La Puntita · 30 de Noviembre de 2014. 11:48h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Els ploramiques

A mi també em va semblar que el discurs de Mariano Rajoy era más de lo mismo. En realitat, va ser un discurs que, llevat de l’al·lusió final a Catalunya, hagués pogut fer a Valladolid o a Sevilla. Portàvem mitja hora d’intervenció i encara no havia fet cap referència al procés sobiranista. Com si sentís ploure. Mai més ben dit.

A més, quan va parlar de la corrupció va parlar de la corrupció “en este país”, no en el seu partit. També es mala pata però, Rajoy va presentar el seu pla de lluita contra la corrupció l’endemà de la dimissió d’Ana Mato. A Rajoy es tan gallec que els temes li acaben explotant a les mans.

Tampoc va dir res de l’altre món: va ser un míting preelectoral -la precampanya va començar dimarts amb la conferència d’Artur mas- llevat de comptar els cops que ha vingut a Catalunya: 117 en total. De fet se sabia també els de la ministra de Foment, Ana Pastor (36); el d’ndustria, José Manuel Soria (25); i els d’Economía, Luis de Guindos (23).

Però va encetar quan va dir que “el problema de Catalunya és que lleva déficit de Gobierno” perquè, de moment, portem la Llei de BCN World -que penja d’un fil-, la de fusió dels col·legis d’economistes de Catalunya i la de gais i lesbianes. També alguna per pujar impostos, però aquestes per acontentar a ERC.

A mi se’m van posar els pèls de punta, cosa que costa, quan el punyeteru va dir que, amb el full de ruta del president Mas, haurem tingut set eleccions. eleccions del 2010, les del 2012, les del 2015, les municipals del 2011 i les del 2015 i les generals del 2011 i el 2015

Però, si fa no fa, això ja ho deia Duran en la seva carta de divendres: “en set anys -del 2010 al 2017- cinc convocatòries electorals i un referèndum”. “Això no encaixa massa amb la necessitat d'estabilitat i de governabilitat que Catalunya requereix”, afegia el líder d’Unió. I no compto el procés participatiu ni, previsiblement, les constituents després dels 18 mesos si el full de ruta del president surt bé.

Tanmateix, el que m’ha fet més gràcia han estat la reacció del portaveu del Govern, Francesc Homs, que ahir es va afanyar a lamentar “profundament” que Rajoy, “no hagi fet cap mena de proposta” i s’hagi limitat limitar, en opinió del conseller “desqualificacions i mostrar menyspreu.

O la d’Alfred Bosch, segons la qual ha vingut “amb amenaces, amb mà dura dient que no hi haurà diàleg amb ningú”. El també alcaldable d’ERC per Barcelona ha manifestat el “Parlament de Catalunya és molt més plural que el Congrés dels diputats amb majoria absoluta del PP”, però ERC té tres diputats a Madrid i el PP 186.

Mentre que per a Ramon Espadaler, d’Unió, ha estat “profundament decebedor” perquè “nosaltres esperàvem que el president Rajoy vingués amb algun tipus de proposta sota el braç”. Els d’Unió sempre spesren que Rajoy els hi tregui les castanyes del foc. I m’estalvio les portades d’aquest diumenge perquè alguns diaris semblen el DOGC.

A veure si ho entenc: el president Mas presenta dimarts passat un pla per ser independents en 18 mesos i encara esperem que Rajoy faci una contraoferta?. No serà per negociar la independència. Cap president de la Unió Europea ho faria. Encara sort que no tancaran el Fons de Liquiditat Autonòmica durant aquest any i mig perquè si no no sé pas com pagarem les farmàcies.

En el fons, el pla del president Mas té truc perquè si després de dos anys d’estira i arronsa no hem pogut fer ni la consulta no pretendrà que després de divuit mesos ens deixin fer la “consulta definitiva”?. El pla és una operació gegantina per continuar fent bullir l’olla.

Publicidad
Publicidad

0 Comentarios

Publicidad