La Puntita · 29 de Enero de 2016. 11:15h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

La 'pèrfida' Dinamarca

Fins i tot a mi, que no em tallo un pèl en els temes d'immigració, em sembla molt bèstia confiscar els béns als refugiats per un import equivalent o superior als 1.340 euros com acaba d’aprovar el Parlament danès. La premsa de casa nostra s’ha llançat, sense embuts, a criticar la notícia. Per a El Periódico és un veritable “sagueig” (1) i a La Vanguardia ho comparaven amb “les pràctiques de l’Alemanya nazi”. I això que la crònica no anava signada per Rafael Poch.

Però el que no destacaven la majoria de mitjans catalans i/o espanyols és que la iniciativa, promoguda pel Govern lliberal, ha estat votada per una àmplia majoria de la cambra: 81 diputats dels 109 presents en el moment de la votació. Jo sóc de lletres, però em surt gairebé el 75% del quòrum. I de tots els colors de l’arc parlamentari: l’ultradretà Partit Popular Danès, però també l’Aliança Liberal, el Partit Conservador i fins i tot els social-demòcrates llevat de tres diputats que van votar-hi en contra. Em sembla molt bé: la consciència abans que la disciplina de vot.

El Govern de Copenhaguen ha aplicat, amb la lògica nòrdica habitual en aquests casos, els mateixos criteris que aplica per als danesos que reben ajuts socials: si encara tens diners no en pots rebre. L’Executiu deu voler evitar aíxi aquella cantarella que els immigrants reben més ajuts que els autòctons. Però val a dir que malgrat les comparacions amb el III Reich -odioses per a un país que va romandre ocupat cinc anys per la Wehrmacht- és un dels estats que més inverteix en ajudes als refugiats. El 2015 va ser el segon de la UE només després de Suècia (0,5%): el 0,47% del PIB. Fins i tot per sobre d’Alemanya (0,2%) (3).

Crec que, en el fons, el que ha volgut el Govern danès ha estat un cop d’efecte: ara els refugiats ja no voldran anar a Alemanya, Suècia i Dinamarca -els tres països de preferència-, sinó només a Alemanya i Suècia perquè la notícia s’ha escampat com la pólvora. Dinamarca, país de només 42.000 quilòmetres quadrats -Catalunya en té 32.000- i 5,7 milions d’habitants, ha rebut en els darrers mesos 18.000 peticions d’asil, quatre mil més que tot l’any passat.

Confesso que jo no hi he estat mai Un estiu vam estar a punt de fer un intercanvi de casa amb la família -el mètode habitual que fa servir la classe mitjana per estalviar calés a l'hora de viatjar-, però es va frustrar l’operació per l’alt nivell de vida i perquè, al canvi, la corona danesa està molt per sobre de l’euro. Van tenir la bona pensada de no ingressar al Sistema Monetari Europeu. Com els anglesos.

El meu coneixement de la realitat del país és, doncs, limitat. De fet, es basa només en dos llibres. Un és el de “Grandes borrachos daneses” a càrrec d’Ignacio Vidal-Folch, unionista i tanmateix amic, que me l’ha regalat amb dedicatòria inclosa. Malgrat el títol el llibre, editat per Edicions Alfabia, és en realitat un compendi de la història danesa recomanat per autors de la talla de Josef Rott, Mart in Amish, Hulebeck i fins i tot el consul Firmin, el de Sota el volcà, entre d’altres.

L’altra és l’escrit per l’exministra lliberal Karen Jespersen i el periodista Ralf Pittelkow -columnista al diari Jyllands-Posten, crec que un dels de més tirada del país- “Islamistas y buenistas” (2008) en el que, entre d’altres coses, afirmen que “los musulmanes conforman un grupo que crece veritiginosamente en Europa. En un futuro próximo representarán la población mayoritaria de grandes ciudades” (pàg. 19). Tot i que això també ens passarà -està passant ja- aquí. Jo ja ho vaig dir en un article anterior i em van dir de tot.

“En la mayoría de grandes ciudades -afegeixen més endavant- existen en la actualidad barrios que deben considerarse sociedades paralelas desde el punto de vista étnico y cultural” (pàg 95). El llibre, malgrat que els autors no provenen de l’extrema dreta, és tan políticament incorrecte que, a Espanya, el va haver d’editar la FAES (2008). Ningú més es devia atrevir.

Perquè nosaltres encara pensem que a Dinamarca només hi ha vikings, però va ser mundialment famosa el 2005 -sobretot als països àrabs- per la polèmica sobre els dibuixos de Mahoma. Em sembla que els autors, deu anys després, encara viuen sota protecció policial. A un d’ells el van voler matar, davant la seva néta, amb un ganivet i una destral l’any 2010. Suposo que pel mètode que s’ha possat tant de moda del degollament. Tot això al cor de la UE. De fet, la matança contra Charlie Hebdo de gener de l’any passat, amb dotze víctimes mortals, s’explica també perquè va ser una de les publicacions que les va reproduir.

Personalment, sempre recordaré una crònica del 2012 que explicava que en un barri d’una ciutat danesa els musulmans s’havien negat a posar un arbre de Nadal amb l'excusa que costava 1.000 euros i, en canvi, n'havien destinat més de 8.000 a celebrar la fi del Ramadà. Sens dubte un exemple d’integració en la societat d’acollida. Que consti, per als malpensats, que el diari en qüestió no era cap d’aquests digitals d’ultradreta que es troben per la xarxa, sinó La Vanguardia (4).

Sospito, doncs, que els danesos comencen a tenir por per la seva pròpia identitat com a país. Al capdavall, Dinamarca és el país de la UE amb més immigració. I això que la mitjana no arriba al 8%. En aquest cas, recomano a tots que vagin a Salt (Gironès) on és més del 40%. O a qualsevol municipi català -com el meu- on supera ja, amb escreix, el 15%. Estem tancant els ulls a un fenomen molt difícil de resoldre.

Per això és molt fàcil jutjar el fenomen de la immigració, fins i tot el drama dels refugiats, des d'una aula de la universitat, el despatx d’una corresponsalia o la redacció de disseny d’un diari. Sense anar més lluny, la crònica d’El Periódico -la del “sagueig”- està feta des de Berlín. Tots els nostres experts haurien d'anar a viure una temporada en barris com ca n'Anglada o Rocafonda. Almenys jo hi he donat un tomb.

L’altre dia, per exemple, vaig fer un tuit en el que deia que la UE hauria de controlar les fronteres exteriors i, com a mínim, registrar els refugiats que hi arriben arran del reportatge de TV3 sobre Lesbos -a mi també em va arribar al cor- i vaig rebre un allau d’insults a twitter.

#BoicotElCorteIngles em va dir “ves a la merda racista, xenòfob i feixista”. Gigi d'EnComuPodem volia canviar refugiats per “personas como tu”. Roger Prims Vila, de la Garriga, em va qualificar com “el nostre més conspicu i baladrer lepenista” amb el hastag #fàstic. Dr. JSF va dir que era un fantasma. Tuikismikis em va tractar de “subnormal racista” amb una notable manca de sensibilitat envers els discpacitats mentals. El Toni BiV em volia enviar a la mateixa illa grega per, suposo, no poder tornar mai més.

Seguim: El Juli Tello, de la Pompeu, desitjava fer fora gent com jo “perquè només alimentem l’odi". A Peter R li provocava “fàstic” i tota la culpa del que passa és d’Occident. El més suau va ser un, partidari de la dinamita, que assegurava tot convençut que havia expressat una “cobarde opinión”. Si arriba a ser valenta m’afusellen directament. Tots, suposo, partidaris de l'esquerra plural.

En fi, és sabut que Shakespeare, quan va escriure Macbeth (1606), va canviar la nacionalitat dels dolents -de danesos a noruecs- per no ferir la sensibilitat del llavors rei Cristian IV de Dinamarca (1577-1648). Al capdavall, als danesos, ja els hi havia donat un disgust amb Hamlet (1601), que és anterior a la primera tragèdia mencionada.

El que no diu ningú és que la majoria de països del nord d’Europa com Suècia, Noruega, Finlàndia, Suissa o fins i tot Holanda -democràcies molt més consolidades que la nostra i amb Estats del Benestar també més generosos- han començat a endurir les seves polítiques d’asil i refugi o d’immigració pel seu compte davant la inoperància de la UE en la matèria.

L’altre dia llegia una crònica en un diari aparentment seriós com La Vanguardia en el que comparava “l’actual i vergonyosa crisi dels refugiats” amb el caos de la postguerra després de la II Guerra Mundial (5). I l’alcaldessa de Barcelona, ,Ada Colau, també aprofitava un acte en commemoració de l’Holocaust al Parlament ara fa dos per dies per comparar-ho amb la política del III Reich envers els jueus. Què algú m’expliqui si us plau, sense embuts, què hem de fer amb l’actual crisi dels refugiats. Si no serà inevitable una pujada de la ultraderta a tota Europa.

Tanmateix, el més divertit de tot és que els que es volien emmirallar en Dinamarca han emmudit de cop.(1) Carles Planas Bou: “Dinamarca dóna via lliure al sagueig dels refugiats”, 27 de gener del 2016

(2) Alan Ruiz Terol: “Dinamarca castiga el refugiat”, 27 de gener del 2015

(3) Lara Otero: “Dinamarca aprueba confiscar los bienes a los refugiados”, 27 de gener del 2016

(4) Glòria Moreno: “Los musulmanes de un barrio danés se niegan a poner árbol de Navidad” Celebrar la Navidad no costaría ni mil euros; para el final del Ramadán gastaron unos ocho mil. 14 de novembre del 2012

(5) Rafael Poch: “En el caos de la postguerra”, 28 de gener del 2016

 

 

Qui sóc?

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicidad
Publicidad

8 Comentarios

Publicidad
#9 Todo es ideología barata, Barcelona, 31/01/2016 - 09:09

Somos más papistas q el papa.
En Dinamarca los impuestos son muy caros para los ciudadanos, tienen buena cobertura social eso si pero la pagan
Por lo tanto si los emigrantes tienen recursos económicos tienen q pagar como todos lo contrario sería un agravio comparativo y además de una discriminacio

#8 pepe, andorra, 31/01/2016 - 01:14

Y la manipulacion informativa al respecto? en LV no han dicho ni palabra sobre los crimenes en suecia de algunos refugiados musulmanes, pero en cuanto los suecos se han defendido, ha salido el articulito de marras llamandoles xenofobos y ultras. Lo q hacen los petrodolares.

#7 què hem de fer amb l?actual crisi dels refugiats?, Bcn, 30/01/2016 - 21:35

La pregunta es vital. No coincido ideológicamente mucho con el Sr. Rius, pero le entiendo. La pregunta me parece vital y es difícil hacer un debate sereno en estos momentos. Hay que ayudar a los refugiados, pero para el futuro sería necesario hacer este debate, ¿cómo? ¿quién? ¿sin límites? etc, etc.

#6 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 30/01/2016 - 12:16

A veure que en penses d'aquesta informació: http://blogs.elpais.com/3500-millones/2016/01/lo-que-dicen-los-datos-sobre-la-crisis-de-refugiados.html

#5 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 30/01/2016 - 11:04

Suposo que no proposaràs que tots els països de la UE han de fer el mateix que Dinamarca per a disuadir que hi entrin els refugiats. Crec que hauries de diferenciar el que són els immigrants del que són els refugiats de guerra.