Publicidad
La Puntita · 20 de Marzo de 2017. 10:24h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

Saber guanyar

ETA ha anunciat la seva disposició a lliurar les armes. Encara que l'anunci l'han fet de manera indirecta tothom se l'ha cregut.

Quan ETA era forta els governs -tant del PP com del PSOE- van seure a negociar amb dirigents etarres, fins i tot estaven disposats a fer no poques concessions per acabar amb els assassinats. Eren aquelles frases que “sense violència es pot parlar de tot” i d'altres similars. Però també des del PP vàries vegades es va imposar la línia dura, parlaven de "lluita fins el final" o de “treva trampa” demostrant el poc interès que tenien en posar punt i final al conflicte.

L'octubre del 2012 la banda terrorista va anunciar el “cessament definitiu” de la seva activitat armada. Des d'aleshores no s'ha produït cap atemptat però en contrapartida l'activitat policial i penitenciaria ha continuat igual. Per part de les autoritats no hi ha hagut cap gest que permetés superar el conflicte, buscaven la derrota total. Fins i tot ara que els etarres assumeixen la seva derrota els dirigents populars, en boca de Rajoy, asseguren que “el govern farà el que ha fet sempre, aplicar la llei”.

Potser aquesta política ha donat als populars rèdits electorals i gràcies a l'activitat terrorista han tapat moltes de les seves mancances. Els tribunals també han aplicat condemnes molt dures en els detinguts per la kale borroka mentre les denuncies sobre suposades tortures poques vegades arribaven a ser jutjades... També l'aplicació de la política penitenciaria ha estat -amb els condemnats i per les seves famílies- d'una duresa extrema.

La guerra sembla que ha acabat, ara es podria parodiar allò de “captiu i desarmat l'exèrcit enemic”, però això no vol dir que es posi fi al conflicte. El País Basc hi ha molta gent que políticament donen suport als objectius d'ETA

Si el govern de Madrid i els principals partits no saben guanyar ni administrar la seva victòria amb generositat pot repetir-se el que va passar a Europa en l'armistici de la guerra gran. Els guanyadors van imposar a Alemànya unes condicions draconianes i poc temps després va esclatar la segona guerra mundial.

2 Comentarios

Publicidad
#3 Koan, Barcelona, 22/03/2017 - 08:24

Guerra és posar un cotxe bomba en un supermercat i matar 22 persones?.
Això és ser covards.
Ai no perdona, la culpable va ser la telefonista de l'Avui.

#1 Grauero, Gurugú, 20/03/2017 - 12:06

De que guerra esta hablando¿