Publicidad
La Puntita · 7 de Agosto de 2017. 10:46h.

XAVIER DEULONDER

Turismofòbia i vandalisme

Escric aquesta crònica per deixar molt clar que el meu rebuig a la turistificació de Barcelona no m’impedeix pas condemnar les accions vandàliques d’Arran contra un autobús turístic i el servei de Bicing; és més, pretenc anticipar-me a aquells que, sota el pretext de la lluita, del tot legítima, contra la violència, pretenguin criminalitzar els contraris al turisme presentant-los com a extremistes fanàtics que no accepten la convivència.

En vint-i-cinc anys, Barcelona ha passat de no ser un destí turístic a convertir-se en una de les ciutats amb més visitants d’Europa i del món, i ara comencem a pagar-ne les conseqüències: increment continu i inassumible dels habitatges, tant de compra com de lloguer, encariment de les consumicions als establiments del centre de la ciutat, conversió de moltes botigues en comerços concebuts per als turistes, problemes de convivència en certs barris com ara la Barceloneta i la Sagrada Família. Potser sí que l’única cosa que dóna vida a Atenes són els turistes que hi van per veure les restes del Partenó i dels altres antics temples de l’Acròpolis, i que per a molts pobles de la Costa Brava passar de l’agricultura i la pesca al turisme va ser un progrés, però aquest no és pas el cas de Barcelona que, fins a aquell fatídic dia de 1986 en què va rebre la concessió de l’organització dels jocs olímpics de 1992, s’havia desenvolupat com a ciutat d’indústria i comerç. Evidentment, cal evitar caure en la fal·làcia de creure que cal buscar un turisme de qualitat; si estan visitant la Sagrada Família, hem de suposar-los, com és lògic, una certa inquietud cultural i, segurament, també, una sensibilitat artística que no tenen pas els que venen a Barcelona per emborratxar-se a la Barceloneta o als bars del port olímpic; ara bé, no pot negar ningú que el turisme no causi problemes, també, al barri de la Sagrada Família, on segur que molts veïns desitjarien que aquest emblemàtic monument el desmuntessin pedra a pedra i se l’emportessin a l’altra punta de la ciutat.

Per tot això, des de la meva condemna absoluta a la violència i a les accions vandàliques, em reafirmo en la meva proposta d’un pla de xoc per aconseguir que el nombre de turistes de Barcelona baixi als nivells anteriors a 1986; al capdavall, els problemes amb què actualment es troben ciutats com Florència i Venècia no són pas res més que la imatge del futur de Barcelona si, des d’ara mateix, no s’hi comença a eradicar el turisme. L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació haurien de clausurar, immediatament, tots els organismes públics que es dediquin a promoure la ciutat com a destí turístic. Convindria també que se suprimís el servei de bus turístic i d’altres de similars. En el cas que siguin de titularitat pública, en edificis com ara la Casa Batlló, la Casa Ametller, la Casa de les Punxes, la Pedrera, etc s’hauria d’instal·lar-hi oficines o equipaments públics i impedir-hi les visites a l’interior. Evidentment, la policia hauria de perseguir implacablement els culpables dels actes incívics a la Barceloneta com també l’aparcament indegut d’autocars al voltant de la Sagrada Família. Caldria, en la mesura que fos possible, intentar recuperar l’antic Port Vell per a usos industrials i comercials, com també negar als creuers turístics la llicència d’amarrament al port. I així, de mica en mica, aniríem recuperant la ciutat que ens han vingut prenent des d’ara fa vint-i-cinc anys. La solució als principals problemes de Barcelona passa, necessàriament, per revertir la major part del que s’hi ha fet des de 1986. En una ciutat de fàbriques i oficines, la gent s’hi queda perquè hi troba feina, mentre que en una ciutat de bars i centres d’oci, els turistes hi van massivament però la gent se n’ha d’anar perquè el turisme la fa marxar.

 

 

2 Comentarios

Publicidad
#2 pepe.----, andorra, 11/08/2017 - 12:01

En Florencia y Venecia, los propietarios de pisos los pueden alquilar libremente, ganan una pasta cada mes, pagan sus impuestos y viven fuera de la ciudad pq tienen pasta y se lo pueden permitir, claro q alli, los lobbies hoteleros no tienen tanto poder como en España, pq el problema es ese y no otro, con la antigua LAU se podia alquilar sin proble

#1 josep miquel, calella, 09/08/2017 - 12:51

El turisme no fa marxar la gent dels pobles. Al contrari, Calella ha tingut turisme des de 1955 .
Teniem el poble ple de turistes i els calellencs no marxaven, treballaven per gaudir de la riquesa que ens arribava. Pràcticament ningú es queixava dels turistes. Venia molta gent per veure l´ambient. Escric en passat perque ara es molt diferent.