Publicidad
La Puntita · 31 de Julio de 2017. 09:10h.

XAVIER DEULONDER

El silenci valencià a Las Provincias

El passat dia 26, César Gavela, escriptor nascut a Ponferrada (Lleó) i des de fa molts anys resident a València, va publicar un article al diari Las Provincias, titulat Silencio valenciano, el qual comença amb la frase Arde Cataluña y Valencia calla, i ací convé aclarir que, malgrat aquestes ressonàncies apocalíptiques i tremendistes, no es tracta pas d’una crònica del periodista Pedro Piqueras; d’altra banda, a mi em sembla que a Catalunya no hi ha pas cap guerra encesa sinó, només, una majoria social que vol expressar la seva opinió sobre si convé o no continuar formant part d’Espanya; tanmateix, com que ja em figuro quines deuen ser les fonts d’informació de Gavela, comprenc que, referint-se a Catalunya, parli de locura, d’incendio o de fuego totalitario que manipula, coacciona, apabulla, desprecia y miente. Per cert, com ho sap que la mayoría de los catalanes que no quieren la independencia y el desgarro, si encara no s’ha celebrat el referèndum sobre la independència?

Segons Gavela, cuando está en marcha nada menos que la destrucción de España y la liquidación de un estado que lleva funcionando 525 años, parece razonable preocuparse un poco. En primer lloc, si algú vol destruir i liquidar un estat és perquè li deu semblar que sense aquest estat viurà millor i, lògicament, que es tracti d’un estat que estigui funcionant o existint des del principi dels temps ho troba irrellevant; el domini colonial espanyol sobre Amèrica va durar uns tres segles; llavors, a Simón Bolívar també li haurien pogut dir que estava destruint una unitat —no sé pas ara si de destino en lo universal— bastida a banda i banda de l’Oceà Atlàntic i, també, un estat que portava tres-cents anys funcionat. A més, que jo sàpiga, el 1492, és a dir, ara fa cinc-cents vint-i-cinc anys, no va crear-se cap mena d’estat nou sinó, simplement, passava que, pel seu matrimoni amb la reina de Castella Isabel I la Catòlica (1474-1504), el rei d’Aragó Ferran II el Catòlic (1479-1516) governava també Castella en qualitat de rei consort, però la Corona d’Aragó i Castella continuaven sent dues monarquies diferents que no van refondre’s pas, per més que, després de mort Ferran II, passessin a estar governades per un mateix rei.

Ni més ni menys que a Las Provincias s’hi afirma que también compartimos [els valencians] con Cataluña y las Baleares nada menos que un idioma propio, és a dir, que el valencià, el català i el mallorquí són una mateixa llengua; com s’hi coneix, doncs, que ja no n’és directora la tristament cèlebre Consuelo Reyna a qui, el 1999, van haver de fer dimitir perquè la seva línia editorial, furiosament anticatalana, estava portant el diari a la ruïna; en fi, si Vicent González Lizondo, Fernando Abril Martorell, Emilio Atard i Enric Monsonís poguessin alçar el cap; sort que eren d’altres temps. Aquest idioma propio que la Comunidad Valenciana comparteix amb Cataluña y las Baleares és rico y antiguo, però, com podem veure, tant als editors com als lectors i subscriptors de Las Provincias poc els deu importar que el idioma propio de València sigui arraconat i substituït pel castellà, altrament, el seu diari es publicaria en català. A part d’això, resulta que la Comunidad Valenciana comparteix també con Cataluña una historia común, muy brillante por cierto, en el seno de la admirable Corona de Aragón; doncs és precisament per aquestes raons, que, en realitat, són la base del concepte de Països Catalans, que el nostre articulista troba que, sobre el tema del procés independentista de Catalunya, en la Comunidad Valenciana el silencio abruma. Y no debería ser así. Evidentment, Gavela l’encerta de ple quan comprèn que la independència de Catalunya tindrà al País Valencià unes repercussions diferents de les que tindrà a l’Aragó, Castella la Manxa o Múrcia, per citar comunitats autònomes espanyoles limítrofs amb les terres valencianes; com és natural, no hi estic gens d’acord quan vaticina que los habitantes de la provincia de Castellón, de cumplirse la enajenación identitària [la independència de Catalunya], pasarían a ser fronterizos de un estado que no pertenecería a la Unión Europea, tot i que comprenc les raons per les quals deu d’estar sincerament convençut que a Catalunya la sortida d’Espanya aniria seguida, necessàriament, de l’expulsió de la Unió Europea.

¿Por qué tanto silencio? Es pregunta Gavela; una de les raons deu ser perquè, amb tot el quadre que tenen d’acusacions i processos judicials, la plana major del PP valencià —els principals defensors del Santiago y cierra España— deuen considerar, amb molt bon criteri, que callats estan molt millor. ¿Tal vez porque hay secesionistas agazapados en el ejecutivo valenciano? I qui deuran ser aquests perversos infiltrats en el govern valencià, els consellers de Compromís, potser? En aquest cas, caldria recordar que si han arribat a poder entrar al govern ha estat pel vot de molts valencians, conscients que el País Valencià pateix un espoli fiscal i un dèficit d’infraestructures del tot comparable al de Catalunya. Evidentment, és obvi que Catalunya no arribarà mai a independitzar-se, igual com hi havia una època en què la independència de Cuba resultava inconcebible; tanmateix, però, la situació que s’està vivint ara a Catalunya dejará heridas graves. Y frustración, desconcierto y vergüenza. Quina vergonya? La de voler qüestionar el marc legal vigent per la via democràtica? Molta més vergonya, frustració i desconcert deu generar la corrupció de molts antics responsables de la Generalitat Valenciana.

10 Comentarios

Publicidad
#8 Wil, Valencia, 01/08/2017 - 09:47

(2/2) pero no somos unos egoistas y xenofobos como vosotros, y si quereis salir de España no es por eso, sino xq os creeis superiores al resto de españoles,no a nosotros los valencianos,a los que nos considerais subditos vuestros por compartir un pasado comun. Vuestra ideología esta mas que caduca, es de finales del s.XIX,evolucionad un poco!

#8.2 pepe.----, andorra, 03/08/2017 - 11:24

quien a impuesto como lengua vehicular el valenciano en las escuelas publicas de Valencia? el PP ¿Y en las de Baleares? el pp ¿y en las de Galicia? el pp, si eso no te parece suficiente prueba de q todo esto del separatismo es un teatro de la oligarquia para hacerte tragar cosas q no tragarias normalmente, es tu problema. yo lo tengo claro.

#8.3 Wil, Valencia, 03/08/2017 - 14:51

No te pillo, Pepe... Supongo que estarás siendo irónico... explícamelo mejor anda, ya que tan claro lo tienes...

#6 Maties , Llíria, 31/07/2017 - 15:12

Benvolgut Xavier: LA Corona d'Aragó no és el mateix que el Països Catalans. Els valencians hem sigut part de la primera, peró mai hem pertangut als segons.

#5 Grauero, Gurugù, 31/07/2017 - 12:03

(...comprenc les raons per les quals deu d’estar sincerament convençut que a Catalunya la sortida d’Espanya aniria seguida, necessàriament, de l’expulsió de la Unió Europea.)

Y a ud, que le hace pensar que no seria asi?. Si ud, tiene cuñad@s politicos, y se separa de su espos@, no dejaran de ser cuñad@s suyos los herman@ de su ex pareja¿

#4 Grauero, Gurugù, 31/07/2017 - 11:57

(...però la Corona d’Aragó i Castella...)
Menos mal, ya hemos avanzado algo, por fin ya no es la corona catalo-aragonesa, bien

#4.1 pepe.----, andorra, 01/08/2017 - 16:34

la verdad es q podria haber dicho el condado de Barcelona, ente historico muy anterior a lo q ahora es la region de Cataluña, mero cambio de nombre de lo q siempre fue el condado de Barcelona, siendo el resto condados independientes q dependian del conde de Barcelona. Aun no ha explicado nadie de donde sale lo de Cataluña, en la wiki no lo aclaran

#3 Grauero, Gurugù, 31/07/2017 - 11:54

(Per cert, com ho sap que la mayoría de los catalanes que no quieren la independencia y el desgarro, si encara no s’ha celebrat el referèndum...)
De la misma manera que ud, tal vez?

(..sinó, només, una majoria social que vol expressar la seva opinió..)

#3.1 pepe.----, andorra, 01/08/2017 - 16:38

si es profeta q nos diga los numeros de la primitiva, o quizas tambien q nos explique como sera el sistema de seguridad social de la nueva Gran Cataluña, lo digo pq si van a seguir cascando el 35% largo y despues haya q apoquinar, ademas el 56 de irpf,me quedo como estoy ¿Y q IVA habra en la nueva republica esa? sentimentalismo barato,nada concreto