El Jordi Monrós és el voluntariós alcaldable del PDECAT a l’Hospitalet de Llobregat. Dic voluntariós perquè, a les eleccions municipals de l’any passat, va treure 5.500 vots i un regidor. El mínim històric de l’antiga Convergència a la segona ciutat de Catalunya. Molt lluny dels 30.000 del PSC, els 12.000 de Ciutadans o els 9.500 d’Iniciativa per citar altres forces polítiques. En realitat, en vots només va guanyar a la CUP, que també va treure un regidor.
El juliol del 2014 va rellevar una històrica al municipi, la consellera Meritxell Borràs. No es pensin que la cosa anava millor amb l’actual titular de Governació. Borràs va ser cap de llista en quatre ocasions successives: 1999, 2003, 2007 i 2011. El 1999 va teure 11.000 vots. El 2003 va baixar a 10.000. El 2007 a 8.400 vots. Sempre es quedava en tres regidors. El millor resultat va ser el 2011 quan va aconseguir arribar a quatre. Amb franquesa, tampoc és per tirar coets.
Doncs bé, aquests que no han passat mai dels citats quatre regidors de 27 donen ara lliçons de democràcia. La secció local del PDECAT ha publicat un cartell segons el qual el PSC, Ciutadans i el PP “no defensen la democràcia”. Espero amb candeletes el resultat a les properes eleccions municipals a veure com els hi funciona l'estratègia.
No es pensin: el senyor Monrós és un no ningú. És graduat social i tècnic superior en prevenció de riscos laborals a més de soci de Moral i Monrós Associats, despatx professional dedicat a l’assessoria jurídica, laboral, fiscal, comptable, segons el seu currículum oficial. Ha tingut també diversos càrrecs polítics sobre les quals no paga la pena estrendre's.
Tampoc és estrany que un alcaldable del PDECAT -encara que sigui d’una ciutat tan important com l’Hospitalet- digui coses com aquesta perquè, al capdavall, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, diu gairebé el mateix. En la inauguració del I Congrés Internacional de Defensors Locals, el president ha manifestat que“la nostra noció de democràcia és la correcta”. L’afirmació no només indica que, pel que sembla, hi ha diferents classes de democràcia sinó que la bona és la seva.
Com es pot separar els catalans entre bons i dolents? Entre demòcrates i no-demòcrates?. Al final aconseguiran que hi hagi fractura social. No només fractura social perquè, vistos els resultats de les eleccions municipals l’Hospitalet, no m’estranyaria que la segona ciutat de Catalunya votés una moció per continuar a Espanya en cas d’independència. A Irlanda, l’Ulster encara és britànic.
Això de repartir carnets de catalanitat, fins i tot de democràcia, deu ser l’arma secreta per eixamplar la famosa base social del sobiranisme. Amb aquestes tàctiques no m’estranya que els partidaris disminueixin de mica en mica. Pitjor no ho poden fer. Des d’abans de l’estiu fins ara ha baixat quasi tres punts, segons el darrer baròmetre del CEO.
De fet, el sí a la independència no ha superat mai el 50%. El millor resultat va ser el 48,5% el novembre del 2013, però des de llavors -amb oscil·lacions- no ha parat de baixar a les enquestes. Ànims, Jordi Monrós, al final aconseguireu no només carregar-vos el procés, sinó també el país.