La Puntita · 21 de Abril de 2013. 14:11h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Els editorials als mitjans públics

Després de sentir l'editorial de Sílvia Cóppulo d'aquest diumenge sobre la matança de Boston -el titular ho diu tot: "Festa després de la cacera"- em refermo que els editorials, als mitjans públics, haurien d'estar prohibits. A mi em sembla molt bé que Jordi Basté faci el seu davantal perquè és un mitjà privat i pot dir el que vulgui mentre no contradigui, suposo, la línia editorial i informativa del grup per al qual treballa.

Però els mitjans públics són una altra cosa: els mitjans públics els paguem entre tots i ja n'hi ha prou d'editorialitzar amb els nostres calés. La indirecta va per Sílvia Cóppulo, però és aplicable a qualsevol altre periodista estrella de Catalunya Ràdio com Manel Fuentes o Joan Barril.

Ara ja ningú no se'n recorda, però a tots ells els va posar el tripartit i, qui més qui menys, tots trets han anat lliscant després cap a posicions més còmodes per CiU per conservar la cadira. Bé donant suport explícit a un cap de llista, bé convidant a dinar un altre al Bulli.

Però el cas de Sílvia Cóppulo d'avui és per llogar-hi cadires perquè traspua un antiamericanisme digne dels anys 70 o fins i tot 80 impropi d'una emissora pública. Ara resulta que el més criticable després que la recerca de Boston s'hagi acabat és que els americans hagin sortit al carrer a celebrar-ho.

Podem entrar en el debat de si els nordamericans, de vegades, es comporten com nens. Jo també crec que algunes mostres de patriotisme són contraproduents fins i tot per a la política exterior nord-americana. I que els nord-americans, en aquesta matèria, potser en fan un gran massa.

No cal dir tampoc que els EUA, en la seva política exterior, han comès molts errors. Els darrers la invasió de l'Iraq i l'Afganistan. I durant anys han fet servir Amèrica Llatina com l'eixida de casa donant suport en molts casos a cops d'estat i règims dictatorials, el més conegut dels quals és la Xile de Pinochet.

Però què volia Sílvia Cóppulo? Que es quedessin a casa després de cinc dies de malson? "Com pot ser -es pregunta la periodista que presenta els caps de setmana a Catalunya Ràdio- que la gent surti al carrer i balli per celebrar que s’ha detingut el segon sospitós i s'ha mort el primer?".

"¿Com és que ningú no veu res a criticar en l’actuació policial? ¿Com pot ser que un fet així, amb cinc morts damunt la taula, provoqui una onada de patriotisme? Hi ha alguna cosa en tot plegat que ens fa basarda", afegeix.

A veure si ho entenc: dos presumptes terroristes txetxens -acollits pels EUA, que els va donar estatut de refugiat polític- posen un parell bombes que provoquen tres morts -una d'elles un nen de vuit anys- i 200 ferits, després protagonitzen un tiroteig al MIT -mor un dels policies-, segresten el conductor d'un cotxe -que deu ser viu de miracle-, mantenen un altre tiroteig amb la policia -la cinquena víctima: un agent- i Sílvia Cóppulo, des de la principal ràdio pública de Catalunya, encara critica que els nord-americans surtin el carrer eufòrics? Si jo fos Fèlix Riera demà a les nou del matí la convocaria al meu despatx perquè m'ho expliqués.

Els periodistes dels mitjans públics -encara que algun d'ells tinguin molta anomenada i una llarga trajectòria professional- no tenen la ràdio pública al seu servei, sinó que ells estan al servei de la ràdio pública. El que no poden fer és utilitzar el micròfon per expressar les seves particulars opinions personals.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat

 

 

Publicidad
Publicidad

17 Comentarios

Publicidad
#16 Joan , Bcn, 24/04/2013 - 15:42

E-noticies, el diari digital de referència dels fatxendes per mofar-se del nostre país. Felicitats senyor Rius.

#15 sotar79, Gotha (DE), 22/04/2013 - 22:17

A mi no em sorpren res d´això venint de aquest tipus de comentaristes que al igual que comparteixen una filia amb argentins o musulmans també ho fan respectivament amb el seu antiamericanisme

#13 Gerard, Barna, 22/04/2013 - 17:33

Si als mitjans públics no es pot editorializar i als privats has de seguir estrictament la línia de qui et paga, la meva pregunta és: Què passa amb la llibertat del periodista? No ha d'opinar mai un periodista? No sé si estan fent un gran favor a la professió amb aquesta teoria. Potser sí.

#12 Joan, Bcn (Gràcia), 22/04/2013 - 13:24

Silvia Cóppulo... mirem on està, això ho diu tot. Va "triomfar" de la mà del Puyal, i prou. Forma part d'aquest casta de pijo-progres que patim i subvencionem a Catalunya...

#11 Teresa , Martorell, 22/04/2013 - 11:25

A vegades em pregunto si el cervell se'ls curaria si un dia el cop els toqués a ells de ple; però ca, són massa imbècils. Em fa una ràbia grandiosa que ens robin a tots per pagar sous d'or a aquesta genteta que a més es permet fer vaga quan els surt dels pebrots i llavors se'ls en fot la informació.