La Puntita · 19 de Enero de 2016. 19:11h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

La mort del dret a decidir

Ara ja és oficial: el dret a decidir s’ha mort. Ha estat una mort discreta. Sense escarafalls, però també sense mostres de dolor. Ningú l’ha trobat a faltar. La veritat és que jo sempre vaig pensar que això del dret a decidir era un invent del sobiranisme a veure si colava la independència. Però val a dir que, durant una temporada, va funcionar. Al dret a decidir s’hi van apuntar des d'Inicativa a Unió passant pel PSC.

Després, a cada bugada, hem perdut un llençol. Com que el sobiranisme no era majoritari -cosa que d’altra banda ja sabíem: no calia fer eleccions- el procés estava ple d’eufemismes per no espantar el personal. Dret a decidir en comptes de dret a l’autodeterminació. Consulta en comptes de referèndum. Procés participatiu en comptes de consulta.

Però hem passat del famós “president, posi les urnes” de Carme Forcadell a “corregir els resultats electorals” per la via de les negociacions com va dir Artur Mas durant el seu comiat a Palau. No m’estranya, una cosa és ser presidenta de l’ANC i un altra molt diferent ser presidenta del Parlament amb un sou d'11.000 euros al mes. No hi ha color.

Val a dir que el partit que més ha defensat el dret a decidir -amb teòrics de la talla intel·lectual de Francesc Homs- ha donat també proves irrefutables del seu exercici durant els últims dies. Mas va posar a dit Puigdemont, que ni tan sols encapçalava la llista per Girona. A més era segon plat: Neus Munté va dir que no perquè té dues bessones de 12 anys. Entre d’altres motius.

El nou president, per la seva banda, vol posar Albert Ballesta d’alcalde de Girona. I això que anava 19è a la llista de les municipals. La qual cosa demostra una notable confiança en els nou regidors que va treure CDC a les eleccions i en el que ha estat, fins ara, el seu propi equip de govern. Han de dimitir tots?.

Finlament, Xavier Trias ha assenyalat Joaquim Forn com a successor. Que consti que, a mi, el senyor Forn sempre m’ha semblat un pencaire. Suposo que és per barrar el pas a algun exconseller ara que s'ha quedat sense feina. Ferran Mascarell, per exemple, ja va voler ser-ho quan estava al PSC. Però Montilla li va dir que s’havia de sotmetre a primàries i no va dubtar a passar-se a CDC com a titular de Cultura. Hi ha estat cinc anys.

Tot això ho fan els que fins fa quatre dies proclamaven "tenim pressa", "volem votar" i que Espanya és "una democràcia de baixa qualitat", gairebé una dictadura, en contraposició a la democràcia exemplar que ens ha caracteritzat als catalans des de l'Edat Mitjana. A Mèxic, d'aquestes pràctiques, en diuen dedazo. Almenys se’ns comencen a baixar els fums als catalans.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicidad
Publicidad

36 Comentarios

Publicidad
#23 telamarinera, Vilanova, 23/01/2016 - 11:09

Sr. Embajador, en Reino Unido, Lo patético no sé si es el artículo, pero si la realidad de Cat.

#21 ambaixadorCAT, UK , 21/01/2016 - 15:54

No se com us ho feu per fer articles tan patètics, la veritat.

#21.1 Lo sabe, hasta el Tato Ambaixa mate, 21/01/2016 - 20:05

Venga va Ambaixa no te hiperventiles sabes que hasta el Cuní lo sabe, tira la estelada a tu contenedor más cercano que esto ha sido una tomadura de pelo para cuatro vendedores de biblias de mormones con barretina mientras se ponían ciegos a subvenciones pasando la crisis calentitos.

#20 Javier, Girona, 21/01/2016 - 04:52

El "dret a decidir" no existe, es solo un lema publicitario, el derecho a decidir seria el derecho a decidirlo TODO, o sea multiples consultas sobre multiples temas. Los separatistas solo quieren o querían un referendum sobre un tema concreto, la indepe. y eso se llama derecho de autodeterminacion.

#20.1 ambaixadorCAT, UK , 21/01/2016 - 15:56

I Catalunya té el dret a l'autodeterminació. Per altra banda, a mi em semblaria bé fer referèndums sobre més coses que preocupin a un número important de persones.

#20.2 Protágoras, bcn.España, 21/01/2016 - 16:37

Mentira ambaixadorCAT. el Derecho de Autodeterminación según la ONU, solo es aplicable a colonias o en naciones no democráticas con minorías excluidas o políticamente discriminadas.

En Cataluña los Pujol-Puigdemont-Millet, son dueños de la economía del poder político y los Pérez inmersionados.

#20.3 ambaixadorCAT, UK , 21/01/2016 - 18:45

#20.2

Protágoras això és la cançó enfadosa : la ONU reconeix el dret d'autodeterminació dels pobles, sense matisos. Si hi ha conflicte entre la constitució d'un estat i la voluntat democràtica, sempre prevaldrà la democràcia. Suposo que les teves paraules són un intent de prostituir aquest

#20.4 ambaixadorCAT, UK , 21/01/2016 - 18:49

Aquest concepte, quan en realitat a Espanya SI QUE HI HA AQUEST CONFLICTE. encara que tinguessis raó, Catalunya entraria en el grup de nacions oprimides.
No cal que comenti res del teu intent de reduir la voluntat del poble català a uns noms que has ajuntat amb mala fe: quedes en evidència sol.

#20.5 Javier, Girona, 22/01/2016 - 02:16

#20.4

Y girona tambien, todo el que se lo quiera autootorgar, pero no se puede engañar a la gente diciendo que este derecho esta avalado por el derecho intern, y la onu cuando es mentira, solo se reconoce a colonias, etc...Vaya nación oprimida cuando el nacionalismo identitario lleva 35 en el poder!

#20.6 telamarinera, Vilanova, 23/01/2016 - 11:17

Ninguna constitución, salvo la etíope, contempla, el dret a decidir. La Suiza de los cantones, lo suprimió hace unos años, después del lío del Jura.
Yo creo que separados mejor.
Ayer el Osona, presumía de lo bien que va sus embutidos. Exportan sólo un 13%. El resto "al resto".
moraleja...

#19 Carlos Gomez, Bcn, 21/01/2016 - 00:51

El Rius es pot anar oblidant de ser convidat a compartir cap tertulia estrategica amb el Pepe Antich i associats i de cap assesoria en cap consell assesor de res.
Segur que la patria ara l´estima menys que mai.

#18 Pas a pas, bcn, 20/01/2016 - 19:05

Molt bon article Sr Rius. Semblava que parlar amb claretat no servia de res, però qui havia de dir el munt de coses que han passat. Que alguns no amaguin la veritat ajuda i molt