La Puntita · 15 de Julio de 2016. 20:43h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

L'Islam radical i nosaltres

No aconseguirem véncer el gihadisme fins que els musulmans condemnin l’Islam radical i tractin els terroristes islàmics com a veritables empestats. Fins aleshores la batalla està completament perduda. I queda molt, moltíssim, per guanyar-la. Potser fins i tot segles.

Després dels atemptats suïcides a l’Aràbia Saudita el passat 4 de juliol el món islàmic va fer pinya, però trobo a faltar la mateixa contundència quan aquestes coses passen a Occident. Cito una font tan autoritzada com Tomàs Alcoverro: “La indignació al món musulmà tant sunnita com xiïta -afirmava dos dies després- ha estat unànime contra aquest atac a la ciutat santa on el profeta Mahoma va viure els seus últims anys fins a la seva mort”.

“La República Islàmica de l’Iran, gran rival de l’Aràbia Saudita en les guerres de Síria i el Iemen -afegia-, va condemnar l’atemptat. El seu ministre d’Afers Exteriors, Muhammad Javad Zarif, va fer una crida a la unitat internacional, a sunnites i xiïtes per eradicar el fenomen del gihadisme.”

En canvi, encara recordo l'acte que van fer després de la matança de Charlie Hebdo. Convocat per la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i la Fundació Nous Catalans hi havia gairebé més entitats convocants que convocats (1). A més, la majoria erern polítics i alts càrrecs. De fet, alguns dels assistents no eren ni musulmans, sinó sikhs.

Costarà molt que una immena majoria de musulmans condemnin, sense embuts i de tot cor, els atemptats islàmics. Entre d’altres coses perquè si tu preguntes a un salafista si es considera un musulmà radical et dirà que no, que es considera un bon musulmà. I, només a Catalunya, hem deixat obrir més de 80 mesquites salafistes a Catalunya sense que les nostres autoritats, ni el Govern de l’Estat ni el de la Generalitat, hagin fet res.

No estem en guerra contra l’Islam, ni tan sols contra l’Islam radical, sinó més aviat l’Islam radical està en guerra contra nosaltres. Però hem de ser conscients també que la integració de la comunitat musulmana en els valors occidentals -llibertat, igualtat, fraterniat, laïcitat, que dirien els francesos- és més complicada que la d’altres comunitats. La prova és que molts dels terroristes suïcides són francesos o belgues de tercera generació.

En primer lloc perquè tenen una identitat religiosa, cultural i social molt forta. També perquè ningú s’integra en una comunitat que considera que és moralment inferior. Al capdavall, els occidentals respecte als musulamans som infidels: folladors -uns més que altres- pecadors, bevedors i fumadors.

Hi ha també un ressentiment generalitzat envers Occident. És veritat que els hi hem fet moltes putades -de Sykes-Picot a les invasions d’Iraq o Afganistan-, però tampoc cal flagel·lar-se en excés. D'acord, Europa és Auschwitz, Abu Ghraib i Guantánamo, però també la democràcia parlamentària, la divisió de poders i la separació d’església i Estat.

Petroli a banda, el subdesenvolupament del món econòmic musulmà no és culpa nostra, sinó seva. Posaria la mà al foc que la religió -que en aquest cas ho impregna tot- ha actuat com a fre. Algú s'hauria de preguntar perquè no van fer la Revolució Industrial a temps o perquè ha fracassat també la Primavera Àrab.

Per això, la batalla contra l’Islam radical no la guanyarem o la perdrem nosaltres. Han de ser els propis musulmans que diguin prou. I em temo que està difícil. A casa nostra encara falta una generació perquè -Déu no ho vulgui: tant me fa si és el cristià o el musulmà- patim els mateixos problemes.

Tot perquè, quan s’havien de prendre decisions, la nostra classe política en general va preferir mirar cap a una altra banda. Quedà molt bé parlar dels refugiats, però immigració o integració són temes tabú.
(1) La Vanguardia: “El món islàmic condemna l’atac contra la mesquita de Medina”, 6 de juliol del 2016

(2) Federació de Catalana d´Entitats Pakistaneses, Comunitat Islámica del Bages, Comunitat Islàmica de Ponent i Pirineus, Comu­ni­tat islàmica de Man­resa Mosaab IbnO­mair, Asso­ciació Almanad de l’Arboç, Comu­ni­tat musul­mana de Mar­torell, Cen­tre Cul­tural Islàmic de Vic, Asso­ciació Inter­cul­tural Ibn Rochd, (Aver­roes) de Sant Boi de Llo­bre­gat, Asso­ciació Con­viven­cia sense fron­teres de Mol­let del Val­lès, Asso­ciació Cul­tural Techonar de Sabadell, Asso­ciació IMPLiCA’T per a la inte­gració dels immi­grants a Catalunya, Associació Cul­tural Musul­mana Enda­vant de Santa Coloma de Gramenet, Asso­ciació musul­mana de Ter­rassa, Comu­ni­tat Musul­mana Al Huda, Comu­ni­tat Musul­mana Tarik Alfalah de Martorell, Comu­ni­tat islàmica de Ripol­let, Comu­ni­tat islàmica de Mon­tornès, Comu­ni­tat islàmica de Tona, Comu­ni­tat islàmica de Sant Hilari, Comu­ni­tat islàmica de Canet de Mar, Comu­ni­tat islàmica dar alquran de Barcelona (Bangla Desh), Comu­ni­tat islàmica de Balaguer, Comu­ni­tat islàmica de Tremp, Comunitat islàmica d’Esparreguera, Comu­ni­tat islàmica de Sant Vicenç de Castel­let, Comu­ni­tat islàmica de Gel­ida, Comu­ni­tat islàmica de Gironella, Comu­ni­tat islàmica de Sal­lent, Comu­ni­tat islàmica de Car­dona, Comu­ni­tat islàmica de Berga, Comu­ni­tat islàmica de Santpe­dor, Comu­ni­tat islàmica de Navàs, Comu­ni­tat islàmica al al-ijlas de Ter­rassa, Comu­ni­tat musul­mana de Ter­rassa, mesquita Bader, Comu­ni­tat islàmica d’Olesa de Montser­rat, Comu­ni­tat islàmica de Sant Andreu de la Barca, Comu­ni­tat islàmica Alfalah de L’Hospitalet, Comu­ni­tat islàmica de Sant Sadurní d’Anoia, Comu­ni­tat islàmica Alouahda de Mataró, Comu­ni­tat islàmica de Mont­meló, Comu­ni­tat islàmica de Sant Joan Despí, Comu­ni­tat islàmica de Sant Vicenç dels Horts, Comu­ni­tat islàmica del Prat de Llo­bre­gat, Comu­ni­tat islàmica de Mar­torell, mesquita Elhi­daya, Comu­ni­tat islàmica de Torredembarra, Associació Averroes per el desenvolupament i la cominicació de Granollers, Federació Islàmica Catalanam, Federació Consell Islàmic de Catalunya, Grup de Treball Estable de Religions, Comunidad Islàmica de Cornellà Mezquita Al-Tauba, Fundació Ibn Battuta, Associació Cultural Musulmana de Terrassa, Centre Cultural Islàmic Albasam, Comunitat Islàmica Nou Barris.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicidad
Publicidad

17 Comentarios

Publicidad
#13 Josep Joan, Lleida, 18/07/2016 - 10:51

Pensem en un politic i en clau castig - recompensa. Adopta discurs del Sr. Rius. A l'instant els seus el deixen sol. El centre i la dreta el neguen i l'abandonen. Sel denuncia per feixista, assassi, torturador. L'esquerra (majoritaria) li fa casserolades, cantautors, nits d'espelmes. Total: calla.

#12 Oriol2, BCN, 17/07/2016 - 11:26

Durant anys hem hagut de sofrir que, pel sol fet de ser nacionalistes catalans -en alguns contextos, només per parlar en català- ens associessin amb ETA o ens insultessin. Potser caldria tenir en compte que la posició de molts musulmans no és fácil.

#11 Oriol2, BCN, 17/07/2016 - 11:22

Home, Europa NO és Abu Ghraib i Guantánamo. Abu Ghraib i Guantánamo són els Estats Units, si de cas.

#10 Jeipi, Terrassa, 16/07/2016 - 23:45

Això de l'Islam radical no ho direu pel terrorista de Niça, que duia una vida totalment laica, per no dir pecaminosa, i mai no posava els peus a la mesquita.

No cal donar-hi més voltes: era un vulgar psicòpata.

#10.1 Oriol2, BCN, 17/07/2016 - 11:24

Tens una part de raó. El problema és que aquests vulgars psicòpates els capta -i després els reivindica- l'Estat Islàmic, i no les Brigades Roges ni l'Ordine Nuovo (almenys avui dia). Molts dels gihadistes són elements semimarginals o, directament, torrats. El problema és l'organització que els mou.

#9 A., Barcelona, 16/07/2016 - 21:55

I el Barça finançat per Qatar i el Madrid per Emirates. #valors #Señorio.