La Puntita · 31 de Enero de 2014. 17:26h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

TV3 no és sostenible

El director de TV3, Eugeni Sallent, i el presidente de la CCMA, Brauli Duart

Quan l'exrectora de la UOC, Imma Tubella, va col·laborar en la fundació de TV3 van venir uns assessors nord-americans i, mentre visitaven els flamants estudis de Sant Joan Despí, li van preguntar:

- "Quanta gent treballa aquí?. "Unes 1.200 persones", va respondre contenta de poder competir amb TVE. "S'equivoquen", li van dir.

Ho explicava ella mateixa en una entrevista a la Contra en una data tan assenyada com el 12 del 12 del 2012.

- "Tenien raó?", burxava llavors l'entrevistador, Víctor M. Amela.

- "Sí: una estructura mastodòntica engreixa pressupostos sense multiplicar la seva eficàcia", admetia. "Perquè TV3 no sigui un llast ha d'alleugerir costos i donar un servei públic atractiu", afegia.

I suposo que, a hores d'ara, Imma Tubella no deu ser sospitosa de convergencionitis. Entre d'altres coses perquè el tripartit la va fer rectora de l'esmentada Universitat Oberta després de fer fora Gabriel Ferraté, que sí que era convergent.

Aquell pronòstic, malauradament, s'està complint. TV3 i Catalunya Ràdio són insostenibles. Ho ha confirmat, potser sense voler-ho, el president de la CCMA, Brauli Duart, en la seva compareixença d'aquest divendres davant la comissió de control del Parlament: el dèficit del 2013 serà d'11 milions d'euros. Més 7,5 de l'any passat.

La xifra ja la van donar per escrit el passat dia 20, però llavors va passar gairebé desapercebuda llevat per a e-notícies. Segurament volien amagar la dada perquè estava al final de tot. I el comunicat oficial estava tan mal redactat que semblava que l'hagués escrit una becària. I acabada d'arribar. L'altra opció és que la nova cap de comunicació de la Corpo no en tingui ni puta idea.

Tant se val: si amb tots els ajustos, retallades, EROs es genera un dèficit d'onze milions confirma el que dèiem: la CCMA, amb la seva estructura actual, no s'aguanta per enlloc. Entre d'altres raons perquè ja han fet l'esforç titànic de retallar 60 milions en despeses en un any: 33 en continguts -productores externes- i 27 en retribucions de personal.

El problema és que CiU, com en d'altres coses, ha badat amb la Corpo. Si quan tenien 62 diputats no es van atrevir a fer les reformes estructurals que calia no ho faran ara que en tenen 50 i depenen d'ERC. Llavors Mònica Terribas havia signat la pau laboral durant més d'un any i va sortir per la porta gran. Com a recompensa la pròpia CiU l'ha posada al capdavant d'Els Matins de Catalunya Ràdio.

Però si després d'un any d'estira i arronsa amb el comitè d'empresa només han aconseguit fer un ERO de 200 persones -les condicions eren tan bones que hi havia garrotades per apuntar-s'hi- no et queixis si ara et convoquen una vaga indefinida cada dos per tres. En el fons, l'ERO de TV3 va ser una victòria sindical. Per quedar-se amb una plantila de quasi 2.000 persones calia un Expedient de Regulació d'Ocupació?.

Salvador Alsius que, tampoc és sospitós de proximitat al PP -el van vetar com a president del CAC perquè s'havia declarat indepe- deia un dia en una entrevista a l'Ara que "jo he vist a TV3 com s'anava engreixant el monstre". "Quan vam començar -deia- sabíem que no volíem ser TVE, que era un diplodocus. Al començament, els primers dies d'informatius els guanyàvem per golejada. Però van agafar el mateix model jurídic i ara tothom es pregunta com s'ha arribat aquí".

"Es va alimentar una cosa monstruosa per una combinació de decisions polítiques, empresarials, per les pressions dels sindicats... I ningú va tenir el valor d'aturar-ho", va insistir el que va ser un dels primers presentadors de Telenotícies -jo encara recordo quan explicava el santoral del dia- i després degà dels periodistes. És dels pocs que conec, per cert, que en època de Joan Majó va marxar voluntàriament d'aquella santa casa.

Malauradament, en ple procés sobiranista -on TV3 s'ha demostrat que és una estructura d'estat: què diríem si Miquel Calçada sortís amb una bandera espanyola a la jaqueta?- a Francesc Homs, a Brauli Duart, a Eugeni Sallent, a Fèlix Riera, a Ramon Mateu els hi va tremolar la mà. TV3 ha esdevingut intocable.

Però no té solució: el tripartit va decidir el 2007 eixugar els 1.500 milions de dèficit que arrossegava la CCMA i no ha servit de res. Un dia em deia un exconseller que havien pogut triar entre l'ACA, que n'acumula 1.000, o TV3. Per descomptat, van preferir TV3 perquè mola més una càmera que una depuradora.

Llàstima que, tot sovint, els nostres polítics no agafin els problemes per les banyes. Com a país aniríem millor. El coratge a l'hora de prendre decisions hauria de ser un ingredient sine qua non per dedicar-se a la política.

 

 

Web personal

Darrers articles

Amb una estelada a Intereconomía

Elogis

Insults

Twitter

Facebook

Publicidad
Publicidad

49 Comentarios

Publicidad
#36 No, no..., barcelona, 09/02/2014 - 14:25

el dèficit el fan aparèixer perquè els interessa. Comptabilitzen indemnitzacions del PAC de 4 anys en un, i no comptabiltzen tots els sous que s'estalvien en els mateixos 4 anys. Sense el PAC havia superavit, tot i el cony de fórmula 1 (innecessària) i el plató d'informatius (capritxet de direcció)

#35 Terraxa, Terrassa, 05/02/2014 - 21:52

És insostenible, i ho era ja fa anys. De fet, ja es podia haver imaginat havent-hi el precedent de RTVE.
Però curiosament és ARA quan se'n parla, per qu e s'aboca menys pinso a la menjadora i no n'hi ha per a tots. ABANS, quan tothom tenia plat no es denunciava res.

#34 Maria, Barcelona, 05/02/2014 - 14:31

Amb la vaga TV3 s'equivoquen força. Són més controladors aeris, que operaris de Panrico. Privilegiats que no saben el que tenen.

#33 Pere Pagès, CATALONIA IS MOOOLT DIFERENT, Oi?, 05/02/2014 - 13:58

INSISTEIXO:
No hi ha precedents a Europa ni a qualsevol pais civilitzat, duna televisió pública tan cara i amb tants treballadors... ah! i amb un conveni tan "generós" pels temps que corren.

#32 Alfons Maristany, Barcelona, 05/02/2014 - 13:40

No puede ser que la TV cueste dinero al contribuyente. Que las privaticen o las cierren.
Tanto TVE como TV3 como todas las que tengan financiación ública
Se acabo la Fiesta