Publicidad
La Puntita · 6 de Noviembre de 2017. 08:09h.

XAVIER DEULONDER

Llista única per al 21-D

En el Parlament elegit el 27 de setembre del 2015, els seixanta-dos escons de la candidatura Junts pel Sí més els deu de la CUP donaven una majoria absoluta independentista a la cambra; tanmateix, el percentatge de vot d’aquestes dues candidatures només sumava el 47’8% dels sufragis emesos; la victòria va ser important però no pas suficient perquè el vot independentista no va arribar a superar el 50% del total; per això, es va haver de convocar un referèndum, una mesura no prevista en els programes electorals del 2015. És bastant probable que el vot a favor de la independència fos majoritari el passat 1 d’octubre, però les condicions en què es va haver de celebrar el referèndum fan que els resultats no es considerin fiables; en conseqüència, l’única sortida que tenim és convertir les eleccions, oficialment autonòmiques, del proper 21 de desembre en un referèndum sobre la independència, d’una manera semblant com l’abril de 1931 els nostres avis i besavis van convertir unes eleccions municipals en un referèndum sobre la monarquia i així es va aconseguir l’adveniment de la II República Espanyola. Per tot això, doncs, encara que no resulti imprescindible, seria molt convenient una candidatura independentista unitària, evidentment encapçalada pel president Carles Puigdemont i tota la resta de presos i exiliats polítics.

Ja abans de la destitució del govern de la Generalitat per les autoritats espanyoles, l’autonomia de Catalunya era irrisòria perquè els comptes del govern català, els controlava directament Madrid mitjançant el FLA; gestionant la Generalitat, doncs, no es pot governar Catalunya i, malgrat que els Comuns no vulguin entendre-ho, no té gaire sentit discutir sobre quina mena de mesures socials —de dretes, d’esquerres o de ruptura anticapitalista— cal aplicar des les institucions autonòmiques catalanes. D’altra banda, no anem pas a les urnes per formar un nou govern de la Generalitat, sinó per mostrar a Europa la legitimitat de la proclamació de la República Catalana i, també, el fracàs de la política repressiva espanyola; en conseqüència, els objectius de l’independentisme es redueixen a dos punts: aconseguir el reconeixement europeu de la independència de Catalunya i redactar la constitució de la República Catalana; el propòsit d’aconseguir la independència passa, doncs, per davant de les òbvies diferències ideològiques existents entre el PDeCAT, ERC i la CUP; evidentment, un cop la nova constitució catalana hagi entrat en vigor ja deixarà de tenir sentit una coalició electoral entre aquests tres partits, però, ara per ara, ací de moment no hi hem arribat pas.

Com hem vist, ara la política europea en el conflicte català és la de posar-se de banda d’Espanya només que demanant als seus (ir)responsables polítics que moderin la seva fúria repressiva; així doncs, si una cosa hem d’agrair a Europa és que el govern de Madrid no hagi repetit la brutalitat policial del passat 1 d’octubre i, sobretot, que no pugui plantejar-se d’enviar els tancs a Barcelona, una mesura totalment en la línia tant de la lletra com de l’esperit de la Constitució i de la resta de la legislació espanyola. Tal com ja ens ho podem figurar, un percentatge de vots independentistes superior al 50% el proper 21 de desembre obligaria els dirigents europeus a replantejar-se la seva política catalana. Certament, molta gent deu d’haver acabat de decidir-se a favor de la independència en veure totes les coses que han passat d’ençà de l’arribada al port de Barcelona dels vaixells d’en Piolín, però no hem d’oblidar pas que, malgrat el seu caràcter repugnant, l’acció política espanyola té seguidors a Catalunya, motiu pel qual el proper 21 de desembre, el nombre de vots que obtindrà el bloc repressor i antidemocràtic —el PP, Ciutadans i PSC-PSOE— no serà pas marginal. No té gaire sentit la idea dels Comuns de mantenir-se equidistants i voler trobar una via de diàleg perquè a Madrid ja han demostrat què entenen ells per dialogar, però, tot i així, encara en seran molts els que se’ls creuran; en conseqüència, a les properes eleccions l’independentisme hi ha d’anar tenint sempre ben present la dita que no es pot dir blat fins tenir-lo dins del sac i ben lligat.

Com és natural, celebrar eleccions en un dia feiner portarà molts problemes; la solució podria ser la de declarar festiu el proper 21 de desembre; si tal mesura s’adopta per decret, estant com estan les coses, ja no vindrà d’ací.

18 Comentarios

Publicidad
#12 Maria M.G., Barcelona, 12/11/2017 - 17:18

#11

En el mundo que usted vive en el paralelo en su República imaginaria quizás sus deseos se cumplan .En mi mundo el real seguiremos en esa Escaña a la que usted tan profundamente ama ......

#10 pepe.----, andorra, 08/11/2017 - 14:07

yo lo q me preguntaria si fuese vd, como historiador, en lugar de esas chorradas, es pq Rajoy convoca unas elecciones sabiendo como esta el patio ¿Sabe algo rajoy q desconocemos los demás? ¿Es posible q el separatismo pierda el poder por primera vez en 38 años por haber incumplido los pactos secretos de reparto en la transición y entre políticos?

#10.1 Oriol, BCN, 09/11/2017 - 18:08

Fins ara, el Rajoy no dona senyals de saber gaire coses... en aquesta història, independentistes vs. espanyolistes venen a ser com barrufets vs. pitufos. (Jo sóc barrufet, eh?)

#10.2 pepe.----, andorra, 10/11/2017 - 15:03

Es gallego, q no de señales no quiere decir nada. Y no entiendo q tienen q ver los del español, españolistas con este rollo. Hay corsos independentistas y francesistas? No, son corsos independentistas y franceses q no lo son. Y son barrufets en catalan y pitufos en español, en el original son smurfs.....De nada, guerracivilista...

#9 botifler1914, Sinitaca, 08/11/2017 - 12:01

Pues al final de lista unica nada de nada.
A carscarla.

#8 Guillamat, Barcelona, 08/11/2017 - 02:08

1º- No llegaréis al 50%

2º- España enviará a la Brunete cuando sea necesario, y Europa aplaudirá con las orejas pero disimulando un poco.

3º- Eres MUY cortito.

#8.1 Oriol, BCN, 09/11/2017 - 18:09

1) Això ja ho veurem.
2) Europa s'haurà de prendre moltes til·les i valerianes. Si de passada fa alguna cosa, estaria bé.
3) Ehem...

#8.2 pepe.----, andorra, 10/11/2017 - 15:06

lo primero es q eso ya se ve desde las primeras elecciones, el voto separatista esta muy estabilizado y se beneficia de la ley electoral q prima los pueblos sobre las ciudades, algo tipico del caciquismo español de toda la vida, lo segundo es q a pesar del apoyo de Soros, nadie os ha reconocido, asi q la tila, para ti, lo tercero es una opinión.

#7 Pere Antoni , Barcelona , 07/11/2017 - 21:27

Osti tú! Aquest flipadillo hi torna una i una altre vegada. La secta indepe es pitjor que els Hare Krishna. Algún psiquiatra a la sala?