La Puntita · 21 de Marzo de 2013. 20:04h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

No som idiotes, conseller Mascarell

Mai no hagués pensat que acabaria escrivint un article dient que un conseller de la Generalitat -en aquest cas Ferran Mascarell- diu mentides. Puc ser molt dur amb les crítiques a la classe política, però el respecte institucional no s'hauria de perdre mai.

De fet el col·lega de la competència -i tanmateix amic- Quico Sallés es va referir al titular de la Presidència, Francesc Homs, com el conseller Fotoprix -per la seva inclinació a fer fotos d'encàrrec per a La Vanguardia- en una recent roda de premsa al Parlament i em vaig permetre la llibertat d'estirar-li cordialment les orelles.

També em va semblar malament que aquell dia, el diputat de la CUP Quim Arrufat digués el mateix del conseller Homs. Per la mateixa raó em va semblar excessiu que el director general de la Policia, Manel Prat, fes servir una expressió similar sobre la presidenta del PPC. Hi ha coses que un alt càrrec de la Generalitat, referit a la presidenta d'un grup parlamentari, no pot dir. Fins i tot encara que fos veritat.

La rèplica del PPC va ser d'un estil tan baix que el diputat Sergio Santmaria es va guanyar un semàfor vermell a e-notícies. Prou enfangada està la política catalana com perquè la gent s'esbatussi d'aquesta manera. I no voldria que tot plegat fos considerat com una intromissió, per part meva, en el sagrat dret a la llibertat d'expressió dels diputats.

Per això em sap molt de greu sentir que el conseller Mascarell -fins ara pensava que era un dels més seriosos del Govern- vagi al programa que presenta Xavier Grasset a Catalunya Ràdio i, gairebé entre rialles, afirmi que el principal problema amb els 123.000 euros que cobrarà Xavier Bru de Sala per organitzar l'any Espriu és que ningú no l'ha trucat.

Entre d'altres raons perquè la pròpia cap de premsa de la conselleria va rebre un correu electrònic el divendres a les  22:04 -en què adjuntàvem la informació apareguda al DOGC- abans de publicar aquella notícia a les 22.25. Sí, ja sé que era divendres, però la informació no espera i, a més, les dades havien estat publicades al DOGC. Això sí: d'amagatotis. Però el que es publica al Diari Oficial de la Generalitat va a missa.

També vaig enviar personalment un tuit al conseller -que tampoc no va respondre- i dilluns -davant la falta de resposta durant tot el cap de setmana- vaig insistir amb dues trucades telefòniques. No podria precisar l'hora exacta perquè se m'han esborrat ja del mòbil, però va ser abans i després de la famosa roda de premsa de Manel Prat, director general de la Policia.

La resposta de la conselleria no va arribar -primer per telèfon i després a petició meva per mail- fins a la tarda. Però el problema, conseller, és que vostè ha badat i ara tira pilotes fora. En primer lloc perquè contractar Xavier Bru de Sala per organitzar l'Any Espriu, en època de retallades, per 123.000 euros és un disbarat.

Sí, ja sé que és un sou per dos anys i que inclou les despeses de "diverses activitats". Això potser que els ho expliqui als funcionaris que els acaben de treure la paga, als treballadors de TV3 que els volen retallar el sou un 18% o a les farmàcies, que no cobren des de fa quatre mesos.

L'altre dia el vaig buscar infrucutuosament pels passadissos del Parlament per entrevistar-lo en directe -quan hi ha una polèmica no els trobes mai- i més d'un em va dir que és la primera relliscada que ha comès vostè des que va aterrar a CDC provinent del PSC. Llàstima perquè la cosa prometia.

Amb franquesa, conseller, saben quanta gent treballa a la conselleria: 956 persones. Dels quals set són alts càrrecs, nou assessors, 790 funcionaris, 148 personal laboral fix i dos personal laboral temporal. Amb gairebé 1.000 persones de debò que no hi havia ningú que pogués organitzar l'Any Espriu? Li'n posaré un altre exemple: sap què cobra Miquel Calçada pels anys commemoratius del 1714? Res. I jo me'l trobo cada dimarts a Palau pencant de franc.

El pitjor és que vostè ha badat en dues coses: primer en contractar-lo, després en no demanar disculpes. Si almenys hagués fet autocrítica... però sentint-lo a vostè, gairebé entre rialles -almenys Xavier Grasset l'hi va preguntar, Sílvia Coppulo no es va atrevir, però d'això ja en parlarem un altre dia- dient que tot plegat és "una interpretació incorrecta" és per posar-se a plorar. Torni a escoltar l'àudio, conseller. Al final serà veritat que es pensen que som idiotes.

M'estalvio d'encetar un altre debat apassionant sobre la independència dels intel·lectuals en aquest país -sobretot els que van a TV3 o a Catalunya Ràdio- perquè en podríem escriure un llibre sencer. Curiosament, el primer article que publicava Bru de Sala després d'esclatar la polèmica era sobre les retallades! Però a veure si serà veritat que, com deia Bernat Dedéu, el van fer fora del Conca "per confondre massa sovint el pressupost públic amb els seus capritxos personals".

Llàstima, ni ell ni vostè no ho han desmentit tampoc. Tant se val, ja n'hi ha prou, conseller, de col·locar amics i coneguts. De fet, a un d'ells l'acaben d'imputar i havia estat -a proposta seva- número dos del departament. És clar que, a hores d'ara, ja no ve d'un imputat.

El país no és que estigui en crisi, és que està en un estat d'emergència nacional. Fins i tot el poeta consideraria un insult el que vostè s'ha gastat en celebrar el centenari del seu naixement. Ja ho deia: "aquesta meva pobra, bruta, trista, dissortada pàtria". Sobretot dissortada. No anem bé.


 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat/ 

Publicidad
Publicidad

7 Comentarios

Publicidad
#5 Joan, Barcelona, 23/03/2013 - 11:26

Rius: agafes els anys en que ha estat conseller i els contrastes anb la facturacio de l'empresa de "serveis culturals" de la seva dona. Es el pais de les casualitats.

#4 Karl57, Barcelona, 22/03/2013 - 20:34

No passa res. Segueix sense passar res. Sí, que som idiotes. Perquè seguirà no passar res.

#3 Pep, Badalona, 22/03/2013 - 00:02

123.000 en dos anys són uns 60.000 bruts l'any, no n'hi ha per tant!

#2 Ramon, pescador de canya, la fam enganya, 21/03/2013 - 23:55

senyor Rius, la Rahola deu estar cobrant, com a mínim, 4 vegades la quantitat de l'altra patum, entre sous públics, privats, subvencions i sobres, però vostè gira-la que tomba-la. Creguim, senyor Rius, Bru de Sala no té res a veure amb què vostè no surti a TV3 ni escrigui a La Vanguardia Española.

#1 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 21/03/2013 - 23:39

Vols dir Rius que no t'agafes les coses massa personalment i acabes exagerant? Es una despesa discutible, però no tan inflada com dius. Personalment considero poc el que cobra la gent de la cultura comparat amb el que cobren els del futbol. I a aquests no se'ls discuteix ni en temps de crisi.

#1.1 Jordi, Vilatrista, 22/03/2013 - 09:54

Els del futbol no cobren dels meus impostos. I no hi ha un departament de futbol amb mil treballadors.

#1.2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 22/03/2013 - 18:12

D'una manera indirecta molts diners dels teus impostos van a parar al futbol, i els clubs dispesen milions en fitxatges encara que tinguin la pedrera plena de genis. La desproporció amb els 123.000 dels que estem parlant és brutal.