Publicidad
La Puntita · 4 de Junio de 2019. 12:34h.

ORIOL MOLINS

Presidente de Units per Avançar

Partit Pirata o partit de govern?

De victòria en victòria fins a la derrota total. Les eleccions municipals i europees han dibuixat amb claredat en què s’ha convertit el centre dreta català de JxCat: el nou partit de vot protesta votat per rebequeria. Raons no en falten: actuacions de l’Estat, les acusacions de rebel·lia, decisions errònies com el “Piolín” i la resposta policial de l’1-O. Els que utilitzen les eleccions europees per fer un vot protesta -com, en el seu dia, Ruiz Mateos, el Sr. Gil o Podemos fa cinc anys- fan un vot gens europeu, tant digne com inútil per cert: el del nou partit pirata.

També han dibuixat un resultat municipal on JxCact ha estat laminat arreu, sense representació o residual a tota l’àrea metropolitana i amb poques alcaldies representatives a l ‘interior. Allà on pot, ERC l’arracona, com previsiblement pot passar a Sant Cugat o com ho intenta com a Girona. També queda guillotinat a les diputacions i consells comarcals. Puigdemont guanya eleccions i JxCat perd poder, de victòria en victòria fins a la derrota final en la Generalitat. És el nou partit pirata que navega sense rumb, perdut amb el mapa erroni del pinyol de David Madí i companyia. Navega sense timó des que Mas va ser llançat per la borda.

Un conegut polític basc em va dir, “al PNB ens va bé des que vam entendre que el nostre rival era Herri Batasuna - Bildu”. El gen convergent ho veu, però és incapaç de reaccionar, curtcircuitat pel procés, per l’ANC, pel rol pirata pota de fusta de Torra-@KRLS, i pel dolor i ràbia (comprensible) del judici. Mentrestant, els seus rivals guanyen poder real. Ho lamento profundament perquè construir un nou vaixell polític és molt costós i difícil, i sé del que parlo.

Aquest gen existeix i és fort. Se sent profundament català, és botiguer, metge, empresari o autònom, vol mantenir sí o sí  l’escola concertada, sentir-se orgullós del sistema sanitari (públic/privat), vol fer-se escoltar per Europa i el món. Té un model social que no és el de l’assemblea cupaire. No és només convergent, es complementa bé amb la democràcia cristiana, i fa temps que va coix. Sap escoltar la gent quan passeja pels carrers, és tant social com la socialdemocràcia perquè busca dignificar les persones. Creu que la llibertat humana és el motor transformador de la història. Aquest gen no és només independentista.

Només quan recuperi tot el seu ADN i construeixi una proposta de futur, moderna i cosmopolita, basada en el seu model social, amb els seus valors, quan reconnecti amb la gent metropolitana i amb els joves (no tots son cupaires!), només llavors recuperarà poder real.

El centre dreta català no vol ser un vaixell pirata i refarà un nou vaixell. 

Oriol Molins

@OriolMolinsEU

 

Publicidad
Publicidad

4 Comentarios

Publicidad
#3 pepe, andorra, 11/06/2019 - 16:48

quizas si Mariano no se hubiese dejado amilanar por el plata o plomo q le pusieron encima de la mesa y gracias al cual estamos hoy en dia donde estamos, aun habria derecha no separatista en Barcelona y tractoria, pero gracias a los apaños de Mariano para poder ir de yate y seguir de registrador cobrando mas de un millon al año, esta la derecha asi.

#2 Oriol, BCN, 08/06/2019 - 17:12

Esforços desesperats per reconstruir la dreta, eh? Legítim, però us ho veig difícil...

#2.1 pepe, andorra, 11/06/2019 - 16:46

se intenta, pero el problema es no nos dejais reconstruirla pq os tomais esto como un partido de futbol en lugar de un intercambio de ideas y de cesiones, q es lo q deberia ser la politica....En lugar de una lucha por el poder y el dinero q conlleva el gestionar ese poder.

#1 Uno que os lee, Al sur de Waterloo, 04/06/2019 - 19:39

El centro derecha catalán ha sido un "barco pirata" desde los tiempos de su añorado Pujol, Sr. Molins. Y Uds. pretenden volver a ese status quo; afortunadamente el grano purulento del catalanismo ya ha reventado. Queda por sajar la fea verruga criptofascista de los nuevos amos del cortijo catalán, los agrocaciques carlistas de ERC.