La Puntita · 24 de Diciembre de 2013. 11:20h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El sobiranisme intel·ligent existeix?

En un article anterior deia que el sobiranisme no hauria d'estar renyit ni amb l'educació ni amb el bon gust. Tampoc no ho hauria d'estar amb la intel·ligència. El passat 19 de desembre, la diputada de Ciutadans Carina Mejías va presentar l'enèssima moció per la "racionalització del sector públic" a Catalunya i tothom se li va tirar al damunt.

Ja sé que és una de les obsessions de Ciutadans i del PPC, però el trist és que el Govern de CiU hagi deixat en mans d'aquestes dues forces polítiques tota iniciativa en aquesta matèria. I que cada vegada que presenten una proposta la resta de grups ho vegin com un atac a l'autogovern o a Catalunya.

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal, en efecte, li va etzibar que "tothom té un passat", com si Carina Mejías fos Carrero Blanco. M'ho diu a mi i demano un torn per al·lusions. El republicà Sergi Sabrià no tenia el cos per "dedicar massa temps al debat d’aquesta moció". Com arribin al Govern no sé què faran, doncs.

El socialista Jaume Collboni té més el cap en les primàries del PSC que la tasca del Parlament i això que hi ha set candidats -això no són uns primàries, és un tots contra tots-. Pere Calbó, del PPC, va sortir amb el nosaltres ja ho dèiem i pel que fa a Annabel Marcos, de CiU, deixem-ho córrer perquè feia temps que no veia una intervenció tan fluixa. No ja d'un diputat de CiU, sinó de tota la cambra. La que va estar més bé va ser la de la CUP, Isabel Vallet, que almenys va admetre que era una moció "ambiciosa".

Perquè cada vegada que surt la vicepresidenta Ortega -o el president Mas- en roda de premsa venent l'aprimament de l'Administració de la Generalitat a mi em ve al cap que els consellers del CAC encara cobren 100.000 euros a l'any. Com els alts càrrecs de l'Oficina Antifrau. I que, després d'un any d'estira-i-arronsa, a TV3 han fet un ERO de 200 persones. Ara tenim una televisió pública amb una plantilla de només -les negretes són meves- 2.000 persones. Les condicions eren tan bones que hi havia garrotades per acollir-s'hi. Totes les baixes han estat voluntàries.

Els catalans tenim un problema: com que no tenim Estat hem creat un munt de xiringuitos per fer veure que ho érem. Però haguéssim sortit guanyant si en comptes de copiar fil per randa l'Administració espanyola -copiada alhora de la francesa- haguéssim creat una funció pública més àgil i moderna. Un dels errors que va cometre Pujol.

M'estalviaré de tornar a esmentat tots els organismes autònoms, empreses públiques, fundacions, consorcis que té la Generalitat perquè ja ho vaig fer aquí. Però vostès creuen realment que, a hores d'ara, necessitem un Institut Català Internacional per a la Pau? Per fer de mitjancers a Síria? Al Caixmir?.

O una Oficina Antifrau que s'han fet plaques com si fossin agents de l'FBI quan el que caldria haver fet era potenciar la fiscalia anticorrupció?. O un Síndic de Greuges amb un edifici de cinc plantes? I que consti que no qüestiono aquesta figura -a la Rioja l'han suprimit-, sinó la manca de moderació en les despeses.

Sí, ja sé que Extremadura té més funcionaris que Catalunya, però jo no vull que Catalunya s'assembli a Extremadura, dit amb tot el respecte per als extremenys. Sobretot si esdevenim un estat independent. Entre d'altres raons perquè allà tenen gairebé 80 funcionaris per cada mil habitants. Ja ho va dir el president que era una comunitat subsidiada.

Potser sí que Espanya ens roba que deien els de Solidaritat, però aquí no ho hem fet tot bé.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicidad
Publicidad

64 Comentarios

Publicidad
#52 Veritat, Barcelona, 28/12/2013 - 20:38

Roba més un català buscant subvencions o ajudes que no pas un empresari extremeny que no pertany a una xarxa clientelar. Espoliar als productius per part dels improductius no és l'acció de territoris sino de governs (Central, autonòmics, Generalitat) i persones (els vividors)

#51 Núria, Vallès Occidental, 28/12/2013 - 13:45

Veient alguns dels comentaris de més avall, crec que la resposta a la pregunta del títol és que SÍ, el sobiranisme intel.ligent existeix... només que està més aviat amagat i molt anulat per les veus que criden sense to ni so.

#50 Joan, Bcn, 27/12/2013 - 19:17

És del tot irrellevant si existeix o no. Ja ens feu la feina els unionistes.

#49 schwa, tarragona, 27/12/2013 - 15:27

Doncs jo per aprimar despeses innecessàries de l'administració treuria totes les subvencions a diaris afins en forma de publicitat i altres martingales, diaris entre els que s'hi compta el seu sr Rius..

#48 Marc, Cardedeu, 27/12/2013 - 12:40

El menys intel·ligent és fer el joc a Ciutadans i PPC i voler creure's que la racionalització que plantegen és pel bé de Catalunya. O ets poc intel·ligent o ets d'ells.

#48.1 Kropotkin, Vic, 28/12/2013 - 10:27

Que listo. Racionalizar no es bueno. Es mejor 17 tarjetas sanitarias incompatibles entre si que una. Es mejor 25 policias distintas que una. Es mejor 17 horarios distintos que uno. Brillante lo vuestro estelados. ¿Sabes el coste de compatibilizar 17 tarjetas sanitarias distintas? ¿Te da igual, no?