Publicidad
La Puntita · 16 de Mayo de 2017. 09:51h.

ROSA MARIA PERELLÓ

Alcaldesa de Tàrrega

Participació ciutadana: una eina per la transparència

En la recent convenció Nacional d’Alcaldes.EU celebrada a Girona, sota el títol “Transparència, participació i proximitat”, vaig participar en nom de la Diputació de Lleida, on es van debatre temes interessants des de tots els punts de vista, centrats a millorar el diàleg entre les administracions i la ciutadania.

Les entitats municipals, tant des de la proximitat local: els Ajuntaments, com les territorials: Consells, Diputacions, s’han d’adaptar a les noves realitats socials i econòmiques i les nostres polítiques duen a terme han d’apropar governants i governats per esdevenir centres polítics útils, solvents i eficients.

Avui esdevé imprescindible la participació ciutadana, que no s’ha de limitar al dret dels ciutadans a elegir els seus representants amb el vot, sinó que també ha de poder assumir la responsabilitat de control, esdevenint part activa de moltes de les decisions que calgui prendre.

Per tant, no tenim una ciutadania passiva sinó al contrari, tenim una ciutadania activa i participativa, que enforteix la democràcia i la transparència.

Les normes vigents posen a l’abast de tots els ciutadans l’accés a la informació pública i, per tant, les administracions parteixen de la base que la transparència i la informació són dos parts indestriables de tota gestió pública, garantint el dret dels ciutadans a ser informats i a tenir la interlocució directa i àgil en tots els nivells administratius.

Les noves tecnologies han de contribuir al desenvolupament polític, social i cultural, facilitant accions que enforteixin el desenvolupament de la participació i ajudin també al desplegament de la Llei de transparència en tot el territori.

En aquest sentit, cal que l’acció de qualsevol govern garanteixi, mitjançant els mecanismes i instruments necessaris per l’exercici de la participació, incentivar un diàleg constant i fluid amb els ciutadans.

 

2 Comentarios

Publicidad
#1 botifler1914, Sinitaca, 16/05/2017 - 11:02

Es publicidad subliminal del referendum o una vomitona cerebral?

#1.1 pepe.----, andorra, 17/05/2017 - 15:12

ambas cosas, si de verdad pensara lo q dice, habria circunscripcion unica y no habria impedimentos legales para montar un partido y ser elegido. Pero esta montado para q ningun mindundi pueda hacerlo y ponerles en un aprieto. Y en todo caso, siempre esta aquello de plata o plomo, los lacayos del señor feudal, son asi.