Publicidad
La Puntita · 31 de Enero de 2020. 10:07h.

JAUME TUTUSAUS

Abogado. Units per Avançar

President Torra: Convoqui eleccions immediatament

En la declaració institucional de dimecres a Palau pel President Torra, després de constatar que la legislatura estava esgotada i que ja havia arribat al seu final, va responsabilitzar directament Roger Torrent, president del Parlament, d’haver faltat al seu compromís de defensar la Presidència de la Generalitat, “deixant-lo a la intempèrie”. D’altra banda, amb ànim de “castigar”-lo, va afegir, com qui no diu res, que dilluns passat Torrent va permetre que una decisió d’un òrgan incompetent el deixés sense la seva condició de diputat. Això no obstant, va anunciar que donava llum verda a la tramitació del pressupost, i que tant bon punt aquest fos aprovat, procediria a la convocatòria d’eleccions al Parlament, sense precisar però cap data en concret. 

 

Tanmateix, Joaquim Torra ha faltat a la veritat. És cert que els dies 4 i 10 de gener es van produir sengles pronunciaments del Parlament, comprometent-se a defensar la sobirania de la Cambra davant la Resolució de la Junta Electoral Central (JEC), un òrgan de caràcter administratiu, no judicial, mitjançant la qual es declarava al president Torra inelegible per a l’exercici d’un càrrec públic, declaració que en virtut d’allò que disposa l’article 6.2, b) de la Llei Orgànica el Règim Electoral General (LOREG), comporta a la vegada la seva incompatibilitat com a Diputat. Però el que dimecres es va callar Joaquim Torra és què, amb posterioritat a dites declaracions parlamentàries, el Tribunal Suprem va rebutjar el 23 de gener passat la mesura cautelar sol·licitada, demanant la suspensió de l’acord de la JEC. Així les coses, si per a ser escollit president, és requisit inexcusable ser Diputat, el problema que es planteja és si en perdre la condició de diputat, ha de cessar com a President.

 

Cal afegir a més que si el Suprem va denegar la mesura cautelar, va ser perquè en l’època de Zapatero, paradoxalment amb el suport de CiU, es va modificar la LOREG en el sentit que té actualment, per tal d’atorgar una major protecció i dignitat a les institucions públiques, buscant una major exemplaritat, especialment quan els condemnats són representants electes. D’altra banda, cal tenir també en compte que ni la Resolució de la JEC ni la Interlocutòria del Suprem, es pronuncien respecte de la possible pèrdua de la condició de President de Joaquim Torra, limitant-se a assenyalar que de conformitat amb la LOREG, ha perdut la condició de diputat. Res més! La qüestió relativa a la pèrdua o no de la condició de President, la decidirà el Tribunal Suprem, si s’escau, el dia que dicti sentència, però ara, a tots els efectes, agradi o no, Torra  co tinjua sent el President de la Generalitat.

 

Precisament, com fa uns dies ens recordava el professor Tomás de la Quadra Salcedo, quan la LOREG indica que n’hi ha prou amb una sentència penal, encara que no sigui ferma, per comportar el cessament en l’exercici del càrrec, ho fa remetent-se genèricament a qualsevol càrrec públic, mentre que pel contrari, l’article 67.7 del vigent Estatut d’Autonomia de Catalunya es circumscriu única i exclusivament al President de la Generalitat, atorgant-li un règim específic, indicant que el President només pot ser cessat, entre d’altres, en el cas de condemna penal ferma que comporti la inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics. És més, l’article 147.2 CE diu que l’Estatut haurà de contenir, entre d’altres, l’organització de les institucions d’autogovern; per tant, existint en aquesta matèria una reserva constitucional, la LOREG no pot anar en contra del que diu l’Estatut. 

 

Així les coses, l’argument és irrebatible, i no admet cap tipus de discussió, fins el punt de què qualsevol amenaça d’exercici d’accions penals contra el president del Parlament per no cessar Joaquim Torra, no és més que simple ‘postureo’ en busca de rendiment electoral, però sense cap recorregut. Foc d’encenalls¡ 

 

Ara bé, l’argument emprat per Joaquim Torra en la seva declaració institucional falta a la veritat, però no només per ometre descaradament la Interlocutòria del Suprem, sinó perquè a més és rotundament fals, per no dir ignominiós, que la resolució va ser dictada per un òrgan incompetent, com si el Tribunal Suprem  fos poca més que un Jutjat de Pau. Fins aquí hem arribat President¡ De la mateixa manera que és rotundament fals, com deia Laura Borràs, que s’havia condemnat al president per penjar una simple pancarta en favor de la llibertat d’expressió: si se’l va condemnar va ser per desobeir en dues ocasions el requeriment de retirada de dita pancarta en període electoral. Curt i ras!

 

En realitat, el que busca el president Torra és fer recaure en el Parlament, i molt especialment en la figura de Roger Torrent, la seva pròpia ineficàcia. Torra ha estat un simple activista, un home que s’ha limitat  gesticular, descuidant llastimosament la tasca de govern, i el que és més greu, renunciant a fer de president, deixant que tota la iniciativa es portés des de Waterloo. I ara que pretén, rehabilitar a última hora la seva figura, passar al santoral dels màrtirs catalans, proclamant als quatre vents que ha estat traït pels seus socis de govern, als quals no para d’acusar de deslleials?

 

Torra és un president completament amortitzat, que dirigeix, és un dir, un govern zombie, com alguns el comencen a anomenar, completament dividit i sense la més  mínima direcció política. Si Torra fos conseqüent, aquest dimecres ja hauria d’haver anunciat eleccions immediates. Per què perllongar l’agonia d’un govern inexistent? Sr. Torra, deixi que parli el poble de Catalunya, i que els pressupostos els facin els nous representants que resultin escollits, que és el que toca democràticament. Si Vostè ja no els executarà, perquè ens ha de fer empassar un pressupost que probablement no coincidirà amb les noves majories que resultin de les properes eleccions?

 

Jaume Tutusaus. Advocat. Units per Avançar

Publicidad
Publicidad

1 Comentarios

Publicidad
#1 M Pilar, Barcelona, 05/02/2020 - 17:11

No es pot dir res més!