN, 06/01/2012 - 20:09

Mediapro va començar amb els amistosos del Barça a la pretemporada d'Holanda als anys 90. Venien els partits a TV3 per una millonada,tot consentit per Jordi Vilajoana, amb col·laboració de Cruyff que els "chivaba" el rivals i Roures els comprava el partit per revendre'l a TV3.

#10.1 Javi, Barcelona, 06/01/2012 - 20:48

O sea que se han hecho millonarios robando al respetable. Serìa interesante saber qué sacaban a cambio Vilajoana y Cruyff aunque me lo imagino.

#9 Magdalena, Barcelona, 06/01/2012 - 10:33

Si tipus tan poderosos i opulents com el Roures, o el Florentino fracasaren en les seves empreses, per mi seria una bona notìcia. Aquesta gent em fa molta por.

#8 robertg, bcn, 05/01/2012 - 22:20

Roures, Tatxo Benet, Miguel Baroso, Chacón....
Aqui hi ha gat amagat

#8.1 Pere Botero (junior), C. de les bledes, 06/01/2012 - 05:56

Aquí també: Boy Ruiz, Macià Alavedra, el Gran Timonel Mas, Fèlix Millet, Arcadi Calzada, Urdangarin, Falete...

#8.2 felip, barcelona, 07/01/2012 - 09:03

jaume roma, macià alavedra, prenafeta, banca catalana,

#7 -emilio, a, 05/01/2012 - 19:56

para caso digno de estudio el de Demetrio Carceller, quizas la mayor fortuna catalana, el padre era un franquista convencido, segun dicen. Pero vive en Madrid, asi que sospecho que es poco o nada catalanista, pero los anuncios de su empresa Damm son snobs hasta decir basta y super catalanistas,

#7.1 Javi, Barcelona, 06/01/2012 - 11:21

Es que Madrid es mucho mejor ciudad para vivir tengas o no tengas dinero, pero si encima tienes dinero es un paraíso. Aquí solamente viven quienes no tienen otro sitio donde vivir.

#7.2 -emilio, a, 09/01/2012 - 01:30

Algo bueno tiene que tener Madrid cuando tantos catalanes van a trabajar alli, fijate en el recien fallecido actor Jordi Dauder que no volvió a Barcelona ni para ser enterrado.

#2 Carme, Mollerussa, 05/01/2012 - 03:32

Que el Público va ser beneficiat per Zapatero és tan clar com que l'Artur Mas beneficia La Vanguardia. És el que té la premsa de partit, o propera a un/s partit/s, i gairebé tota ho és.