Publicidad
La Puntita · 10 de Noviembre de 2017. 07:07h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

“En castellano, por favor”

Jo recordo que no fa massa els principals dirigents del PP, amb Rajoy inclòs, van fer un vídeo assegurant que “jo estimo Catalunya i estimo als catalans”. No fa massa temps.

L'idioma no és de dretes ni d'esquerres i és més, posant-me constitucionalista, tant el Congrès com el Senat i els ministeris són territoris de tot l'estat espanyol (i entre ells Catalunya) i en la sacralitzada Carta Magna el català és un idioma cooficial.

Amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució (amb una interpretació jurídicament més que discutible) han enviat els delegats ministerials a ocupar la Generalitat i han imposat les seves normes. Concretament el terrassenc Juan Fernández Trigo s'ha fet càrrec de la conselleria d'Exteriors i la primera norma que ha donat és que a partir d'ara les comunicacions internes es facin en castellà. També ha arribat la castellanització al departament de Salut on els informes que es redacten, així com els d'Interior, les comunicacions amb els nous caps també s'ha de fer amb l'idioma de Quevedo “per facilitar que ho entenguin els seus superiors de Madrid. Quelcom similar diuen que passa amb el CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya”).

Sembla que amb tota l'educació del món els responsables de la Generalitat intervinguda aprofiten l'avinentesa per combatre l'ús del català. Això recorda èpoques anteriors que els que ara el poc cabell que tenim es blanc ja havíem viscut. Volen que el català deixi de ser la llengua oficial de la Generalitat (i després ja s'ocuparan d'altes llocs). És veritat que ara ho fan -de moment- diuen més civilitzadament que l'imperatiu “hábleme usted en cristiano”, però en el fons volen aplicar la màxima dels Albiols i Riveres amb la benedicció dels socialistes: “delenda est catalonia” en temes tan sensibles i teòricament apartidistes com és el de la llengua.

28 Comentarios

Publicidad
#19 Ciudadano X, Barçalunya Qatar Foundation, 15/11/2017 - 14:56

En Reino Unido, sí ese lugar que ponéis de ejemplo tantas veces para lo que os interesa, el idioma que se usa para burocracia interna es el inglés y nadie lo pone en duda. Ahorra fondos públicos y agiliza la burocracia, elemental querido Watson. Y no significa que haya odio hacia ningún idioma, a no ser que quieras vivir del cuento y la política.

#16 pepe.----, andorra, 13/11/2017 - 13:38

nchts....A mi me ha dicho eso una funcionaria de la generalidad, pero al revés, es decir, hableme en catalán por favor q en español no se me da bien. Q los separatas hayais estado delenda est español no quiere decir q el resto de la humanidad sea igual q los separatas catalanes, odiadores de todo lo español y ademas por pura envidia, pq solo es eso

#15 LuisAlb, ZGZ, 13/11/2017 - 10:12

Yo lo que veo es que usted está en contra en que haya una lengua común de entendimiento, y si al menos dice que el uso es interno, pero se le olvida decir que el 155 terminará el 21d, y eso es desinformar desinteresadamente, pero en fin usted tendrá la parroquia que tendrá. Un saludo

#14 Festival del humor, Guasa e ironía., 12/11/2017 - 13:33

Seguro que mañana Catalunya, Girona y Lleida van a dejar de ser las dominaciones oficiales de Cataluña, Gerona y Lérida. Pero ¡ojo! No solo en castellano, también en catalán.
Y, por supuesto, en todas las calles de Cataluña se van cambiar la placas con Carrer, Avinguda, Plaça ... por placas con Calle, Avenida, Plaza..

#13 Juan Francisco, Huesca, 12/11/2017 - 13:28

El tema del idioma es, en efecto, muy sensible, y una cuestión de derechos democráticos. Y como resulta que el 53% de la población catalana se expresa en español, a ver cuándo de una puñetera vez, señores separatistas, TODO lo público es bilingüe. Mientras tanto, victimismos con el catalán ni uno, queridos. A otro perro con ese hueso.