La Puntita · 25 de Abril de 2022. 10:26h.

JORDI GARCIA-PETIT PÀMIES

Jordi Garcia-Petit Pàmies

Paral·lelismes entre Le Pen i els independentistes

Les idees de Marine Le Pen han estat derrotades a França, Europa en surt guanyant i els populistes de tota mena, inclosos els independentistes, en surten perdent.

Molts conservadors -una cosa és ser conservador i una altra ser reaccionari- han votat també contra Le Pen, reaccionària perquè vol tornar enrere, vol restablir la França anterior a 1789, una França que només existeix en els esperits  ultradretans.

Els independentistes d’ací,  també reaccionaris,  volen igualment refer la història, tornar a un ahir mitificat, anterior a 1714, 1640, 1412 o ves a saber a quin any, i restablir una Catalunya independent que només ha existit en les seves cabòries.  

Ésser derrotat per les idees no vol dir a França ni ací que no es puguin expressar lliurement, com les  expressen Le Pen i els independentistes  -que tenen la barra de dir que se’ls persegueix i se’ls condemna per unes  idees que pregonen tothora als quatre vents-, sinó que la majoria impedeix per la via democràtica que es puguin materialitzar perquè les identifica amb un retrocés nefast.  

La França que proposa Le Pen és un disbarat perillós per als francesos i per a Europa: el replegament de 67,5 milions de francesos en un “sol poble”, que exclouria aquella part nombrosa de la població que no vol replegar-s’hi. França quedaria socialment  dividida i Europa perdria el pilar francès, essencial per la integració europea.

Els independentistes volen comprimir els 7,5 milions de catalans en un “sol poble”, inclosos els  catalans que no se senten identificats amb aquest “sol poble”. Han dividit la societat catalana com no ho havia estat d’ençà el 1975.

Le Pen s’omple la boca de nació, però nega el poble-nació de 1789, el dels drets de l’home i del ciutadà, de qualsevol ciutadà, siguin els que siguin els seus atributs i creences personals,  i n’exclou  tots aquells ciutadans que no comparteixen la puresa francesa que dicta ella.

Els independentistes donen per fet que els catalans “som una nació”, sense haver-se plantejat mai aquell  interrogant de 1882 d’Ernest Renan “Què és una nació?” Són també nació els qui no se’n senten part per raó de llengua, origen, cultura o qualsevol altra particularitat que ells valorin per damunt de la idea abstracte de nació? Se senten nació els més de 2 milions de catalans immersos en la pobresa i el milió en risc de caure-hi?

Le Pen vol convocar un referèndum que seria inconstitucional sobre la immigració i la prioritat nacional: els francesos tindrien preferència sobre els immigrants no nacionalitzats per l’allotjament i el lloc de treball. Justifica la convocatòria perquè la “voluntat del poble (que ella interpreta) preval sobre les lleis.

Els independentistes convocaren i celebraren un referèndum inconstitucional. Ho justificaren perquè la “voluntat del poble”, expressada a través del Parlament, que aprovà amb els seus vots les lleis de referèndum i de desconnexió, no admet, encara que legisli sense competència estatutària, cap “ingerència exterior”, ni la del Tribunal Constitucional.

El grau d’integració europea és tan elevat que cap projecte polític a Europa no pot prescindir d’aquesta realitat i s’hi ha de pronunciar.

Le Pen ja no vol sortir de la Unió Europea, com volia fer-ho el 2017,  vol quedar-s’hi per reformar-la i passar a “l’Europa de les nacions”, ço és retrocedir a 1947, quan s’inicià la construcció europea.

Els independentistes pretenen que la independent  República catalana continuaria formant part de la Unió i de l’euro, malgrat que des de les institucions europees se’ls ha dit manta vegades que la secessió comportaria la sortida automàtica de la Unió.  “L’Europa de les nacions” és també l’objectiu declarat dels independentistes.

Le Pen no oculta el seu projecte social, demagògic i inaplicable. A tall de mostra: la possibilitat de la jubilació insostenible als 60 anys, la reducció dràstica o la supressió de l’IVA de més de cent articles, la cancel·lació dels contractes d’arrendament de 500.000 habitatges llogats a estrangers...

Els independentistes oculten que no tenen projecte social, ni pel  “mentrestant” ni per la quimèrica república. Sap algú què pensa, per exemple, Laura Borràs, tan  xerraire quan es tracta  de “repressió” i  independència, sobre l’ingrés mínim vital o sobre les pensions?

 Han votat  per Marine Le Pen el diumenge 24 d’abril 13.297.728 francesos.  El 2017,  2.079.400 catalans votaren pels partits independentistes que obtingueren escó, el 2021 els votaren 1.366.044. Tant en un cas com l’altre, massa ciutadans s’inclinen per projectes desintegradors.  Respostes equivocades a un evident malestar social.

Publicidad
Publicidad

2 Comentarios

Publicidad
#2 jordi Garcia-Petit Pàmies, BARCELONA, 27/04/2022 - 09:27

Jordi, tens raó. No vaig introduir la coincidència del lepenisme i l'independentisme en la qüestió identitària per no allargar l'article. Els identitarismes genèricament s'assemblen. Després es concreten a cada nacionalisme.

#1 Jordi Bonastre Thió, Barcelona, 26/04/2022 - 23:05

El nacionalisme excloent de Le Pen, es massa similar al nacionalisme excloent de Puigdemont.