Publicidad
La Puntita · 15 de Marzo de 2017. 11:08h.

JORDI ARAGONÈS

Holanda i els idus de març

Els nostres avantpassats romans tenien un seguit de dies destacats al seu calendari: Les calendes, les nones i els idus. Aquests últims, els idus, es situaven al tretzè dia de cada mes excepte durant els casos de març, maig, juliol i agost, ocasions en que se celebraven durant el quinzè dia del mes. Pels romans els idus eren unes dates relacionades amb els bons auguris i, de fet, això deurien pensar els assassins del dictador romà Juli Cèsar. Un 15 de març de fa 2061 anys, al Teatre de Pompeu de Roma, es realitzà el complot contra Cèsar. L’aristocràcia republicana, els defensors de la República Romana, de l’ordre nascut a la fugida de l’últim Rei varen decidir passar a l’acció. Amb l’esmentat magnicidi, els senadors confabulats pretenien evitar la concertació de poder en una sola persona, pretenien retornar la situació política al seu primigeni estat, volgueren liquidar una dictadura que s’estava convertint ininterrompudament en una nova monarquia. La història de Roma ens explica que un des descendents de Luci Juni Brut, el noble que expulsà l’últim Rei, fou Marc Juni Brut, un dels patricis que participà en la mort de Cèsar. Des d’aquell dia els idus de març són una data carregada de simbolisme i més en el món de la política occidental.

Aquest 15 de març el Regne dels Països Baixos viu els seus particulars idus de març, els neerlandesos acudeixen a les urnes en unes eleccions carregades d’expectació, amb una Unió Europea aguantant la respiració i uns euroescèptics fregant-se les mans. Entre la gran diversitat de partits que es disputaran el Parlament en sobresurt un en particular: El Partit per la Llibertat de polític euroescèptic Geert Wilders. Prohibició de l’Alcorà, tancament de les mesquites, prohibició del vel islàmic i plantejar abandonar la Unió Europea, aquestes són algunes de les promeses amb que Wilders es proposa seduir els seus votants i, certament, les enquestes el presenten com el futur guanyador dels comicis, tot i que encara lluny de poder formar govern. Possiblement la formació d’un govern als Països Baixos trigarà mesos o, fins i tot, més d’un any, superant així el rècord espanyol.

Caldrà veure, però, si els euroescèptics podran esdevenir eficaçment el grup de senadors conjurats que acabaren amb Cèsar, essent en aquest cas la Unió Europea la representant de l’antic dictador romà i Wilders un nou Marc Juni Brut en defensa de la sobirania i l’Estat-Nació.

 

3 Comentarios

Publicidad
#1 pepe.----, andorra, 15/03/2017 - 14:40

mmmm, pues no, es exactamente al reves....Wilders representa a Cesar y la UE es el senado de los patricios q no estan dispuestos a perder sus privilegios, sus conclusiones puede q se las trague alguien q no conoce la historia de Roma y de Cesar, pero a mi, no me la pegas chaval, la UE es una dictadura de

#1.1 Jordi, Barcelona, 15/03/2017 - 15:16

Benvolgut,

Et pot agradar més Juli Cèsar que l'aristocràcia republicana, jo que he cursat historia no entro en aquest debat d'opinió, perquè valor, astúcia i valentia en mostraren els dos. Un per modificar tota l'estructura romana i modernitzar-la i els altres per lluitar per mantenir una t

#1.2 Bcn, Bcn, 15/03/2017 - 22:42

Pepe toda la razón, yo también lo veo así, como licenciado en historia el paralelismo es acertado.