La Puntita · 24 de Febrero de 2012. 12:47h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

El 'xiringuito' de l'ACM

Encara me'n faig creus que el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, hagi trigat deu dies a cessar el seu home de confiança, Josep Maria Matas, després de totes les informacions publicades per El País sobre les relacions comercials d'aquest amb l'Associació Catalana de Municipis quan n'era també el secretari.

Esteve ja va cometre l'error de no acceptar-li la dimissió el passat dia 14, quan va aparèixer la primera notícia: "Un alto cargo de CDC cobró un millón de euros de una entidad municipalista". Al cap i a la fi, l'ACM va reaccionar llavors amb un comunicat en què, en el fons, no negava els fets. I la Diputació -de la qual Matas ha exercit fins ara el càrrec de coordinador general amb un sou superior als 100.000 euros- amb un altre en què li renovava la confiança. En política, les crisis s'han de tallar de soca-rel.

D'ençà d'aleshores han aparegut més informacions que hem recollit puntualment a e-notícies en cas de tenir prou interès informatiu per als nostres lectors com "Matas cargó en un solo mes 20.000 euros de un móvil a la ACM" (16 de febrer) o "Matas se rodeó de familiares y cargos de CDC en sus negocios con la ACM" (22 de febrer).

De fet, dilluns passat ja vaig estar a punt d'anar a la roda de premsa de la comissió executiva de CiU per preguntar com és que encara no havien donat explicacions convincents sobre l'afer. Si no ho vaig fer és perquè pensava que el seu cessament era imminent, com avançava un diari tan ben informat sobre els afers de CiU com La Vanguardia, que ho publicava aquell mateix matí: "Esteve es planteja cessar el coordinador de la Diputació de Barcelona". El període de reflexió, tanmateix, s'ha allargat finalment cinc dies.

A més, segur que Josep Antoni Duran i Lleida, que va fer la corresponent compareixença davant els mitjans, m'hagués contestat amb una resposta de calaix en casos d'emergència: allò era una roda de premsa de CiU, no pas de l'ACM i que per tant hauria de trucar l'ACM per informar-me'n. Però els partits estan també per donar un toc als seus dirigents quan cal.

I si Esteve no era capaç de reaccionar amb més rapidesa davant l'afer, algú com Artur Mas -ja sé que el president de la Generalitat deu estar prou enfeinat, però es també el president del partit-, el secretari general adjunt, Oriol Pujol; o el secretari d'Acció Municipal, Lluís Corominas, haurien d'haver posat fil a l'agulla. Al capdavall, estic segur que el fet de nomenar un periodista com Marçal Sintes al capdavant del CCCB tampoc no va ser iniciativa pròpia, sinó que va venir de més amunt.

Amb quina credibilitat pot demanar Mas coratge davant les retallades si després el seu partit o una institució governada pel seu partit com la Diputació de Barcelona fa els ulls grossos amb un cas com aquest? Encara que només sigui -i empro l'encara amb tota la prudència del món- per un milió d'euros. Vull dir que no és el cas Urdangarin. No sé si s'adonen a CiU del mal que ha fet aquesta manca de reflexos.

No cal dir, d'altra banda, que Josep Maria Matas -a qui per descomptat atorgarem tota la presumpció d'innocència- deu tenir algun enemic dintre de l'ACM o del seu entorn familiar més directa perquè fins i tot han sortit factures de l'any 2003.

Al final sempre és algú de dintre -sovint ressentit o que no ha cobrat- que ho acaba explicant tot. Em recorda al cas Filesa, que també va ser el tresorer de Time Export que se'n va anar primer a El Periódico -on li van fer molt poc cas, per cert- i després a El Mundo amb tota la documentació.

Però pel que sembla totes les notícies -àmpliament documentades- van a missa. La pròpia ACM només ha estat capaç de difondre dues esquifides notes de premsa des que va esclatar l'afer. A la Diputació tenen també un problema de comunicació. Com a periodista, encara estic esperant una roda de premsa per part de Salvador Esteve per donar explicacions o de Josep Maria Matas per donar la cara. Els ciutadans tenen dret a saber-ho.

La indirecta va també per tot el culebrot de l'Auditori. Ja és hora que el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, convoqui una roda de premsa en comptes de barallar-se amb qui va ser la seva aposta personal, Oriol Pérez Treviño, a través de comunicats oficials. La invitació és extensiva al director cessat. La transparència no hauria de fer por a les administracions. Sobretot en els temps que corren.

Publicidad
Publicidad

4 Comentarios

Publicidad
#6 Came, Mollerussa, 27/02/2012 - 00:55

I de tot l'entramant del Millet i CIU al Palau de la Música no se'n sap res? Justícia? Corrupció... amb il·lusió!

#5 Joan, mataró, 27/02/2012 - 00:03

Sincerament no entenc per quina raó elimines els comentaris. De l'1 passes al 4. El 2 i 3 on són? El que s`hi deia no era pas mentida (tot es pot trobar per internet)

#4 Ernesto, Barcelona, 26/02/2012 - 22:48

I el tema l'hagut de treure un diari d'àmbit estatal; tan sols l'e-notícies i algun altre mitjà se n'han fet ressò. El periodisme d'investigació a Catalunya està mort i enterrat des de fa anys. I ara a veure què passa amb en Matas perquè tenint en compte precedents com el d'en Millet...

#1 Salvador, Barcelona, 25/02/2012 - 13:59

Sort que només ha estat quatre mesos a la Diputació crec que si s'allarga més ja tindria contractat tots els cusos que fa aquest ens amb l'empresa familiar