La Puntita · 23 de Marzo de 2013. 13:57h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Manuel Cuyàs, a la Catdem

Si jo fos Artur Mas nomenaria Manuel Cuyàs director de la Catdem ara que n'han fet fora Agustí Colomines encara que sigui "de comú acord", que és el que es diu en aquests casos. El que m'estranya, llegint algun dels seus editorials, és que no l'hagin fet fora abans. Colomines era més papista que el Papa.

Sí, ja sé que el president de CDC deu preferir algú de la corda de Convergència. Suposo que la terna deu incloure Francesc-Marc Álvaro, Marçal Sintes i Toni Aira. Però el primer ja es va autodescartar per al CCCB. I a Sintes el van recol·locar al mateix indret quan l'anterior va dir que no. Mai no hagués imaginat que Convergència anés tan escassa d'intel·lectuals -de fet Villatoro ja estava al Llull pencant de valent- que haguessin de tirar de periodistes independents.

El que més dóna el perfil -fins i tot acadèmic- és Tonia Aira, però jo encara tinc esperances sobre el grau d'independència de Toni Aira. A més, fa de periodista -encara que sigui d'opinió-, no de patum. Potser a la llista de candidats podríem afegir l'exportaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir, Mònica Sabata, ara que la transició nacional està de moda. Així tot queda a casa.

Ja sé que Manuel Cuyàs no deu ser un periodista de la confiança de Convergència encara que hagi fet les memòries de Jordi Pujol, però per això ho deia. Mas té l'oportunitat de reconvertir la Catdem en una entitat més enllà de les estrictes fronteres ideològiques de Convergència, que és el que havia de ser.

Fins i tot jo, que sóc tan escèptic amb els xiringuitos -inclosos els de la Generalitat- hi posaria els peus en algun acte si Cuyàs en fos el director. Encara recordo que Convergència va utilitzar Agustí Colomines per encapçalar una  plataforma independent anomenada Estatut, Jo Sí impulsada d'amagatotis amb el PSC. Mai no havia vist tants convergents i sociates junts -sobretot sense barallar-se- com el dia que vaig anar a la presentació. 

Després en agraïment als serveis prestats el van fer president de la Catdem. La primera i única vegada que hi he anat em vaig fer una pregunta que em faig sovint quan els partits munten un xiringuito: i això qui ho paga?. Malauradament, les investigacions sobre el cas Palau -encara que de moment només siguin informacions periodístiques- em van esvair alguns dubtes.

La veritat és que, des de llavors, el balanç de la Catdem és més aviat magre tot i els recursos esmerçats -fins i tot públics: em consta alguna subvenció ad hoc de Presidència-: l'únic que ha aconseguit és apropar Mascarell a l'òrbita de CiU. Però per això no calia cap fundació perquè l'ara conseller de Cultura se li acabava el contracte amb RBA el 31 de desembre del 2010.

Però, tornant al mestre Manuel Cuyàs, em consta que la vicepresidenta Ortega ja el va sondejar per ser director del Memorial Democràtic -cosa que sens dubte hagués beneficiat molt la història d'aquest país-, però no va passar mai d'un sondeig. Després d'allò del currículum és la segona relliscada que ha fet la vicepresidenta d'ençà de la seva arribada al càrrec. He perdut el compte de la resta.

Manuel Cuyàs és un luxe per a aquest país -no dic només per al periodisme-, que sempre he pensat que tenien desaprofitat a El Punt-Avui. Fins i tot ara han comès l'error de prejubilar-lo encara que sortosament ens permeten continuar llegint-lo. Els periodistes, com els metges; com més grans, més savis. Només en aquest país se'ns ocorre prejubilar paios com Manuel Cuyàs o Martí Anglada. Als EUA Anglada presentaria el Telenotícies de la CBS i Cuyàs -o Lluís Foix- dirigiria el Washington Post.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat/ 

 

Publicidad
Publicidad

3 Comentarios

Publicidad
#3 Gerard, Barna, 24/03/2013 - 13:59

Lluís Foix de director del Washington Post? Mare meva! Aquesta falera en presentar els EEUU com un model de qualitat i independencia periodística no l'entenc de cap manera, tret q es faci des del desconeixement. Hi ha algun gran mitjà americà q no estigui sotmès a la "corporate America"?

#2 josep , Ripoll, 24/03/2013 - 02:58

Encertat, jo diria del tot.

#1 -emilio, a, 23/03/2013 - 16:58

"Convergència va utilitzar Agustí Colomines per encapçalar una plataforma anomenada "Estatut, Jo Sí" - Yo tambien recuerdo aquella campaña pro-Estatuto, a los famosos que accedieron a participar les dieron luego un regalito, al Colominas el Catdem, a la Rosa Cullell la direccion de TVC-