Publicidad
La Puntita · 18 de Abril de 2017. 07:36h.

XAVIER DEULONDER

Enquestes i sondejos

Segons l’enquesta que diumenge passat va publicar el diari El País, els catalans partidaris de continuar a Espanya són el 49% mentre que els defensors de la independència són només el 44%. No és pas la primera vegada, i m’imagino que no serà tampoc l’última, que apareix una enquesta sobre la independència on el “no” passa davant del “sí”. En aquests casos, generalment, la reacció del sobiranisme consisteix a recordar que, com tots sabem, a diferència del que passa amb les eleccions o els referèndums, els resultats d’una enquesta es poden “cuinar”, és a dir, es poden adaptar a les interpretacions que pretén fer-ne qui ha encarregat l’enquesta; per això, gairebé sempre, quan un diari publica una sondatge, els seus resultats reflecteixen, principalment, la línia editorial del diari. Tanmateix, en les enquestes negatives, caldria veure-hi un recordatori que la lluita no estarà guanyada fins al final, o, dit en un llenguatge més planer, que no es pot dir blat fins tenir-lo dins del sac i ben lligat; per tant, més que no pas comentar els biaixos o errors de mètode dels enquestadors, caldria posar-se a treballar per aconseguir que l’únic resultat vàlid de debò, el del referèndum, surti favorable. Això significa, en primer lloc, que, tant si actuaven per ordre de la direcció d’ERC com si anaven per lliure, els autors de les filtracions dels comentaris del dirigent del PDeCAT David Bonvehí sobre possibles accions del partit després d’un fracàs del referèndum mereixen una bona estirada d’orelles, més que res perquè ara l’objectiu no és pas guanyar en la lluita partidista, o, potser, fins i tot sectària, per la victòria d’ERC contra el PDeCAT en les properes eleccions, sinó culminar un objectiu d’emancipació que compta amb el suport de mobilitzacions massives; fins ara, s’acusava la CUP de ser una colla de tabalots que, amb els seus ciris trencats, sempre estaven a punt d’engegar-ho tot a rodar, però, tal com hem tingut ocasió de veure, a l’hora d’enredar la troca i disparar-se trets al peu, n’hi ha de molt pitjors; esperem, doncs, que tota la polèmica generada al voltant d’aquest lamentable incident aviat quedi sepultada en l’oblit.

Curiosament, un bon argument a favor de la independència, ens el trobem, ni més ni menys, que a la mateixa enquesta de El País. Una de les preguntes del sondatge és “Li semblaria bé que per a la plena integració a Espanya de Catalunya s’arribés a un acord pel qual la constitució li garantís algunes competències pròpies i diferenciades?”, plantejant, doncs, la possibilitat d’una “tercera via” entre la independència i l’actual marc jurídic, resultat de la despietada retallada de l’estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el 2006. Doncs bé, les respostes a aquesta pregunta venen desglossades en dues parts, segons els enquestats siguin de Catalunya o de la resta d’Espanya; a Catalunya, les respostes són un 70% sí i un 27% no, mentre que a les altres comunitats autònomes, les respostes són un 33% sí i un 61% no; per tant, la “tercera via” no existeix, simplement perquè Espanya no la vol pas, tal com, d’altra banda, pot veure’s observant que, a les corts espanyoles, PP, PSOE i Ciutadans sumen majoria absoluta.

Així doncs, com que l’únic resultat que val de debò és el de les urnes, deixem-nos estar de discutir sobre enquestes i treballem per aconseguir la victòria al referèndum; a part que una enquesta de El Pais, o de qualsevol altre mitjà de comunicació amb una línia de pensament per l’estil, que donés un resultat favorable a la independència seria una cosa inconcebible, les enquestes se les emporta el vent i els resultats de les urnes queden.

 

3 Comentarios

Publicidad
#3 Decebut, bcn, 18/04/2017 - 19:56

El que és més curiós és que el resultat de la pregunta per la independència coincideix amb gairebé total exactitud amb el resultat que, segons la mateixa enquesta, treurien els tres partits independentistes: ERC, PDECAT i CUP. Un 44% en ambdós casos...

#2 botifler1914, Sinitaca, 18/04/2017 - 17:53

Super-inteligente la criatura.

#1 Lecturas y comentarios, sobre Xavier Deulonder, 18/04/2017 - 12:39

Los artículos de X. Deulonder suelen ser los menos leídos y menos comentados de todos los artículo s de e-noticies.
Aquí escribo esto para que al menos este artículo tenga un comentario