La Puntita · 2 de Mayo de 2017. 19:13h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Ribó, el galtes

Ribó, el viernes pasado con la presidenta del Parlament

 

De tots els galtes que pul·lulen per la política catalana, Rafael Ribó sempre m’ha semblat un dels més destacats. Només igualat o fins i tot superat per Raül Romeva. Es nota que ambdós són de la mateixa escola: el sector happy flowers d’Iniciativa.

L’actual Síndic de Greuges va ser rebut divendres passat per la presidenta del Parlament -previsiblement abans de marxar de pont a la seva casa de la Cerdanya- per lliurar-li un informe monogràfic sobre els “Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d’expressió dels càrrecs electes i separació de poders al Regne d’Espanya”.

No he tingut ocasió de llegir-lo, però amb la nota de premsa n'he tingut prou: “a Espanya es detecten regressions democràtiques que afecten els drets i les llibertats fonamentals reconeguts tant en el marc jurídic estatal i internacional, i que tenen una incidència especial a Catalunya.”

En la seva opinió, aquests retrocessos són “impropis d'un estat de dret”. Una mica en la línia oficial de Palau que Espanya es Turquia. Rajoy és com Erdogan, que va empresonant funcionaris, periodistes i policies. El president de l’ANC, Jordi Sánchez, que abans va passar pel Síndic, no ho hagués fet millor.

L’informe en qüestió denuncia, de retruc, “la instrumentalització del poder judicial per part del Govern espanyol, especialment evident davant del conflicte polític dels darrers anys amb les institucions catalanes”. Fa gràcia que el Síndic denunciï la politització de la Justícia.

Precisament ell que va ser diputat al Parlament durant cinc legislagtures (1980-1995) i diputat al Congrés durant una altra (1993-1996). Als càrrecs públics cal afegir el de secretari general del PSUC durant onze anys (1986-1997) i d’Iniciativa sis més (1997-2003).

Un dia, en unes declaracions als passadissos de la cambra, li vaig preguntar a boca de canó si el PCUS l'havia convidat un any, abans de la caiguda del Mur de Berlín, a la tradicional desfilada militar a la Plaça Roja de Moscou per l'1 de maig. Em va conestar amb aquella frase tan Pujol: "avui, no toca". Senyal que devia ser cert.

Ribó, en efecte, és l’únic polític de la generació de la Transició que sobreviu en el panorama polític català. Però s’ha de tenir molta sang freda per donar lliçons de moral a aquestes alçades. Encara recordo que va ser reelegit per nou anys a les acaballes del segon tripartit. Quan ja estava tot dat i beneït i era evident que no hi hauria un tercer govern d’esquerres.

Per aquest procediment, Rafel Ribó (Barcelona, 1945) arribarà als 75 anys amb un sou de 120.00 euros anuals en un país en el que Telefònica ha arribat a prejubilar als 54. La seva retribució econòmica supera fins i tot la de conseller, que es queda en 109.000. Tot molt progre.

Per això va fer una jugada mestra: va fitxar el fins aleshores diputat del PPC Francesc Vendrell de director de Consum i Territori. Vendrell va ser el que va convèncer la resta dels membres del grup parlamentari que s’havien d'abstenir en la votació al ple.

Alguns dels seus companys d’aleshores no entenien res fins que van veure el seu fitxatge posterior. Amb l’agreujant que fins aleshores havia estat buscant feina. Vendrell havia estat l’home de confiança de Josep Piqué i, quan aquest va plegar el juliol del 2007, es va quedar penjat com una oliva.

Recordo alguna roda de premsa en la que havia donat la seva renúncia a l’escó com a imminent o, com a molt tard, després de l’estiu -Piqué va plegar el juliol- però al final s’hi va estar més de dos anys. Tot amb el vist-i-plau d’Alicia Sánchez Camacho, ambdós havien coincidit a Madrid i mantenien una bona relació personal.

Però, el que deia, aquests pretenen donar lliçons?

 

 PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicidad
Publicidad

14 Comentarios

Publicidad
#15 Arseni Gibert Bosch, Sils, 06/05/2017 - 14:43

La jugada era mestre sobretot perqué era escrupulosament "vaticana", a més de fitxar Vendrell va fitxar Jordi Sánchez.

#14 Dominica , Bcn, 04/05/2017 - 11:12

Ribo se ha hecho un viejo corrupto, se ha traicionado a si mismo. Vanidad.

#13 Mesetario, Meseta, 03/05/2017 - 16:28

Este Ribo es la incoherencia personificada. Tras décadas de político profesional, el actual Sindic de Greuges se queja de la POLITIZACIÓN DE LA JUSTICIA.
¡¡¡Con un par!!!

#12 arm, figueres, 03/05/2017 - 11:01

i no es corrupcio tots els viatges que va fer amb la seva novia per tots els paissos del mon, sense pagar ni un euro? perque no hi ha va haber cap ganes de investigar-ho fins al final?

#11 botifler1914, Sinitaca, 03/05/2017 - 10:40

En su caso como es un anciano decrépito tiene excusa.
Dado que no piensa jubilarse tendrán que destituirlo.