La Puntita · 11 de Octubre de 2021. 08:32h.

DANIEL BOIRA

Quin pou de pau

Aquesta setmana hem sentit el periodista J. M. Pou com es queixava, com s’escandalitzava, fins i tot algú ha sentit com li esclava el cervell.

 Pau Gasol és el responsable d’aquest fet lamentable.

El Sr. Pou considera el comportament de Pau Gasol en el seu comiat com a jugador professional com disfuncional i patològic.

Mentre l’escoltava -en diferit, doncs ja he abandonat aquesta emissora- no savia si escoltava un periodista o un psiquiatre donant el diagnòstic al pacient de torn.

I és una sort perquè com aquí som un sol poble, ben aviat han aparegut uns voluntaris (el voluntariat sempre ha estat un punt fort molt nostrat) i han posat el seu granet de sorra per donar-li una teràpia correctiva (la preventiva ja sembla haver fracassat estrepitosament). 

Aquestes han estat algunes de les píndoles administrades que he volgut seleccionar: “ves a cagar a la via”, “per mi, se’n pot anar a la merda, ell i el seu puto joc”, “un botifler fastigós”, o “ets un puto ñordo de merda”; la següent s’ha d’ingerir només després d’un àpat ben generós, o potser just abans d’anar al llit; “que et follin, fill de puta”.

Quina sort de viure a un lloc on tots ens preocupem perquè la gent vagi pel bon camí; abans parlava d’un sol poble, a mi m’agrada més parlar d’un sol ramat. En Pou fa un xiulet i en Pau és reconvingut amb un cop de bastó, … o de tweet. Així és més difícil que els més desvalguts o ignorants s’equivoquin de camí, … o de llengua, o d’idees ...

Quines forces intervenen? es preguntava també el periodiste-psiquiatre-pastor de ramat. És curiós, parlant de forces m’han vingut al cap les desplegades el mateix dia a la UAB; allà no es repartien cops de tweet precisament. Eren unes forces emprades per tirar pel terra una carpa i per escridassar uns companys de campus: “fora feixistes”. O la força de la Sra. Mireia Bosch en fer un tweet que deia: “Boicot al teatre en castellà!! Estem a Catalunya i volem el teatre en català. Si tant us costa, a MadriZ hi falta gent i aquí ens en sobra”. El zel dels responsables que res es mogui fora de lloc és exemplar.

No sabem si al Sr. Pou li ha esclata el cervell, suposem que sí. Però ens ha quedat clar que és el que ens hauria d’haver passat a tots si no volem ser ‘mala gent’. Com jo no vaig escoltar el comiat de l’esportista m’he quedat amb el dubte si sóc un apestat. Si més no, agreixo seguir amb el meu cervell al seu lloc.

El que sí he experimentat algunes vegades és com gent que per seguir unes idees han abandonat la seva llengua materna i pròpia (el castellà, l’única que tenen) i només parlen el català per estar més alineats amb aquestes idees. Tot em grinyola, el cervell, les oïdes. I quina força de voluntat: negar-se a fer servir la teva llengua, forçant tots els teus recursos.

Voldria dir que sembla clar que Pau Gasol fa servir el castellà com una llengua pròpia (potser no l’única que té) la qual cosa penso és un clar avantatge per qualsevol humà del planeta Terra. Finalment si volem anar a l’arrel del cas, el motiu de fons que ha portat Pau Gasol a fer servir el castellà, és aquest: ha parlat en castellà perquè li ha donat la gana. De debó, Pou.

Publicidad
Publicidad

4 Comentarios

Publicidad
#1 Don Tancredo , El Carmelo , 11/10/2021 - 12:00

Excelente análisis.
Realmente triste el autoodio que puede sentir alguien para abandonar su lengua materna, la que sea, con tal de seguir unas ideas..
Renegar de tu lengua es como renegar de tus padres.

#1.1 Ganxet, Reus, 11/10/2021 - 12:59

Doncs si, exactament el que ha fet Pau Gasol en el seu comiat.

#1.2 Don Tancredo , El Carmelo, 11/10/2021 - 13:50

Gasol Sáez..... sembla clar que el cognom matern de Pau Gasol indica una llengua diferent de la catalana.

#1.3 Ganxet, Reus, 11/10/2021 - 19:22

O sigui, els Domeq, Osborne i Ortega-Smith han de parlar en anglès. Bon raonament!