La Puntita · 9 de Mayo de 2012. 18:16h.

XAVIER RIUS

Director de e-notícies

Via lliure de CiU a Anglada

A les properes eleccions, CiU tindrà una important fuga de vots envers Josep Anglada. Potser ara no hi donen importància però, si la majoria absoluta amb què somien els convergents depèn del dos o tres diputats que pugui treure Plataforma x Catalunya, llavors se'n penediran.

A favor de CiU hi ha el fet que no he encertat mai una travessa, ni política ni futbolística. En un article el 20 de gener del 2009 ja vaig pronosticar que Anglada podia entrar al Parlament i, sortosament, em vaig equivocar. Però només per uns 5.000 vots, perquè va aconseguir-ne més de 75.000, un 2.40%.

Tant se val, que no se'n refiïn els de CiU. Si finalment va punxar va ser perquè el PPC va restar-li vots en endurir el seu missatge sobre immigració -fins i tot van portar una eurodiputada francesa a Badalona- i perquè la formació ultra va punxar a Barcelona.

L'altra dia parlava amb una diputada d'Iniciativa i em va deixar de pedra: "jo pensava que hi entraria", em va confessar. Hi ha ja als passadissos de la cambra catalana una certa resignació sobre que Josep Anglada, tard o d'hora, hi entrarà. A aquest pas, doncs, el proper Parlament de Catalunya serà una mena de galliner com el Parlament grec.

Només cal veure com ha reaccionat CiU a la decisió del Govern del PP de restringir l'assistència sanitària als immigrants sense papers llevat d'urgències i pediatria. Quan es va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ja va afirmar al Twitter que "va contra els principis més elementals de la solidaritat humana!”. Però Recoder viu a Sant Cugat -que és un microcosmos- i segurament té mútua privada.

El diputat de CiU al Congrés Carles Campuzano, que és com la mare Teresa de Calcuta a Convergència, va assegurar també que "no té cap sentit" i fins i tot la vicepresident Joana Ortega va manifestar que “cal ser curosos perquè estem parlant de persones”. A Unió, una cosa és el que diu Duran sobre immigració i l'altra el que fa Joana Ortega. De vegades, en aquest tema, no sé qui mana.

Ara la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández, en declaracions a Rac1, ha anunciat que "garantirem la salut pública i l'atenció primària a tots els immigrants: és ineludible". Encara ha al·legat que "ja hi ha un moviment d'immigrants que es volen traslladar a les comunitats autònomes que no aplicaran la mesura. És just el contrari del que volíem". No sé si la número dos de la conselleria se n'adona que, de retruc, acaba de provocar un efecte crida: els immigrants que no atenguin a tota la resta de l'Estat vindran ara aquí.

De debò, no entenc res: tenim la Generalitat retallant llits o tancant sales d'operacions i, en canvi, oferim assistència sanitària a tothom. Abans que m'acusin de racista, potser cal recordar que la reforma sanitària de Barack Obama no inclou els immigrants sense papers. I no cal que comparem el PIB dels EUA i el de Catalunya. Però aquí som més bons que ningú, encara que freguem el bo escombraria.

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va dir dissabte passat al congrés de PP una frase que em va cridar l'atenció: "que un immigrant en situació irregular tingui els mateixos drets econòmics i socials que un immigrant en situació regular és una injustícia". En el fons, el punyeteru tenia raó perquè el nostre sistema sanitari frega el col·lapse.

De fet, el mateix Govern de CiU que garanteix ara l'assistència sanitària a tort i a dret fa també mans i mànigues per intentar recaptar més. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar el passat 19 d'abril que Catalunya mantindria l'euro per recepta malgrat que el Govern espanyol augmenti el copagament farmacèutic.

I el passat dia 3, el conseller Mas-Colell publicava un article a El País ("Una política insuficiente") en què proposava un copagament per hospitalització de deu euros per dia i que les rendes altes paguin el 100% dels medicaments. A més, donarem assistència sanitària a immigrants sense paper, però en canvi la retirarem als joves de 26 anys que no hagin cotitzat mai. Per decisió pròpia o simplement perquè no han trobat feina.

CiU ho tenia ben fàcil en un tema com aquest: n'hi havia prou amb callar i complir les noves instruccions del Ministeri amb l'excusa que vénen de Madrid. Però han preferit posar-se a l'alçada dels socialistes bascos, que també han dit que no la compliran. Amb l'agreujant que no cal que comparem tampoc el sistema de finançament basc i el català.

No sé què dirà el congrés d'Unió del proper cap de setmana, però com deia més amunt no s'hi val que en això Duran digui una cosa i Ortega faci una altra. CiU porta dos anys al Govern i ha de començar a plantejar-se seriosament si agafa aquest problema per les banyes -com es demana a un partit de govern- o continua fent la viu-viu.

La immigració -després de la crisi i l'atur- és el tercer tema que més amoïna a les classes mitjanes d'aquest país segons qualsevol enquesta del CEO. I només cal veure què ha passat a França o a Grècia per comprovar que ha estat un dels temes clau de les recents campanyes electorals.

Ho deia un dia Francesc Homs en una conversa amb periodistes després d'una roda de premsa de Consell Executiu -suposo que em permetrà la indiscreció-: "us en faríeu creus de saber qui vota l'Anglada". Homs, que és d'Osona, sap de què va perquè PxC és ja la segona força política a Vic, una ciutat coneguda anys enrere com la capital de la Catalunya catalana. Ara una quarta part de la població és estrangera i ha arribat en els darrers deu anys.

Però a la vista del cada vegada més evident bonisme de CiU en la matèria -és el triomf de les tesis d'Àngel Colom- li estan obrint les portes del Parlament a Josep Anglada de bat a bat. I no ens equivoquem: no podem esbandir el tema a base de cordons sanitaris o dient que les 75.000 persones que el van votar a les darreres eleccions són xenòfobs. Pot haver-hi algun friki, fins i tot algun feixista, però hi ha també classes mitjanes.

Encara sort que Anglada és un esverat i, de tant en tant, se li'n va l'olla perquè parla sovint de "casta", "repugnant", "desinfectar" o "invasió". Si moderés el seu llenguatge seria més perillós del que és. Només cal veure el 18% que ha aconseguit Marine Le Pen a França després d'edulcorar la seva imatge pública. CiU, en el tema immigració, està fent el papallona. I no hi ha res pitjor en un partit de govern que fer el papallona.

 

 

Un llibre sense pèls a la llengua:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicidad
Publicidad

37 Comentarios

Publicidad
#24 David Karvala, Barcelona, 15/10/2012 - 12:51

Podrem aturar PxC si treballem en contra seu, de manera unitària, com està fent Unitat contra el feixisme i el racisme. Els que argumenten que la falta de serveis socials és resultat del color de la pell de part de la població no ajuda a combatre el feixisme.
L'antònim de ?bonista? és malista?

#23 David Karvala, Barcelona, 15/10/2012 - 12:49

El moviment antifeixista unitari a Gran Bretanya senyala l?extrema dreta per allò que és, feixista, i fa que molta gent els deixi de votar. Així ha funcionat tres vegades ja; en 1978-81; als anys 90; i als últims anys. El BNP ha caigut de 50 regidors a 3.
Però és clar, això són fets, no tòpics.

#22 David Karvala, Barcelona, 15/10/2012 - 12:47

És un discurs molt antic, i desmentit.
No hi ha ningú menys ?bonista? que Sarkozy a França, i de fet tot un seguit de polítics allà. Resultat, creixement continu dels feixistes del Front National. A l?acceptar els arguments racistes, aquests polítics ?respectables? donen vots a l?extrema dreta.

#21 JJJ, BCN, 14/10/2012 - 12:07

Quina por que entri Anglada, segurament fotra unes retallades de por a sectors com la salut i l'ensenyament public, o pitjor, es dediquen a donar subvencions a palaus de musica, o fins i tot a portar gent de fora de Catalunya per disoldre l'identitat catalana de tota la vida..Rius, millor A. Mas, oi

#20 ray, Balaguer, 16/09/2012 - 20:13

Totalment d'acord, plataforma entrará per la pesima gestió que fa el govern amb l'inmigració!! Per què fa por parlar-hi d'un tema que ens preocupa??
Personalment, sóc català, funcionari de la generalitat, i si el meu vot serveix per fer reaccionar al govern d'aquesta problematica, votaré a Anglada!