Publicidad
La Puntita · 10 de Marzo de 2017. 10:20h.

MARTA FELIP

Alcaldessa de Figueres

El turisme, una aposta estratègica

El turisme és un valor inherent a la nostra ciutat i a la nostra comarca, un valor indestriable del nostre tarannà més profund com a territori i com a col·lectiu. I com a ciutat turística que som, creiem que és fonamental reflexionar constantment sobre el model turístic que volem.

El salt de Figueres en el servei turístic ha estat molt important, en qualitat i en quantitat. Figueres ha estat declarada Municipi Turístic, hem passat de tenir una única oficina de turisme a tenir-ne tres: la central, acabada d’inaugurar, la de l’estació del tren d’alta velocitat i dues de temporals, una a l’estació de tren convencional i l’altra a la plaça de Sant Pere. Les xifres ens ho demanen i exigeixen: 108.000 i escaig visitants l’any. Aquí han anat dirigits també els esforços en promoció turística que hem fet com a govern municipal:

Figueres té un actiu important en els espais monumentals i museístics: amb el Museu Dalí en primer lloc, posicionant-nos al món amb un milió dos-cents mil visitants; el Museu del Joguet; el Castell de Sant Ferran; el Museu de la Tècnica, i el Museu de l’Empordà, aquest darrer en procés de reactivació. A més l’oferta de turisme actiu es veu reforçada per les visites guiades, que mostren els espais dalinians de la ciutat i recuperen la memòria històrica amb la recreació de diversos episodis de la història local.

Aquest atractiu és de bon combinar amb el gaudi d’una oferta gastronòmica que ha sabut créixer i, en alguns casos, reinventar-se, i d’una oferta hotelera que els darrers anys ha augmentat notablement incorporant diferents gammes d’allotjaments turístics.

L’emplaçament de l’oficina de turisme és la manifestació d’un plantejament urbà estratègic. La Casa Empordà és el centre del que serà un nou eix turístic de ciutat: de la plaça Josep Tarradellas fins a la Rambla, passant per la casa natal de Salvador Dalí, situada al carrer on van néixer tres genis que han donat renom a la ciutat: el mateix Salvador Dalí, Narcís Monturiol i Carles  Fages de Climent, i on també va viure Alexandre Deulofeu.

Però la vocació turística de la ciutat i el fet que el pla de govern té com un dels eixos importants la projecció de Figueres com a destinació, no ens han de fer oblidar que la ciutadania és la primera destinatària de totes les actuacions i millores. Som els ciutadans i les ciutadanes de Figueres els qui vivim la ciutat dia a dia i els qui ens n’hem de sentir principals protagonistes. Per això, cal ser molt curosos amb la qualitat de vida de les persones que hi viuen i hi treballen. Així doncs, a mesura que va augmentant l’interès dels  visitants pel vessant més lúdic, hem de ser més exigents per preservar la qualitat de vida dels qui hi vivim.

D’aquí el reforçament de la nostra exigència en els horaris de tancament de locals per vetllar pel descans nocturn; la necessària ordenació de terrasses; l’arranjament d’aparcaments dissuasius als afores (aquesta setmana han començat les obres d’adequació de l’itinerari de vianants que ha d’anar des de l’aparcament dissuasiu de la plaça El·líptica, passant per la plaça Josep Tarradellas i arribant a la plaça de l’Escorxador) i la pacificació del trànsit al centre; el reforç dels serveis de neteja en caps de setmana i festius, etc.

Només procurant per la qualitat de vida dels figuerencs i les figuerenques podem assolir una bona projecció turística. Perquè només les ciutats on es viu bé en tots els sentits són capaces de projectar-se i atraure visitants que s’hi sentin acollits, còmodes i segurs. Aquesta és la fita a què dediquem els nostre esforços com a govern i en la qual seguirem treballant. Estic convençuda que és el millor camí per harmonitzar les expectatives de tots plegats i fer avançar la ciutat.

 

2 Comentarios

Publicidad
#2 pepe.----, andorra, 15/03/2017 - 14:44

Turismo en Figueras? fuera del museo Dali, no hay nada de nada, solo es un lugar donde el resto de pueblos baja a comprar y cada vez menos desde q en Rosas hay un mercadona....Mejor deje lo del turismo y dediquese a dar servicios y comercio a los pueblos del alrededor y por supuesto, controle a los delin

#1 josep miquel, calella, 10/03/2017 - 12:10

Felicitats alcaldessa per la seva exposició. Els darrers paràgrafs son un perill segons com s´apliquin. A Callela vàrem tenir un alcalde que al 2000 va dir quasi el mateix i ara tenim un turisme de miseria. Els aparcaments luny del centre son un desastre si es treuen els que hi han ara.