La Puntita · 12 de Abril de 2016. 21:34h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Els cent primers dies

Els cent primers dies de Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat han passat sense pena ni glòria. Tant se val si agafes des del 10 de gener -dia de la seva elecció- o el 15 -presa de possessió del nou Govern-, però hem superat ja les dues dates amb escreix sense que hi hagi res a celebrar. Almenys Mas compareixia davant la premsa.

I ja sé que Puigdemont -com Mas, d’altra banda- tampoc és Roosevelt. Però els tres primers mesos d’un govern són molt importants perquè marquen la pauta. El politòleg Pau Canaleta, el nostre expert en la matèria perquè fins i tot té un llibre sobre el tema, explica que “és la fase més útil que té un Executiu per comunicar al conjunt de la ciutadania quines són les seves característiques i les seves prioritats” (1).

"La imatge que els ciutadans es formin del Govern al llarg d'aquests dies -afegeix unes planes més endavant- és la que mantindrà en la seva ment al llarg de tota la legislatura i amb la qual concorrerà ales urnes al cap de quatre anys”. Van mal dades, doncs (2).

L’exemple clàssic és el de l’esmentat president nord-americà. Quan va arribar a la Casa Blanca va trobar un país no només en fallida econòmica per culpa de la Gran Depressió, sinó anímicament ensorrat. La seva primera setmana rebia al voltant 460.000 cartes a la setmana (3). De gent desesperada que demanava feina, ajuda o simplement poder menjar, però que sobretot reclamava esperança.

Però els cent primers dies del 32è president nord-americà -Mas sempre es vantava que ell era el 129è- són de vertigen. El 4 de març prenia possessió, l'endemà tancava els bancs quatre dies, el 8 feia la primera roda de premsa, el 12 donava la seva primera fireside chat, unes intervencions per la ràdio que es van fer legendàries. A Puigdemont encara no l’hem vist per la sala de premsa de Palau.

Entre el març i el juliol d'aquell 1933 va fer aprovar una quinzena de lleis. Algunes amb molts pocs dies de diferència o fins i tot el mateix dia. De vegades amb l'oposició mateixa del Senat. Però Roosevelt no se'n va estar de prendre decisions. En resum: va sentar les bases de la recuperació.

El seu mèrit -i per extensió dels EUA encara que aquí som en general una mica anti americans- és que mentre a Europa els règims democràrtics sucumbien davant la crisi allà es van mantenir fidels a la democràcia parlamentària.
 
Malauradament, al govern encapçalat per Carles Puigdemont -transcorreguts mes de tres mesos- li falten dues coses: sinceritat i lideratge. No anirem bé fins que algú digui la veritat i, de retruc, agafi el bou per les banyes. Mentre faltin ambdues coses serà un permanent qui dia passa any empeny.
(1) “Cent dies, una imatge. Com crear la imatge d'un govern en cent dies", Editorial UOC, 2015, pàg 13

(2) Pàg. 15

(3) Anthony J. Badger: "FDR. The Fist Hundred Days", pàg XI

 

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicidad
Publicidad

9 Comentarios

Publicidad
#6 angelito, barcelona, 13/04/2016 - 13:21

Ahora ya ha decidido hacer cosas, por ejemplo, pedir árnica al presidente en funciones.

#5 Fomento del Trabajo, -, 13/04/2016 - 10:34

Rius, el que tu escriguis te molt poc valor perquè ja sabem per a qui escrius i qui són els que et paguen.

#5.1 PepetCabrejat, Bcn, 13/04/2016 - 10:57

Ah si? Digueu-nos-ho, digueu-nos-ho que estem tots delerosos de saber-ho.

#4 Maria Garcia Lopez, Más d lo mismo es un teatro, 13/04/2016 - 10:26

Ah! Esto es un Gobierno?
Ni el d antes ni el de ahora lo son ...
Lo único q hacen en cobrar...para dirigir la obra de teatro en lo q se está convirtiendo Cataluña...
Hasta ahora han tenido una buena excusa pq según 2 millones o menos la culpa d q todo sea " Proces" la tiene España!

#3 Prudenci, Sabadell, 13/04/2016 - 10:21

Amb aquest presi que ningú ha votat anirem a Ícaca.

#2 unborreguuu, de poble, 13/04/2016 - 09:57

com que no ha fet res?. El nou Executiu català ja aprovat per decret-llei les retribucions del personal de l'administració autonòmica, incloses les relatives als seus alts càrrecs, que curiosament HAN AUGMENTAT, ell cobrarà un 6,3% més que en Mas..Va posar el senyor Ballesta a girona i ja sabem com

#2.1 unborreguuu, de poble, 13/04/2016 - 10:03

acabat tot plegat...ha demanat una reunió amb Rajoy el mateix home que setmanes abans deia que no l'importava gens el que deia un president en funcions ....'ha sapigut per la premsa de la reunió de junqueres i sanchez...i TOT AIXO SENT UN PRESIDENT A DIT ..la veritat és que no es pot demanar MAS