Publicidad
La Puntita · 20 de Marzo de 2017. 07:16h.

XAVIER DEULONDER

Societat inicivil

Segons la Guàrdia Urbana, les persones que assistiren a la concentració del passat 6 de febrer, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van ser-ne quaranta mil mentre que les que participaren en la manifestació del darrer diumenge, dia 19 de març, organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) només en foren sis mil cinc-centes. Igual deurà ser que, en unes poques setmanes, a Barcelona el nivell de mobilització ha experimentat una brusca davallada, o, potser, es podria mirar de trobar-hi una mena d’explicació una mica més lògica: els concentrats al Passeig Lluís Companys a primeres hores del 6 de febrer, malgrat el fred que feia, protestaven contra la decisió de jutjar uns càrrecs polítics no pas per càrrecs de corrupció ni per res de semblant sinó per haver convocat una consulta democràtica en què hi votaren uns dos milions de persones, mentre que els manifestants del 19 de març reclamaven que es prohibís a la gent votar per decidir el futur de Catalunya.

Una de les principals ànsies dels seguidors de SCC semblava ser evitar la divisió de la societat catalana; jo diria que la societat ja ho està de dividida més que res perquè el seu estat normal és aquest; al capdavall, l’ideal d’unanimitat total al cent per cent és propi dels règims totalitaris del segle xx, caricaturitzats en el món distòpic que George Orwell imaginà a la seva novel·la Mil nou-cents vuitanta-quatre; com tots sabem, en una situació de democràcia, és a dir d’eleccions lliures, netes i sense trampa, és impossible que un partit obtingui el 90% dels vots; també, com que no tothom s’emociona amb les victòries del Barça, llavors podríem dir que cal suprimir el futbol perquè divideix la societat; per cert, es pot preguntar si es volen més carrils bici a Barcelona o potser millor estar-se’n per no provocar divisions socials? D’altra banda, els manifestants del 19 de març acusaven els actuals responsables del govern de la Generalitat de ser uns colpistes; en una piulada, l’ex-diputat de la CUP David Fernández els ha recordat una cosa tan òbvia i simple com és que els cops d’estat, com ara, hi podem afegir, els que van tenir lloc el 23 de febrer de 1981 o el 18 de juliol de 1936, es fan per evitar que la gent voti però no pas per al contrari, per convocar un referèndum democràtic.

Passant a una altra qüestió, quina imatge han donat els participants en la manifestació de SCC? Per començar, alguns d’ells s’han aturat a aplaudir davant de la comissaria de la Via Laietana, conegut per haver estat la seu de la policia social durant el franquisme; així doncs, les tortures que s’hi van practicar a gent que lluitava contra la dictadura no fan que el vegin com un edifici tètric i sinistre, com una mena de Bastilla de Barcelona; no sé pas si els sembla bé la idea de cedir-lo al Memorial Democràtic per transformar-lo en un lloc de recuperació de la memòria històrica; després d’haver aplaudit a la comissaria de la Via Laietana només els faltava demanar, o, ja posats, exigir, la reconstrucció de la Ciutadella de Barcelona; el motiu de les seves ovacions era el d’expressar el seu suport a la policia espanyola i a la guàrdia civil; deuen intuir que si de l’ordre públic de Barcelona se’n cuidessin encara aquests cossos policials, i no pas els mossos d’esquadra, celebrar-hi manifestacions independentistes seria, si no impossible almenys sí que molt més difícil. Naturalment, tampoc no ha faltat el detall de l’exhibició de banderes amb el “pollastre” franquista; per als qui encara no ho tinguin clar, el problema amb aquestes banderes no és pas que no siguin les oficials o les constitucionals —no ho són tampoc les que mostren la figura del toro ni les tricolors republicanes o, situant-nos a l’altre bàndol, les estelades— sinó que són el símbol d’un règim dictatorial feixista com va ser-ho el de Franco i, per tant, si Espanya fos, de debò, un país civilitzat, estarien igual de prohibides com ho estan els símbols nazis a Alemanya. I, a més d’això que hi hem vist? Doncs el ja conegut recurs de presentar-se com a víctimes d’una situació totalitària on, pel que es veu, a segons qui se li impedeix exercir el dret a expressar les seves idees, i, el despropòsit d’intentar de fer creure que si Convergència s’ha tornat independentista ha estat per defugir les seves responsabilitats en afers de corrupció, com si Espanya no fos el paradís dels polítics corruptes.

           

9 Comentarios

Publicidad
#10 Fernando, Barcelona, 21/03/2017 - 23:24

Cuantas burradas y cuanta manipulación en un solo artículo. Chapo! Me quedo tan anonadado q no puedo ni articular palabra...

#9 pepe.----, andorra, 21/03/2017 - 12:26

Se demuestra claramente q el señor q escribe este articulo sigue a pies juntillas aquella frase de Lenin q decia q la mentira es un arma politica. Y los separatas mienten y manipulan, mas q hablan.

#8 pepe.----, andorra, 21/03/2017 - 12:25

decir q el aguila de san juan, simbolo de los reyes catolicos y la unidad de los dos reinos peninsulares de la epoca es franquista es de supina ignorancia o malevola manipulacion. ¿somos nazis los q circulamos por autopistas solo pq hitler las invento? ¿Es franquista el aguila de san juan pq lo uso Fra

#7 sipi, Grrrrr, 20/03/2017 - 23:16

Podríamos votar si a aquellos cuyo apellido empieza por Deu les gravamos con un impuesto especial. Parece que hay una encuesta que dice que el 70% estaría a favor. Además votaríamos todos menos tu. Qué te parece? No me seas antidemocrático y permite que votemos, porfi; si va a ser por tu bien!

#6 Dani, Abrera, 20/03/2017 - 21:43

Saltarse las leyes es un golpe de Estado. Si los países que no permiten referéndum no son democráticos, me uno a ellos. No todo se puede votar, y menos hacer una votación después de 30 años de manipulación mediatica que vivimos en Cataluña. Ni un duro más para promocionar el separatismo.