La Puntita · 10 de Mayo de 2013. 19:50h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

L'Espanya d'Alfredo Landa

La casualitat ha fet que la mort d'Alfredo Landa (1933-2013) hagi coincidit amb la decisió de les Corts aragoneses de batejar el català de la Franja com a Lapao amb els vots a favor de PP i PAR i en contra de PSOE, IU i Chunta Aragonesista. Quina metàfora del que encara és Espanya.

Tot plegat demostra que, en el fons, una Espanya moderna és impossible. Una Espanya, per a exemple, com Suïssa. Allà tenen quatre llengües oficials -alemany, francès, italià i romanx- i 26 cantons sense que ningú no vegi perillar la unitat de la confederació. Són gent seriosa: estic segur que tampoc a ningú no se li ocorreria rebatejar el francès o l'alemany com a lapao.

Però també demostra que una dreta moderna i europea a l'estil anglès és, pel que sembla, impossible. Els conservadors anglesos, per exemple, han tingut no només el primer ministre que els va fer guanyar la guerra, Winston Churchill, sinó també d'altres com Benjamin Disraeli o David Lloyd George. Però, és clar, Rajoy no és Churchill.

Finalment demostra que l'anticatalanisme encara ven a Espanya. L'any 2009 el Barça -el que no perdia 7 a 0 davant el Bayern- va estar a punt de guanyar el Príncipe de Asturias dels esports. Havia estat el primer equip espanyol en guanyar la mateixa temporada la Lliga, la Copa i la Champions. Però, al final, la guanyadora va ser Yelena Isinbaieva, la Sergei Bubka de la perxa femenina.

Curiosament cap dels diaris de dretes a Espanya -El Mundo, l'ABC, La Razón o la Gaceta- portava aquest divendres la decisió de les Corts Aragoneses en portada i, en canvi, tots publicaven la mort del conegut actor. També, per descomptat, els plans sobiranistes de Mas.

De retruc, la decisió mostra també la poca influència del PP. És veritat que Enric Millo ha afirmat que el català és català -al capdavall és de Girona-, però Sánchez-Camacho no s'ha atrevit a dir que el canvi de nom és un disbarat. Ni Mariano Rajoy imposar la seva autoritat. És normal que aquí es consideri un atac a la identitat catalana.

Per això, la decisió dóna finalment arguments als que consideren que l'entesa amb Espanya és impossible. Espanya no canviarà. Segurament els catalans també hem fet coses malament -jo sóc el primer a exercir l'autocrítica- però l'anticatalanisme a Espanya ven més que mai. I sempre trobo a faltar, més enllà de l'Ebre, veus que defensin Catalunya.

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies 


 
Publicidad
Publicidad

15 Comentarios

Publicidad
#7 freidor, vilanova, 12/05/2013 - 01:13

Lo del LAPAO es una invención del pancatalanismo.

Quien se lea el artículo 5 de la ley de lenguas aragonesas(http://goo.gl/tl3kV) verá que se describe una zona, no se define el nombre del idioma.

Desgraciadamente el gobierno aragonés no tiene la potencia mediática del pancatalanismo.

#7.1 jordi artigas, Vilanova i la Geltrú, 13/05/2013 - 03:40

Es verdad, en la Ley se describe una zona. La dimensión desconocida, mas o menos. Le falta describir otra zona aún mas evidente: el frenopático lingüístico de las Cortes de Aragon (tambien llamado "FALICO"). Con un poco de suerte les daran el alta cuando gane otra vez el PSOE.

#6 Overseas, London, 11/05/2013 - 14:57

Te tota la raó Sr Rius, una Espanya moderna és impossible, el seu bipartidisme no ho permetra mai. Hi ha un molt important sector social (veure els posts aquí mateix) amb concepcions de l'època de la maria castanya! Òbviament aquesta gent vota i les dos multinacionals, PP i PSOE, ho saben.

#5 Juan Francisco , Huesca, 11/05/2013 - 11:24

Sr. Rius. Un hombre "amb seny" como usted debería reconocer el daño que para la unidad de su idioma ha supuesto lo de los "Països catalans".
¿Se imagina cómo reaccionarían los iberoamericanos si habláramos de sus respectivas naciones como los "Países españoles"? Reflexionen.
Un saludo.

#5.1 Overseas, London, 11/05/2013 - 14:42

Potser ets massa jove per a recordar-te'n d'aquella birria de programa que es deia 300 millones, que a l'Amèrica del Sud no veia ningú.

#5.3 anna, Barcelona, 11/05/2013 - 23:14

Bé que existeixen els països anglòfons, els països francòfons, etc. per què no els països catalans?

#5.4 Álvaro, Mad-Bcn, 12/05/2013 - 20:47

Sería en cualquier caso "regiones catalófonas". ¿ La franja es un país ?

#4 teresa , TGN, 11/05/2013 - 10:46

Prou delirant el teu post, Xavier. No crec que t´agradi ni a tu. Una colla de "non sequitur" parovechando que el Pisuerga etc. Heu polititzat la llengüa d´una manera tan brutal que no sorpren gens que els demés facin el mateix. Tot plegat un disbarat.

#3 María Jesús, Barcelona, 11/05/2013 - 10:01

Lo imposible es un periodista nacionalista veraz: El Lapao es vuestro invento para alimentar la enésima representación del victimismo nacionalista.

Ya que presume de periodista, busque las fuentes de esa información. desde luego no sale en el Boletín Oficial de Aragón, donde se publican las leyes.