La Puntita · 3 de Marzo de 2016. 12:57h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Homs, l'estadista

La hoja de ruta de Junts pel Sí: el referéndum de autodeterminación no sale

He seguit al peu de la lletra les sàvies paraules del president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que en la darrera sessió de control al president de la Generalitat va dir: “el que està passant a Madrid hauria de servir de reflexió perquè (...) assistirem al funeral de la tercera via”.
 
Turull aprofitava l’avinentesa per intentar eixamplar la famosa base social del procés, senyal que anem escassos: “Crec que això hauria de fer reflexionar a molta gent perquè, d’una vegada per totes, s’incorpori a aquest projecte polític, històric, transcendent i tan positiu per als ciutadans de Catalunya”.

No cal dir que el president Puigdemont també va certificar, en la resposta a tan esmolada pregunta, “les exèquies de la tercera via”. “Les esperances que poguessin quedar, han quedat esvaïdes i quedaran esvaïdes”, va afegir en aquesta tendència tan nostrada darrerament d’abusar de la conjunció copulativa. Fins i tot en el nom d'alguna conselleria.

Malgrat que els primers en aspirar a la tercera via són ells. A Junts pel Sí es deleixen per rebre una oferta de Madrid que els permetés sortir de l’atzucac amb dignitat. I sobretot sense que es noti gaire.

Només cal repassar les intervencions de Joan Tardà i Francesc Homs al debat d'investidura. Tardà, amb la seva abrandada oratòria habitual, encara va utilitzar la paraula indepèndència en diverses ocasions i va acabar amb aquell “nos vamos” que, m’hi jugo un pèsol, seran aprofitat pels guionistes del Polònia.

Però un home com ell va acabar elogiant Adolf Suárez -finalment algú li fa justícia a Catalunya- i en el fons també va demananar un referèndum. “¿Dónde está su coraje? ¿Dónde está su talla de estadista ahora negándose a la celebración del referéndum?”, li va dir a Pedro Sánchez.

Com el seu col·lega de Convergència, Francesc Homs. Tinc la sensació que la talla política de l’exconseller de Presidència -en teoria el gurú del procés- s’ha empetitit des que ja no fa les rodes de premsa de Govern. L’altre dia va sortir al .Cat i fins i tot patia amb les preguntes de Tian Riba.

La gran aposta de Fancesc Homs -que va citar tres vegades Miquel Roca, com si s’hi volgués emmirallar- era també un referèndum. “No hay solución al tema de Cataluña sin una votación”, va manifestar. Fins i tot va proposar al candidat del PSOE posar “el contador a cero”.

El canvi d’estratègia no va passar desapercebut al mateix Pedro Sánchez: “Me llama mucho la atención que ahora ustedes vuelvan a defender el referéndum”. “Cuando presentó Catalunya Sí que es Pot una iniciativa parlamentaria en el Parlamento catalán para votar el derecho a la autodeterminación y la consulta, ustedes votaron en contra. Ustedes votaron en contra y, además, utilizaron el argumento de que esa pantalla del independentismo ya la habían superado", va insistir.

En efecte, que no teníem pressa? Que no havíem passat pantalla? Que les del 27-S no eren unes eleccions plebiscitàries?. Al full de ruta de Junts pel Sí -que il·lustra aquest article- no hi surt cap referèndum d’autodeterminació. En teoria, el Parlament declararà la independència i després es farà simplement un referèndum per aprovar la nova Constitució. El que no sé és si li diran la Constitució de la Muriel com proposava recentment algun geni de les arts escèniques o tot plegat serà aviat paper mullat.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicidad
Publicidad

8 Comentarios

Publicidad
#8 Carlos Gomez, Bcn, 04/03/2016 - 12:02

Si es que aquesta gent ho viu realment com un viedojoc. amb musiquetes i veus de fons que els animen a seguir, marciantes esclatant i amb un entusiasta public de figurants pagats aclamant la seva destressa
I s´els hi ha penjat la playstation en un loop infinit.i ara no saven que fer
Son fantastics

#7 Oriol2, BCN, 04/03/2016 - 11:34

Per cert, el castellà de l'Homs és deplorable. Entre "plana en el ambiente", "les hace miedo", "sitúanlo (com a imperatiu)" i alguna altra cosa similar, feia vergonya aliena.

#6 Oriol2, BCN, 04/03/2016 - 11:31

Tens raó que tot plegat és incoherent, però de tota manera exigir un referèndum vinculant és l'única sortida digna per a l'independentisme. El 48% obtingut per JxS i la CUP, t'ho miris com t'ho miris, no legitima una DUI, però sí que legitima la celebració d'un referèndum.

#5 Hugo, Olot, 04/03/2016 - 10:48

Rius, que no parles de les subvencions als digitals com fan altres

#4 CATALANS FATS, Barcelona, 04/03/2016 - 09:31

Imaginar-vos cada dia gelat de postre
despres de anys comença afartar-te.

Igual amb el proces
cada dia la mateixa historia les 24 hores
comença a cansar

ALGU ES DESIDEIX A GOVERNAR
per la REALITAT PLURAL CATALANA
i deixar d'ignorar la meitat dels CATALAN?