Publicidad
La Puntita · 11 de Julio de 2017. 07:19h.

JORDI BOHIGAS MAYNEGRE

El problema del Referèndum

El problema del Referèndum no és que no ens el deixin fer. És de plantejament.

Que consti que seré el primer d’anar a votar l’1-O, com he anat totes les anteriors vegades. Però hi aniré amb el regust amarg d’estar vivint una pantalla que ja creia passada.

M’imagino que es tracta d’una estratègia dilatòria del govern per guanyar temps, o bé una demostració de força en el pols entre l’Estat i la Generalitat per tal d’aconseguir alguna concessió que permeti a la classe política nacionalista d’aquest país sortir d’aquest impàs. No ho sé, i faig confiança als qui ens governen. La meva preocupació és, però, pel relat, per la confusió entre estratègia i objectius, un problema de concepte. És preocupant que el relat dominant de l’independentisme no sigui el d’aconseguir la independència, sinó el d’ “anar a votar”, el relat de la pulcritud democràtica; perquè això no va de democràcia, ni de “carregar-nos de raons”, sinó de drets. Va de drets col·lectius, de drets humans, i de fer-los valer.

El problema del Referèndum és fer-nos creure que el dret de la Nació Catalana a la seva llibertat i sobirania depèn d’uns nous comicis.

El problema del Referèndum és que desvia l’atenció sobre la veritable discussió, que no és sobre el Sí/No, i menys sobre el dret a decidir, sinó sobre el model d’Estat que volem.

El problema del Referèndum és que els partidaris del NO, els primers interessats en fer-lo, et diuen que te’l fumis amb caliquenyo.

El problema del Referèndum és que la pregunta està mal formulada. En qualsevol referèndum d’independència, excepte a Catalunya, la pregunta s' hauria formulat entre Estat Lliure Independent sí o no. Aquí l’hem hagut de restringir explícitament: “en forma de República”.

El problema del Referèndum és assumir com a pròpia l’ opció democràtica que hauria d’oferir l’Estat per impedir que marxem, com a solució consensuada i “amistosa”.   Quina campanya es pot fer amb un govern espanyol actuant amb totes les seves armes, manipulant els altres poders i sovint al marge de la legalitat, per evitar-lo? El més surrealista és ja veure des de l’independentisme fer campanya perquè els del NO vagin a votar i d’incrementar la participació.

El problema del Referèndum és, en definitiva d’ obcecació: obcecació per votar, votar frenèticament. Votar el 9N, el 27S, el 25N... ja n’hi ha prou!   Ha d’arribar un dia que els catalans actuem amb autèntica mentalitat d’Estat, i formem ferms al darrere del nostre President per assolir els nostres objectius. La única votació que veig raonable és la que decideixi la futura composició d’una autèntica cambra constituent catalana.

Toca als nostres governants decidir quina opció és més viable per defensar la Nació, però si l’Estat d’Israel hagués consultat als seus veïns palestins què calia fer davant l’ofensiva egípcia del Yom Kipur, segurament avui Israel no existiria.

President, posi les urnes si cal. Però som molts els qui ja no mirem a l’1-O, sinó el 2-O, quan realment haurem de fer efectiu allò que tot poble aspira. Llavors, com ara, ens tindràs al teu costat.

 

Jordi Bohigas Maynegre

7 Comentarios

Publicidad
#8 Montserrat, Girona, 06/10/2017 - 05:14

Començp a explicar-me lo dels barbars
Jordi per fa, estigues amatent

#7 enric, BARCELONA, 16/07/2017 - 20:15

Toda autonomía, cuando considera oportuno tiene derecho a poder decidir su futuro.
En el caso de CATALUÑA por circustáncias de la HISTÓRIA es una Nación, despues del latin formó su propia lengua, cultura y caracter especial. Por lo tanto , toda Nacion tiene derecho a la autodeterminación.

#5 Saprissa, Sants, 12/07/2017 - 18:54

apel-lant a la épica...

#4 pepe.----, andorra, 12/07/2017 - 15:06

q todo el pueblo aspira? mentira cochina....Ejemplo, Croacia, referéndum por la independencia, 95% de participación, 98 de votos a favor, eso es tener un pueblo detrás, lo de Cataluña no se parece ni de chiste. Pero si vd. se quiere dejar engañar o engaña pq cobra, es su problema. La solución? Barcelona autonomía. No hay otra para librarse.

#3 botifler1914, Sinitaca, 11/07/2017 - 14:25

Decir que el estado español actua al margen de la legalidad es de retraca.
El problema del referendum es que no preguntais por el nombre de una calle o si se pone una narco-sala.