La Puntita · 16 de Octubre de 2011. 21:44h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Sellarès, "un patriota de pedra picada"

Esquerra va anunciar dijous passat el fitxatge de Miquel Sellarès, que tancarà la llista per Barcelona a les properes eleccions generals. El cap de llista, Alfred Bosch, ha dona un argument tan convincent com que "és un patriota de pedra picada i un bon amic meu".

Encara recordo quan, als anys 90, impartia classes de catalanisme en aquell pis de la Gran Via. A mi també em va rebre un dia al seu despatx i me'n recordaré tota la vida de dues coses. La primera com va insistir que l'havien expulsat de Convergència per culpa del sector negocis -Prenafeta, Alavedra & cia, segons ell- i, segona, com es vantava de no haver-se ficat mai un duro a la butxaca.

Per això la meva admiració per Miquel Sellarès -jo també em vaig creure que era un "patriota de pedra picada"- va disminuir progressivament amb el temps. Sellarès és dels pocs personatges de Catatalunya que ha aconseguit tenir càrrec oficial tant amb CiU -director general de Seguretat Ciutadana- com amb el tripartit -Secretari de Comunicació del Goven.

Només conec un altre cas similar: Xavier Bru de Sala, que va ser director general de Promoció Cultural amb CiU, i president del CONCA per uns mesos amb el tripartit. Però Sellarès va ser més efímer perquè en el primer va durar nou mesos i en el segon no va passar de tres. Tot un rècord.

La veritat és que la trajectòria de Miquel Sellarès al servei de Catalunya ha estat impressionant: també ha estat l'únic que ha aconseguit viure de convergents i socialistes perquè el Centre de Documentació Política ha estat finançada tant per la Generalitat, quan governava CiU, com per la Diputació de Barcelona, aleshores en mans del PSC.

La fundació s'encarregava -s'encarrega encara- d'elaborar el recull de premsa que reben totes les conselleries. Però el contracte no va ser adjudicat a través d'un concurs públic, sinó a dit a través d'un conveni. Només el 2009, el Govern català va pagar 1,4 milions d'euros per fer aquesta feina. Preguntin a qualsevol empresa privada i probablement ho farien per la meitat.

Sort també que, com afirmava Alfred Bosch, "és la millor persona per a rubricar aquesta llista" perquè un informe de la Sindicatura de Comptes d'enguany va detectar descontrol en la gestió: tant en les despeses dels restaurants com en les subvencions rebudes que s'ingressaven directament en un compte corrent a nom del propi Sellarès. La Sindicatura advertia fins i tot sobre la seva "viabilitat futura". Amb altres paraules, sense subvencions no té futur.

Sembla que amb els 7,5 milions que l'entitat ha rebut durant els anys del tripartit tampoc n'hi havia prou perquè abans de les últimes eleccions encara li van atorgar una subvenció de més de 240.000 euros per "renovació de la xarxa informàtica de la Fundació". Vostès coneixen alguna empresa que hagi rebut una subvenció similar per canviar els ordinadors?.

Fins i tot el vicepresident Carod li va fer un darrer favor: una subvenció de 54.000 euros per a L'Opinió Catalana juntament amb altres entitats properes a ERC com Sobirania i Progrès, la Fundació Irla o la Intersindical, entre d'altres. No m'estranya, Sellarès va ser un dels promotors de la plataforma Carod, president que, al marge d'Esquerra, va impulsar la candidatura de Carod-Rovira abans de les eleccions del 2003.

I això que el 2004, tot just arribat el tripartit, ja va rebre un altra subvenció, aquesta de 191.000 euros, per un concepte similar. No he sabut mai si aquesta li van atorgar pocs mesos després que deixés el càrrec o li van donar quan encara era Secretari de Comunicació del Govern i es va publicar amb retard al DOGC. Però ja se sap que les subvencions d'Esquerra eren en benefici del país, no d'Esquerra. Així els hi ha anat.

Bosch l'ha col·locat ara a la llista malgat que Sellarès ha festejat amb Reagruparment, almenys quan el partit de Carretero tenia les expectatives electorals intactes. Encara recordo haver-lo vist a les assemblees del Palau de Congressos de la Diagonal o en els homenatges al general Moragues organitzat pel partit de l'exconseller de Governació quan estaven a mata-degolla amb ERC.

Però de totes coses que ha fet Miquel Sellarès pel país la més important ha estat, sens dubte, la de cobrar 106.000 euros a l'any de la Generalitat -un sou superior al de secretari general, que estava en 93.000 abans de les retallades- malgrat no tenir cap càrrec oficial. Sou que, no cal dir-ho, hem pagat entre tots.

A l'estiu del 2009 vaig llegir les memòries de dos antifranquistes. Una era el llibre del pas de Miquel Sellarès per al direcció general de Seguretat Ciutadana ("Un pas endavant. La història dels Mossos que mai no s'ha explicat). L'altre el de Xavier Polo ("Todos los catalanes son una mierda. Les grans gestes contra el franquisme"). Quina diferència d'egos.

Polo (Barcelona, 1933)  se la va jugar un munt de vegades -va arribar a colar-se al Palau de la Música vestit de falangista per tirar bombes fètides en un acte oficial-, però després no va tenir cap càrrec. És tan discret, ja em perdonarà l'autor, que jo vaig arribar a pensar que era mort.

Sellarès, que només va estar nou mesos al càrrec, arriba a escriure una frase com aquesta: "l'objectiu dels serveis d'intel·ligència de l'Estat, de la Delegació del govern central i del Govern Civil era fer-me saltar de la Generalitat (pàg. 113)". Deu haver vist moltes pel·lícules. Sobretot de Vietnam.

Potser el que farà ara serà escampar que jo treballo per al Cesid -una de les innumerables llufes que m'han penjat al llarg de la meva vida professional- o que sóc un botifler, un ressentit o simplement un mal patriota, no com ell. Però totes les dades que exposo van a missa: han sortit al DOGC.

Un dia, a Palau, just després que el nomenessin, ja se'm va atansar i m'ho va dir convençut. El pitjor de tot és que assegurava que ho sabia "de bona font" perquè li havien dit els Mossos. Malament rai si la Policia de la Generalitat es dedica a espiar periodistes però sobretot si tenen tan mala informació.

Per això el que admiro de Miquel Sellarès és la capacitat, malgrat tot de donar lliçons. Jo sóc ell i no m'atreviria a sotir de casa. El mateix dia que Alfred Bosch anunciava el seu fitxatge estrella publicava un article a El Punt-Avui sobre l'Assemblea de Catalunya. Acabava amb aquesta frase: "no valen, per tant, els mediocres i els funcionaris enganxat a les seves cadires". Ho deia per ell?. Aquestes són algunes de les proeses Miquel Sellarès per ser candidat d'Esquerra. M'estalvio altres episodis de tan intensa trajectòria -com el famós informe sobre els mitjans-.

Però el pitjor de tot plegat -ja em perdonaran l'extensió de l'article- és que aquest és el fitxatge estrella d'Alfred Bosch. Llàstima perquè, Sellarès és l'antítesi del que hauria de ser la nova Esquerra. Tan voler enterrar el tripartit i fixen algú que és la imatge vivent de l'anterior govern. Entre crisis amb Reagrupament a Girona i fitxatges com aquest, Bosch s'està desinflant més ràpid del que ens pensàvem. A Ridao no li haguessin colat un gol com aquest.

Publicidad
Publicidad

16 Comentarios

Publicidad
#19 david, Barcelona, 20/10/2011 - 12:52

Com sempre Rius no has ente´s ni un esborrall de que està fent aquest home. Els que ho sabem el considerem un patriota. Al temps

#18 separatista en blanc, (la lluna), 19/10/2011 - 09:38

Si és veritat tot això que dius, ni amb màscara antigas votaré Esquerra. Em sap greu pel Bosch, que em sembla honest.

#17 Taxista indignat, Barcelona, 19/10/2011 - 04:44

Vés per on, aquest senyor $ellarès em deu encara 10.000 pessetes (de les antigues) d'una carrera que vam fer a un lloc de Castedefels... Portava 12 anys recordant la seva cara i esperant retrobar-lo. I ara va amb ERC ???? No els votaré mai més !!!!

#16 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 18/10/2011 - 19:23

Este artículo me ha convencido: ERC ha fichado al hombre que necesitan. Sobrevive en cualquier medio, sabe escurrirse y es hábil chupando subvenciones. Así podrán seguir con la cabeza en los años 30, y a ratos en la Edad Media, sin sustos económicos.

#15 Badoret, Barcelona, 18/10/2011 - 16:41

Excelent l´article. Aixó es el que fa falta a aquest país, denunciar els pocavergonyes com aquest Sellarés, (Sembla que ja el coneix tothom) i no parar fins demostrar que tota aquesta colla de vividors i ganduls que es diuen independentistes, el que fan es desprestigiar aquesta idea politica...